AccueilNederlandDe VN “zullen...

De VN “zullen nooit neutraal blijven” te midden van oorlog en mensenrechtenschendingen europahoy.news

Maar hij benadrukte dat de VN “nooit neutraal zullen blijven” als het gaat om het aansprakelijk stellen voor oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen.

Laatste briefing

Volker Perthes, speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Soedan, sprak voor de laatste keer de Veiligheidsraad toe.

Hij kondigde aan dat hij zal aftreden, meer dan zes maanden na het begin van een meedogenloos conflict tussen rivaliserende legers in het land.

Het ontslag zal worden aanvaard, zei secretaris-generaal António Guterres in antwoord op een vraag van een journalist op een persconferentie, nadat Perthes zijn aankondiging had gedaan.

“Hij heeft zeer sterke redenen om af te treden en ik moet zijn wil respecteren en zijn ontslag aanvaarden”, zei de VN-chef.

Afschuwelijke overtredingen

Perthes vertelde de ambassadeurs dat, hoewel de SAF willekeurige luchtbombardementen uitvoerde, het grootste deel van het seksuele geweld, de plunderingen en de moorden door de RSF werden gepleegd of getolereerd.

“Beide partijen arresteren, vasthouden en zelfs martelen burgers willekeurig en er zijn berichten over buitengerechtelijke executies”, zei hij.

Hij riep de uit vijftien leden bestaande Raad op om “de partijen bij het conflict ervan door te dringen dat zij niet ongestraft kunnen opereren en dat er verantwoording zal worden afgelegd voor de gepleegde misdaden.”

Volwaardige burgeroorlog

Het conflict, dat begon tussen de militaire formaties van de SAF en de RSF, “zou kunnen uitmonden in een regelrechte burgeroorlog”, zei Perthes.

Hij herinnerde zich de situatie in april, toen beide partijen geen gehoor gaven aan de oproepen tot vermindering van de spanningen en dialoog, maar eerder hun strijdkrachten in de hoofdstad Khartoum vergrootten.

“Laat ik omwille van de geschiedenis duidelijk maken dat, ongeacht wie het eerste schot afvuurde, beide partijen duidelijk het toneel vormden voor oorlog. “De strijdende partijen kozen ervoor hun conflict op te lossen door middel van gevechten en het is hun plicht jegens het Soedanese volk om er een einde aan te maken.”

De VN-gezant informeerde de Veiligheidsraad dat hij en andere partners tot het laatste moment waarschuwden dat er slechts een vonk nodig was om een ​​gewapende confrontatie te ontketenen.

“Dit is helaas wat er is gebeurd.”

Lager

Volgens berichten in de media komt het aftreden van de heer Perthes te midden van felle kritiek van de regering.

De oproepen tot zijn verwijdering omvatten naar verluidt een brief die in mei aan de secretaris-generaal was gericht door militair heerser-generaal Abdul Fattah Al-Burhan, voorzitter van de Soedanese Soevereine Raad.

“De secretaris-generaal is trots op het werk van Volker Perthes en bevestigt zijn volledige vertrouwen in zijn speciale vertegenwoordiger”, aldus de woordvoerder van Guterres in een verklaring. piep Destijds.Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Crédits à la consommation : pourquoi des règles européennes actualisées sont nécessaires

Les députés ont adopté de nouvelles règles pour protéger les consommateurs contre les dettes et les découverts liés aux cartes de crédit. Le Parlement a approuvé nouvelles règles de crédit à la consommation en septembre 2023, suite à un accord...

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.