AccueilNederlandDR Congo: Er...

DR Congo: Er zijn maar weinig slechtere plekken om als kind te zijn waarschuwt UNICEF nu een tweeling met een boobytrap wordt aangetroffen

DR Congo heeft het hoogste aantal door de VN geverifieerde ernstige schendingen van kinderen op plaatsen waar gewapende conflicten heersen

VN-Kinderfonds (UNICEFDe vertegenwoordiger van het land, Grant Leaity, heeft dinsdag de waarschuwing uitgegeven, waaruit bleek dat jongeren in het oosten van de DRC dagelijks te maken krijgen met wreedheden, waaronder verkrachting, ontvoering en rekrutering door gewapende groepen.

“Ik bezocht een centrum in Beni en Noord-Kivu voor kinderen die vrijgelaten waren uit gewapende groepen, waar ik een tweeling van een jaar oud ontmoette. Ze zijn pas een paar maanden geleden gevonden en achtergelaten in hun dorp. Het zijn weeskinderen. Ze waren ernstig acuut ondervoed en er waren explosieven aan hun lichaam bevestigd.”

Dagelijks bloedbad

DR Congo heeft het hoogste aantal door de VN geverifieerde ernstige schendingen van kinderen op plaatsen waar gewapende conflicten heersen. Volgens UNICEF worden in het oosten van het land elke dag kinderen gedood en verminkt.

Tijdens een geplande persconferentie in Genève zei de heer Leaity dat er “weinig ergere plekken zijn om kind te zijn” dan het oosten van de DR Congo.

Volgens de UNICEF-functionaris was de familie van de tweeling, die was voorzien van explosieven, gedood bij een aanval door een van de vele gewapende groepen die in het oosten van de DRC actief waren.

Het toenemende gebruik van geïmproviseerde explosieven is slechts een van de vele recente, verdorven trends, zei hij.

“Toen ze werden gevonden, waren ze nog maar een paar maanden oud. Dit was inderdaad een boobytrap. We hebben contact opgenomen met de collega’s van het anti-mijnpersoneel die kwamen en deze apparaten veilig konden verwijderen.”

Meedogenloze jacht op hulpbronnen

Deze toename van geweld en conflicten in het oosten van het land heeft zijn wortels in etnische conflicten en meedogenloze concurrentie om hulpbronnen die al tientallen jaren oud zijn. Het heeft geresulteerd in de ergste ontheemdingscrisis van de afgelopen jaren Afrikaen een van de ergste wereldwijd dit jaar.

Van de zes ernstige schendingen van kinderen in gewapende conflicten waarover de VN in het oosten van de DRC bericht, zijn er twee de afgelopen twaalf maanden scherp toegenomen: de rekrutering van kinderen door gewapende groepen en het doden en verminken van kinderen.

“Meer dan 2,8 miljoen kinderen zijn het zwaarst getroffen door de humanitaire crisis in het oosten. Ik ben hier vandaag om, naar ik hoop, alarm te slaan”, vervolgde de heer Leaity. “Dagelijks worden kinderen verkracht en vermoord. Ze worden ontvoerd, gerekruteerd en gebruikt door gewapende groepen.”

Alleen al in de eerste drie maanden van 2023 werden in Noord-Kivu ruim 38.000 gevallen van seksueel en gendergerelateerd geweld gemeld. Dit is een stijging van 37 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Klassenoorlog

Naast het verwoestende geweld lopen volgens UNICEF ongeveer 1,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar in het oosten het risico op ernstige acute ondervoeding. Het land ervaart ook de ergste cholera-uitbraak in meer dan vijf jaar, waarbij de mazelen vooral in en rond twaalf provincies toenemen, met meer dan 780.000 gemelde gevallen in augustus van dit jaar.

Naast het directe fysieke en mentale trauma dat kinderen treft, zijn in het oosten van de DRC dit jaar ongeveer 2.000 scholen gesloten als gevolg van de jongste toename van het geweld.

“Er zijn scholen die rechtstreeks worden aangevallen… ze kunnen worden beschoten of platgebrand en soms worden ze letterlijk geplunderd en vernietigd,” zei de heer Leaity van UNCEF.

“Maar er zijn veel grotere aantallen scholen die worden gebruikt door intern ontheemden die geen andere beschikbare mogelijkheden hebben voor onderdak.”

In veel andere gevallen moesten scholen die niet geplunderd of anderszins beschadigd waren, gesloten blijven omdat de leraren zelf tot de ontheemden behoorden.

Bronlink

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag. Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.