AccueilNederlandDe VN “zullen...

De VN “zullen nooit neutraal blijven” te midden van oorlog en mensenrechtenschendingen europahoy.news

Maar hij benadrukte dat de VN “nooit neutraal zullen blijven” als het gaat om het aansprakelijk stellen voor oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen.

Laatste briefing

Volker Perthes, speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Soedan, sprak voor de laatste keer de Veiligheidsraad toe.

Hij kondigde aan dat hij zal aftreden, meer dan zes maanden na het begin van een meedogenloos conflict tussen rivaliserende legers in het land.

Het ontslag zal worden aanvaard, zei secretaris-generaal António Guterres in antwoord op een vraag van een journalist op een persconferentie, nadat Perthes zijn aankondiging had gedaan.

“Hij heeft zeer sterke redenen om af te treden en ik moet zijn wil respecteren en zijn ontslag aanvaarden”, zei de VN-chef.

Afschuwelijke overtredingen

Perthes vertelde de ambassadeurs dat, hoewel de SAF willekeurige luchtbombardementen uitvoerde, het grootste deel van het seksuele geweld, de plunderingen en de moorden door de RSF werden gepleegd of getolereerd.

“Beide partijen arresteren, vasthouden en zelfs martelen burgers willekeurig en er zijn berichten over buitengerechtelijke executies”, zei hij.

Hij riep de uit vijftien leden bestaande Raad op om “de partijen bij het conflict ervan door te dringen dat zij niet ongestraft kunnen opereren en dat er verantwoording zal worden afgelegd voor de gepleegde misdaden.”

Volwaardige burgeroorlog

Het conflict, dat begon tussen de militaire formaties van de SAF en de RSF, “zou kunnen uitmonden in een regelrechte burgeroorlog”, zei Perthes.

Hij herinnerde zich de situatie in april, toen beide partijen geen gehoor gaven aan de oproepen tot vermindering van de spanningen en dialoog, maar eerder hun strijdkrachten in de hoofdstad Khartoum vergrootten.

“Laat ik omwille van de geschiedenis duidelijk maken dat, ongeacht wie het eerste schot afvuurde, beide partijen duidelijk het toneel vormden voor oorlog. “De strijdende partijen kozen ervoor hun conflict op te lossen door middel van gevechten en het is hun plicht jegens het Soedanese volk om er een einde aan te maken.”

De VN-gezant informeerde de Veiligheidsraad dat hij en andere partners tot het laatste moment waarschuwden dat er slechts een vonk nodig was om een ​​gewapende confrontatie te ontketenen.

“Dit is helaas wat er is gebeurd.”

Lager

Volgens berichten in de media komt het aftreden van de heer Perthes te midden van felle kritiek van de regering.

De oproepen tot zijn verwijdering omvatten naar verluidt een brief die in mei aan de secretaris-generaal was gericht door militair heerser-generaal Abdul Fattah Al-Burhan, voorzitter van de Soedanese Soevereine Raad.

“De secretaris-generaal is trots op het werk van Volker Perthes en bevestigt zijn volledige vertrouwen in zijn speciale vertegenwoordiger”, aldus de woordvoerder van Guterres in een verklaring. piep Destijds.Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.