AccueilNederlandDe VN voegt...

De VN voegt de historische kathedraal en het klooster van Kiev toe aan de lijst met gevaren op europahoy.news

De Oekraïense hoofdstad heeft tijdens de oorlog te maken gehad met meerdere Russische raketaanvallen UNESCO Het Werelderfgoedcomité gaat de aandacht vestigen op de dreiging van vernietiging waarmee de iconische Sint-Sofiakathedraal en Kiev-Pechersk Lavra, ook wel bekend als het klooster van de grotten, worden geconfronteerd.

Het bureau voegde ook het middeleeuwse centrum van de westelijke stad Lviv toe aan zijn lijst met gevaren.

Het Comité haalt de aanhoudende dreiging vanuit Rusland aan in zijn aankondiging die vrijdag voor het eerst werd gedaan.

“Geconfronteerd met het risico van een directe aanval, zijn deze plaatsen ook kwetsbaar voor de schokgolven veroorzaakt door de bombardementen op de twee steden.”

Volgens berichten in de media verwelkomde een Oekraïense regeringsfunctionaris deze stap.

UNESCO zei dat Oekraïense functionarissen aanzienlijke stappen hebben ondernomen om zijn culturele eigendommen te behouden, maar de opname op de gevarenlijst zou de lidstaten moeten herinneren aan hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de bescherming ervan en de deur moeten openen voor meer financiële hulp en beschermende maatregelen.

De laatste benoemingen volgen op een besluit dit jaar om te verklaren dat het historische centrum van de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa ook “in gevaar” is.

De lijst, die nu meer dan 55 gebieden omvat, heeft tot doel internationale steun te mobiliseren voor natuurbehoudsinspanningen, maar kent geen handhavingsmechanisme.

Kiev-sites

De Sint-Sofiakathedraal in Kiev dateert uit de 11e eeuw en is daarvoor ontworpen

om te wedijveren met de Hagia Sophia, tegenwoordig een van de meest gewaardeerde oude gebouwen in Istanbul.

Kloostergebouwen uit de 17e en 18e eeuw omringen de kathedraal met de gouden koepels, waar mozaïeken en fresco’s te vinden zijn die bijna 1000 jaar oud zijn.

Ook in de hoofdstad van Oekraïne, Kiev-Pechersk Lavra, is een uitgestrekt complex dat tussen de 11e en 19e eeuw werd gebouwd en ondergrondse kerken omvat, waarvan sommige met elkaar zijn verbonden door een netwerk van grotten dat zich bijna 600 meter uitstrekt.

De site, een centrum van het orthodoxe christendom, heeft een speciale betekenis voor Oekraïense en Russisch-orthodoxe christenen.

Het klooster heeft te maken gehad met invallen terwijl de oorlog van het Kremlin in Oekraïne voortduurt.

Met relikwieën van heiligen begraven in de catacomben is het klooster volgens UNESCO al eeuwenlang “een van de belangrijkste christelijke pelgrimsoorden ter wereld”.

UNESCO zei vrijdag dat het tijdens de oorlog op bijna 290 locaties schade heeft vastgesteld, waaronder musea en bibliotheken.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.