AccueilNederlandGeweld in Haïti:...

Geweld in Haïti: ‘Het bloedbad moet stoppen’, zegt VN-hulpchef

De wanhopige situatie leidde tot een tweeten Vrijdag riep noodhulpcoördinator Martin Griffiths op tot onmiddellijke beëindiging van de gevechten.

“Dit bloedbad moet stoppen”, zei de hulpchef van de VN.

Grote escalatie

Alleen al in de afgelopen twee weken zijn in de hoofdstad Port-au-Prince 71 mensen gedood en gewond geraakt, wat volgens het VN-bureau voor humanitaire zaken een grote escalatie betekent. OCHAwaarvan de heer Griffiths leiding geeft.

“Hele families, inclusief kinderen, werden geëxecuteerd terwijl anderen levend werden verbrand. Deze toename van het geweld heeft een onuitsprekelijk aanhoudend lijden onder de Haïtianen veroorzaakt”, zei Philippe Branchat, waarnemend humanitair coördinator van de VN in het land, in een toespraak. persbericht op donderdag.

Tot nu toe heeft het bendegeweld in het Caribische land dit jaar ruim 2.500 levens geëist en ruim 1.000 gewonden.

Minstens 970 Haïtianen zijn ontvoerd en 10.000 zijn onder dwang uit hun huizen verdreven.

De jongste golf van geweld heeft ook geresulteerd in de gedwongen ontheemding van ruim tienduizend mensen die hun toevlucht hebben gezocht in spontane kampen en gastgezinnen.

Brutale schendingen van de mensenrechten

Ook op donderdag heeft het geïntegreerde VN-kantoor in Haïti (GEBOORTE) uitgegeven een rapport waarin de erbarmelijke mensenrechtensituatie daar wordt geschetst, inclusief brute moorden en lynchpartijen.

In het rapport wordt opgemerkt dat bewoners, gewapend met machetes, stenen en brandstofblikken, gefrustreerd door het gebrek aan veiligheid en het functioneren van de overheid, hun toevlucht hebben genomen tot brute maatregelen om te voorkomen dat bendeleden en iedereen die met hen verbonden is hun wijken binnenkomen.

Tussen april en juni werden bijna 240 vermeende bendeleden vermoord door deze zelfbenoemde ‘zelfverdedigingsgroepen’.

“Hoewel sommige moorden spontaan leken te zijn, werden andere aangemoedigd, ondersteund of gefaciliteerd door hooggeplaatste politieagenten en bendeleden van de G-9 en bondgenoten”, aldus het rapport.

Het rapport documenteert ook gruwelijke gevallen van seksueel geweld, waaronder collectieve verkrachting en verminking, gepleegd door bendes om angst te zaaien, rivalen te straffen en vrouwen en meisjes onder hun territoriale controle aan te vallen.

BINUH uitte zijn bezorgdheid over de gedwongen rekrutering van kinderen door bendes en de zware mentale en psychologische tol die het geweld van de bevolking eist.

Het bureau herhaalde zijn oproep aan de internationale gemeenschap om een ​​gespecialiseerde internationale troepenmacht in te zetten om de crisis aan te pakken.

Enorme humanitaire behoeften

Volgens OCHA heeft bijna de helft van de Haïtiaanse bevolking humanitaire hulp en voedselhulp nodig.

Ondanks toegangsproblemen als gevolg van de onveiligheid, bereiken humanitaire partners de ontheemden met onmiddellijke hulp zoals voedsel, water, onderdak, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en psychosociale steun, vooral voor slachtoffers van seksueel geweld.

“De mensen in Haïti kunnen niet langer opgesloten blijven in hun huizen, niet in staat hun gezinnen te voeden, werk te vinden en in waardigheid te leven”, aldus OCHA.

De hulporganisatie voegde eraan toe dat humanitairen zich inzetten om de mensen in Haïti bij te staan ​​en te helpen bij het bieden van onmiddellijke hulp om het menselijk lijden te verlichten.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag. Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.