AccueilNederlandHet meest gestresste...

Het meest gestresste land van Europa brengt een revolutie teweeg in de geestelijke gezondheidszorg europahoy.new

In een land dat bekend staat om zijn pittoreske landschappen en een ontspannen mediterrane levensstijl, wordt eindelijk een verborgen realiteit onderkend. Griekenland kampt, ondanks zijn reputatie van rust, met een groter probleem op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg dan enig ander land in Europa. Het is een crisis die wordt aangewakkerd door de aanhoudende gevolgen van de financiële crisis, die vooral Griekenland heeft getroffen, maar ook door het collectieve inkomensverlies, het dalende bbp en de bezuinigingen. Ondanks deze tegenslagen begint Griekenland eindelijk belangrijke stappen te zetten om zijn diensten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

De Griekse regering heeft een belangrijke stap gezet in de richting van het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg vast naar minister van geestelijke gezondheidszorg– een welkom teken van uw inzet om dit urgente probleem aan te pakken. Dit vertegenwoordigt een verschuiving naar de Zweedse en Duitse benadering van erkenning van het belang van geestelijke gezondheid in het welzijn van een samenleving.

Griekenland wordt, net als zijn mediterrane buurland Italië, geconfronteerd met een paradox: achter een ogenschijnlijk serene levensstijl gaat een hoge mate van stress schuil. De Gallup Global Emotions-peiling van 2019 leverde een verrassende onthulling op dat 59% van de Grieken de afgelopen 24 uur stress had ervaren, het hoogste percentage in alle onderzochte landen. Studies uitgevoerd na Covid-19 lijken de crisis verder te hebben verergerd.

Het onderzoek Ook werden buurlanden zoals Italië, Albanië, Cyprus en Portugal aangemerkt als een van de meest onder druk staande landen in Europa. In schril contrast hiermee rapporteerden Oekraïne, Estland, Letland en Denemarken aanzienlijk lagere stressniveaus. Door lessen te trekken uit andere landen en voort te bouwen op de principes van open, op feiten gebaseerde, gemeenschapsgerichte en datagestuurde zorg, werd het Griekse vijfjarenplan gelanceerd bij wet nr. 5015/2023 in februari.

De Griekse oplossing begint al te werken. Griekenland heeft zijn geestelijke gezondheidszorgsysteem omgezet naar een gemeenschap eerstelijnszorg benadering, in tegenstelling tot Mislukt en misbruikt biomedisch model. Deze verandering heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in het aanbod van geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en adolescenten en gaat uit van het inzicht dat de geestelijke gezondheidszorg in veel gevallen beter kan worden behandeld door gebruik te maken van de kracht van gemeenschap en socialisatie, evenals van het inzicht dat ondersteuning kan toegankelijker zijn als het wordt geïntegreerd in scholen, sport en andere gemeenschapsactiviteiten. Ondanks deze positieve veranderingen blijven er echter nog steeds verschillende uitdagingen bestaan ​​die barrières opwerpen voor kinderen en gezinnen die geestelijke gezondheidszorg zoeken.

De verdeling van de middelen in het Griekse geestelijke gezondheidszorgsysteem is verre van eerlijk, wat leidt tot aanzienlijke verschillen in de beschikbaarheid van diensten en de kwaliteit van de zorg tussen regio’s en sociaal-economische groepen. Vooral de publieke sector wordt geconfronteerd met een tekort aan kinder- en jeugdartsen en andere gecertificeerde professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Dit tekort brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor opleidingsprogramma’s die deze lacunes willen dichten. Bovendien betekent het ontbreken van officiële epidemiologische gegevens dat de behoeften van de verschillende actoren binnen de geestelijke gezondheidszorg verborgen blijven.

Voortbouwend op de successen van de gemeenschapsaanpak heeft het CAMHI-initiatief nauwkeurige gegevens nodig om inzicht te krijgen in de geestelijke gezondheidszorgbehoeften van kinderen, adolescenten, hun families, verzorgers, onderwijzers en professionals die met hen werken. De deelnemers ontvingen ook de Synthese rapport, onlangs gepubliceerd voor het Child and Adolescent Mental Health Initiative (CAMHI), dat een uitgebreid overzicht geeft van de Griekse geestelijke gezondheid en duidelijke doelen stelt voor de geestelijke gezondheid van kinderen. CAMHI richt zich bijvoorbeeld op trainingsprogramma’s om personeelstekorten aan te pakken, samenwerkingsnetwerken en online bronnen zodat kinderen en volwassenen over de informatie kunnen beschikken die ze nodig hebben om zich bewust te zijn van hun eigen geestelijke gezondheid.

Wanneer volwassenen en jongeren nemen bewustzijn Niet alleen voor hun behoeften op het gebied van de lichamelijke gezondheidszorg, maar ook voor hun behoeften op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, bestaan ​​er mogelijkheden voor efficiëntere preventieve strategieën die zeer effectief kunnen zijn en de druk op de openbare gezondheidszorg kunnen verminderen. Het is bijvoorbeeld bekend dat sporten en tijd in de zon endorfines vrijmaken die op chemische wijze stress verlichten, terwijl andere hulpmiddelen zoals stressballen en het kauwen van suikervrije kauwgom de sleutel kunnen zijn tot zelfzorgpraktijken zoals Cognitieve gedragstherapie (CGT) en meditatie, die angst kan verminderen en de concentratie kan verbeteren door herhaalde handelingen zoals kauwen en knijpen.

Misschien wel het meest cruciale moment van dit project vond plaats op SNF 2023. Nostos-conferentie in juni. Deze bijeenkomst bracht een breed scala aan experts samen, waaronder onderzoekers, praktijkmensen en activisten, om de voortgang van CAMHI te bespreken, het vijfjarige publiek-private partnerschap om de geestelijke gezondheidszorg in Griekenland radicaal te verbeteren. De conferentie behandelde een breed scala aan onderwerpen, van de impact van eenzaamheid op de geestelijke gezondheid tot de rol van kunst, kunstmatige intelligentie en technologie bij het aanpakken van uitdagingen op het gebied van de geestelijke gezondheid.

Opvallende sprekers op de conferentie waren onder meer invloedrijke figuren als Glenn Close, Goldie Hawn, David Hogg, Michael Kimmelman, Harold S. Koplewicz en Sander Markx. Maar veruit de meest prominente deelnemer was niemand minder dan de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, wiens aanwezigheid het mondiale belang benadrukte van het aanpakken van geestelijke gezondheidsproblemen en het investeren in toekomstige generaties.

Terwijl Griekenland zijn weg vervolgt naar een betere geestelijke gezondheid en welzijn, dient het als voorbeeld voor de wereld van wat kan worden bereikt als een land collectief besluit prioriteit te geven aan het welzijn van zijn bevolking en aantoont dat goed beleid de geestelijke gezondheid kan verbeteren. . zelfs in de meest extreme crises.

Eerder gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het verwelkomen van de kwetsbaren is leven in de stijl van het evangelie europahoy.new

Franciscus ontving in het Vaticaan de deelnemers aan de tweede editie van de "Cattedra dell'accoglienza" (voorzitter van welkom), die vandaag in Sacrofano wordt afgesloten. De uitnodiging die hij deed was niet het risico te lopen de dienstverlening aan...

Le changement climatique menace les antiquités

Une étude réalisée en Grèce montre comment les événements météorologiques affectent le patrimoine culturel La hausse des températures, la chaleur prolongée et la sécheresse affectent le changement climatique dans le monde entier. Aujourd'hui, la première étude menée en Grèce...

Minstens één op de acht mensen heeft overgewicht, waarschuwt de WHO europahoy.news

Dit komt overeen met één miljard mensen die in 2022 met de ziekte leven, een cijfer dat sinds 1990 onder volwassenen is verdubbeld en onder jongeren van vijf tot negentien jaar is verviervoudigd, volgens gegevens uit het onderzoek, gepubliceerd...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.