AccueilNederlandEtnisch gemotiveerde aanslagen...

Etnisch gemotiveerde aanslagen veroorzaken honderden doden in Soedan europahoy.news

“Deze gebeurtenissen weerspiegelen een verschrikkelijk verleden dat niet mag worden herhaald”, zei Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, en markeerde “vijf maanden van zinloos lijden, dood, verlies en vernietiging.”

Steeds meer slachtoffers

In zijn toespraak voor de VN-Mensenrechtenraad waarschuwde Türk ook voor de toename van het aantal burgerslachtoffers, aangezien 1.500 mensen al het leven hebben verloren in wat hij een zinloos conflict noemde.

Het hoofd van de mensenrechten benadrukte de toename van willekeurige aanvallen op burgers en civiele gebieden, waaronder scholen, huizen en ziekenhuizen.

Alleen al de afgelopen week werden tijdens militaire operaties van beide partijen in Khartoem en Omdurman ruim 103 burgers gedood, waaronder veel vrouwen en kinderen.

thuis vermoord

“Mensen worden vermoord in hun huizen of wanneer ze zich in veiligheid proberen te brengen”, zegt Radhouane Nouicer, VN-mensenrechtenexpert in Soedan.

Essentiële diensten zijn ook lamgelegd in gebieden die getroffen zijn door gevechten, en de verlamming van de economie heeft miljoenen mensen op de rand van armoede gebracht.

Vijf maanden later zijn ruim vijf miljoen mensen uit hun huizen verdreven en zoeken een miljoen mensen hun toevlucht in de buurlanden.

“Er is geen uitstel in zicht”, zei Türk.

Schendingen van rechten

Tijdens een toespraak op het forum in Genève zei Türk dat hij “weigerde om te horen over de huidige epidemie van conflictgerelateerd seksueel geweld”, terwijl meer dan 45 incidenten waarbij bijna 100 gevallen betrokken waren, werden gerapporteerd aan het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. slachtoffers, waaronder 19 kinderen. Mensenrechten (OHCHR).

Volgens de gegevens zijn de meeste daders (ongeveer 78 procent) geüniformeerde mannen van de RSF of gewapende mannen die aangesloten zijn bij de RSF.

Als reactie daarop riep UN Women op om alle gevallen van seksueel en gendergerelateerd geweld te onderzoeken, zonder enige vorm van straffeloosheid.

OHCHR heeft ook melding gemaakt van een toename van klachten van beide kanten over marteling en moord op mensen buiten de strijd.

De heer Türk betreurde de wijdverbreide gevallen van willekeurige detentie en zei dat “honderden – en waarschijnlijk duizenden – in erbarmelijke omstandigheden in incommunicado-detentie worden gehouden.”

De heer Nouicer hekelde een “volledige minachting voor het internationaal recht en zijn beginselen” en noemde schendingen van het internationaal recht door zowel de Soedanese strijdkrachten als de RSF.

Hoewel beide partijen hebben beloofd de beschuldigingen te zullen onderzoeken, zei Türk dat “de stilte oorverdovend is geweest en dat niemand ter verantwoording is geroepen.”

“Het is tijd dat de daders van deze ernstige schendingen worden geïdentificeerd” en onderzocht, benadrukte hij.

Internationale reactie

Momenteel is de toegang tot door gevechten getroffen gebieden beperkt en worden humanitaire inspanningen “op wrede wijze geblokkeerd, ontzegd en rechtstreeks aangevallen.”

Sinds het begin van de gevechten heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 56 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten gedocumenteerd.

Volgens de VN is Soedan nu een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor humanitaire hulpverleners, met 19 verloren levens en een aantal vermisten.

Veel staten, waaronder Egypte, een van de grootste ontvangers van Soedanese vluchtelingen, hebben herhaaldelijk opgeroepen tot een staakt-het-vuren, zodat hulp het land kan bereiken.

De heer Khalifa Ahmed, procureur-generaal van Soedan, reageerde op de opmerkingen door de internationale gemeenschap op te roepen de militie tot een terroristische organisatie te verklaren, en voegde eraan toe dat de Soedanese autoriteiten eraan werkten “de opstand te onderdrukken” en een staakt-het-vuren, toegang tot humanitaire hulp en de terugkeer te verzekeren. van de ontheemden.

Nouicer zei dat de wereld “uitkijkt naar een heropleving van de internationale diplomatie”, en voegde eraan toe dat het conflict “niet zal eindigen tenzij er grotere druk komt van de internationale gemeenschap.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.