AccueilNederlandHaïtiaanse premier roept...

Haïtiaanse premier roept op tot dringende inzet van multinationaal geweld om bendegeweld te onderdrukken europahoy.news

Gewapende groepen controleren gebieden in de hoofdstad, Port-au-Prince, en enkele steden, waarbij ze wegen blokkeren, burgers uit hun huizen verdrijven en de sluiting van scholen, ziekenhuizen en bedrijven afdwingen.

leven in gevaar

De “niet-uitputtende” lijst van schendingen en misdaden die zij hebben begaan omvat bloedbaden, ontvoeringen, plunderingen, seksueel geweld, mensenhandel en kinderrekrutering, zei hij.

De onveiligheid heeft de afgelopen weken een kritiek punt bereikt, wat een nieuwe humanitaire crisis heeft veroorzaakt, waarbij ruim 16.500 ontheemden “spontaan” meer dan 25 scholen in de hoofdstad bezetten.

“Het dagelijks leven van de bevolking van Haïti is erg moeilijk”, zei Henry via een tolk.

“Dat is de reden waarom de Veiligheidsraad, die op grond van Hoofdstuk Zeven van de Veiligheidsraad de noodzakelijke macht en autoriteit heeft [UN] Letter, moet dringende maatregelen nemen die toestemming geven voor de inzet van een multinationale ondersteuningsmissie om de veiligheid in Haïti te versterken.”

Een cruciale eerste stap

De voorgestelde troepenmacht zou de Haïtiaanse Nationale Politie ondersteunen bij het verslaan van bendes en het herstellen van de vrede en orde.

Hij groette de landen en organisaties die hun betrokkenheid en solidariteit hebben betuigd, in het bijzonder Kenia, dat heeft aangeboden de leiding te nemen, en het regionale CARICOM-blok.

Henry zei dat het gebruik van geweld een eerste stap is in het creëren van een omgeving waarin de staat weer kan functioneren.

Hij benadrukte echter dat ook de sociale en economische ontwikkeling moet worden aangepakt om een ​​oplossing te vinden voor de extreme armoede die de kern vormt van de vele problemen waarmee Haïti wordt geconfronteerd.

Meerdere uitdagingen

Het Caribische land, dat grondgebied deelt met de Dominicaanse Republiek, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met grote schokken, waaronder drie aardbevingen, cyclonen en de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021.

Sindsdien is Henry interim-leider van Haïti, waar ongeveer de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft en bijna vijf miljoen mensen met voedselonzekerheid kampen.

Sociale ongelijkheid en ongelijke verdeling van hulpbronnen hebben een enorme kloof gecreëerd tussen de arme massa’s en de kleine minderheid die 90 procent van alle rijkdom van het land controleert, zei hij. Ondertussen vormen extreme armoede en werkloosheid een “vruchtbare voedingsbodem” voor de rekrutering van bendes.

Henry riep de Haïtianen thuis en in de diaspora op “om hand in hand met de regering te werken om bendes te bestrijden, de veiligheid te herstellen en, als echte democraten, de macht te zoeken via de stembus.”

Hij zei dat de interim-regering, ondanks de situatie in het land, vastbesloten is zo snel mogelijk verkiezingen te houden.

De premier heeft de opkomende crisis ook besproken met de Dominicaanse Republiek, die haar land heeft afgesloten grenzen met Haïti na een geschil over de aanleg van een kanaal op de Dajabón- of Masacre-rivier.

“Voor de goede orde wil ik zeggen dat de Republiek Haïti met niemand in oorlog is”, verklaarde hij. “Haïtianen zijn een genereus volk dat altijd solidariteit heeft getoond en dat gelooft in dialoog en het vermogen om gedeelde hulpbronnen eerlijk te delen met volledig wederzijds respect.”

Volledige verklaring (in het Frans) beschikbaar Hier.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Bossen lopen een steeds groter risico op bosbranden en ongedierte als gevolg van de klimaatverandering europahoy.new

“Bossen en bomen zijn essentiële componenten van agrofoodsystemen. “Het verwijderen van bosbedekking, vooral in de tropen, verhoogt de lokale temperaturen en verandert de regenpatronen op manieren die de lokale effecten van de mondiale klimaatverandering verergeren, met mogelijk ernstige...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.