AccueilNederlandgebrek aan universele...

gebrek aan universele berichtgeving, « grootschalige mensenrechtentragedie » europahoy.news

Door tijdens de bijeenkomst op hoog niveau een nieuwe politieke verklaring aan te nemen op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, hebben de lidstaten zich er tevens toe verbonden concrete stappen te ondernemen en de nodige financiering ter beschikking te stellen om het ambitieuze doel te bereiken.

In de verklaring Universele gezondheidszorgdekking: uitbreiding van onze ambitie voor gezondheid en welzijn in een post-COVID-wereld beloofden regeringen ook politiek kapitaal te investeren in de inspanningen om de universele zorg uit te breiden.

Een politieke keuze

Uiteindelijk is het bereiken van gezondheidszorg voor iedereen een politieke keuze, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO).

“Maar de keuze wordt niet alleen op papier gemaakt. Het wordt gemaakt bij begrotingsbeslissingen en politieke beslissingen. Bovenal wordt dit bereikt door te investeren in de primaire gezondheidszorg, wat de meest inclusieve, rechtvaardige en efficiënte weg is naar universele gezondheidszorg”, benadrukte hij.

De verklaring werd aangenomen tijdens de tweede van drie gezondheidstoppen die plaatsvonden tijdens de week op hoog niveau van de Algemene Vergadering van dit jaar.

Woensdag werd de top over de voorbereiding op pandemieën gehouden, en vrijdag zal er een top over de strijd tegen tuberculose plaatsvinden.

Verbazingwekkende statistieken

De urgentie van de verklaring blijkt duidelijk uit de duizelingwekkende statistieken.

Volgens gegevens uit 2021 worden minstens 4,5 miljard mensen (meer dan de helft van de wereldbevolking) niet volledig gedekt door essentiële gezondheidszorgdiensten.

De toegang tot basisgezondheidszorg veroorzaakte financiële problemen voor bijna twee miljard mensen, terwijl ruim 1,3 miljard mensen gedwongen werden terug te vallen of verder in de armoede te zinken door simpelweg toegang te krijgen tot basisdiensten en medicijnen, een grimmige realiteit van groeiende ongelijkheid op gezondheidsgebied, aldus de WHO.

Een fundamenteel recht

Sprekend namens VN-chef António Guterres benadrukte ondersecretaris-generaal Amina Mohammed dat universele gezondheidszorg een ‘mensenrechtentragedie op grote schaal’ zal corrigeren, waarin miljarden mensen momenteel geen toegang hebben tot essentiële gezondheidszorg.

Roept landen op om universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor meisjes en vrouwen te garanderen, en daarbij de nadruk te leggen op de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder kinderen, vluchtelingen, migranten en mensen die humanitaire crises doormaken.

“[Countries] “We moeten investeren in goed opgeleide, goedbetaalde gezondheidszorgmedewerkers die veilige, effectieve en kwaliteitsvolle zorg kunnen bieden aan iedereen die dat nodig heeft”, zei hij.

Het plaatsvervangend hoofd van de VN benadrukte de noodzaak om de aanwezigheid en stem van vrouwen – die nu al de meerderheid van de gezondheidswerkers vormen – te vergroten bij beslissingen die de gezondheid betreffen.

Extra ondersteuning

Mevrouw Mohammed drong ook aan op een enorme toename van de investeringen, waarbij ze benadrukte dat aanvullende steun cruciaal is voor de ontwikkelingslanden.

“Ik roep landen op om genereus de SDG Stimulus te steunen om de financiering voor duurzame ontwikkeling te verhogen tot minstens 500 miljard dollar per jaar, inclusief investeringen in gezondheidszorgsystemen”, zei hij.

Hij pleitte ook voor effectieve mechanismen voor schuldverlichting en hervorming van multilaterale ontwikkelingsbanken.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.