AccueilNederlandDe voorzitter van...

De voorzitter van de Europese Raad zegt dat het tijd is om het multilateralisme terug te brengen naar een solide basis europahoy.news

“Tegenwoordig is het systeem van de Verenigde Naties verhard en gehinderd door vijandige krachten. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat we ons moeten inzetten om de multilaterale samenwerking weer op een solide basis te brengen. Om dit te doen hebben we het volgende nodig: Het vertrouwen herstellen. Los de meest urgente problemen op. Herstel het systeem van de Verenigde Naties.

Bescherm het Handvest

Vertrouwen tussen de lidstaten is gebaseerd op een trouwe toewijding aan de principes die zijn vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties, aldus de heer Michel. Respect voor de nationale soevereiniteit, territoriale integriteit en mensenrechten zijn allemaal fundamenteel verankerd in de charterovereenkomsten, voegde hij eraan toe.

De Russische invasie van Oekraïne heeft echter op flagrante wijze de principes van het Handvest genegeerd en de legitimiteit van de VN-Veiligheidsraad geschaad, zei Michel.

“Negentien maanden lang heeft Rusland, een permanent lid van de Veiligheidsraad, schaamteloos een oorlog gevoerd om zijn buurland te veroveren, dat het land in het verleden nooit heeft bedreigd”, zei Michel.

“We moeten het Kremlin en zijn dodelijke avontuur stoppen, maar het gevoel van straffeloosheid is niet eens minder geworden.”

Michel bekritiseerde het vetobeleid van de Veiligheidsraad, met het argument dat het geven van het vetorecht aan permanente leden tegen sancties tegen zichzelf het vermogen van de raad om een ​​einde te maken aan conflicten die door een van zijn permanente leden waren gepleegd, « verlamde ».

Hij bekritiseerde ook de vijfstatensamenstelling van de Veiligheidsraad, met het argument dat een bredere en meer diverse vertegenwoordiging in de raad de legitimiteit van de raad zou vergroten.

“Door zijn gebrek aan representativiteit schaadt de Veiligheidsraad onverbiddelijk zijn eigen legitimiteit”, zei Michel.

“De Verenigde Naties zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een club van naties. Wanneer we de hervorming van het multilaterale systeem overwegen, beschouwen we de natiestaat als de basiseenheid ervan. Een toename van het aantal permanente leden van de Veiligheidsraad is onvermijdelijk. “We moeten verder gaan dan deze status quo”, voegde hij eraan toe.

Klimaat crisis

Michel sprak ook over het klimaat in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarbij hij opmerkte dat “de wereld kookt.”

“We hebben ons er collectief toe verbonden de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, en toch weten we dat we dat doel nog lang niet hebben bereikt en dat de opwarming van onze planeet tegen het einde van de eeuw 2,5 graden zal bereiken. We moeten weer op het goede spoor komen.”

Als reactie op de langzame vooruitgang heeft de Europese Unie (EU) zelfstandig haar doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie verhoogd.

“Wij roepen op tot een verdrievoudiging van de doelstellingen voor hernieuwbare energie, gevolgd door de G20, en een verdubbeling van de doelstellingen voor energie-efficiëntie tegen 2030”, aldus Michel.

Hij benadrukte ook de rol van de EU bij het stimuleren van de internationale financiering voor klimaatactie.

“Er wordt verwacht dat de internationale gemeenschap de grens van 100 miljard dollar voor internationale financiering van klimaatactie zal bereiken. De Europese Unie is een drijvende kracht geweest en heeft in 2021 26 miljard dollar bijgedragen, meer dan haar deel”, zei hij.

“Natuurrampen vinden plaats in een duizelingwekkend tempo op alle continenten en, meest recentelijk, in Libië. “Nu meer dan ooit is een internationaal rampenfonds nodig om snelle en eerlijke hulp te garanderen en onze collectieve veerkracht te versterken.”

Hervorming van het financiële kader

Michel moedigde ook de adoptie aan van een robuust en eerlijk mondiaal financieel raamwerk dat ‘klaar was voor de 21e eeuw’.

“De economische en financiële situatie van kwetsbare economieën is ernstig getroffen door de COVID-19-crisis en de Russische oorlog in Oekraïne. “Meer dan vijftig lage-inkomenslanden zijn in gebreke gebleven met het afbetalen van hun schulden en nog een tiental landen zouden hetzelfde kunnen doen”, zei hij.

“Hele regio’s van de wereld hebben geen toegang tot financiering, wat niet alleen de vooruitgang in de richting van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen belemmert, maar ook het risico op een schuldencrisis vergroot.”

Michel riep op tot een “financiële reorganisatie” en sprak zijn steun uit voor de Top van Parijs voor een nieuw mondiaal financieringspact, bijeengeroepen door de Franse president en de premier van Barbados. Hij betoogde dat de internationale gemeenschap “de kredietverleningscapaciteit van internationale financiële instellingen moet vergroten als een essentieel vangnet” voor kleinere ontwikkelingslanden.

Volledige verklaring hier beschikbaar.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.