AccueilNederlandDe VN voegt...

De VN voegt de historische kathedraal en het klooster van Kiev toe aan de lijst met gevaren op europahoy.news

De Oekraïense hoofdstad heeft tijdens de oorlog te maken gehad met meerdere Russische raketaanvallen UNESCO Het Werelderfgoedcomité gaat de aandacht vestigen op de dreiging van vernietiging waarmee de iconische Sint-Sofiakathedraal en Kiev-Pechersk Lavra, ook wel bekend als het klooster van de grotten, worden geconfronteerd.

Het bureau voegde ook het middeleeuwse centrum van de westelijke stad Lviv toe aan zijn lijst met gevaren.

Het Comité haalt de aanhoudende dreiging vanuit Rusland aan in zijn aankondiging die vrijdag voor het eerst werd gedaan.

“Geconfronteerd met het risico van een directe aanval, zijn deze plaatsen ook kwetsbaar voor de schokgolven veroorzaakt door de bombardementen op de twee steden.”

Volgens berichten in de media verwelkomde een Oekraïense regeringsfunctionaris deze stap.

UNESCO zei dat Oekraïense functionarissen aanzienlijke stappen hebben ondernomen om zijn culturele eigendommen te behouden, maar de opname op de gevarenlijst zou de lidstaten moeten herinneren aan hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de bescherming ervan en de deur moeten openen voor meer financiële hulp en beschermende maatregelen.

De laatste benoemingen volgen op een besluit dit jaar om te verklaren dat het historische centrum van de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa ook “in gevaar” is.

De lijst, die nu meer dan 55 gebieden omvat, heeft tot doel internationale steun te mobiliseren voor natuurbehoudsinspanningen, maar kent geen handhavingsmechanisme.

Kiev-sites

De Sint-Sofiakathedraal in Kiev dateert uit de 11e eeuw en is daarvoor ontworpen

om te wedijveren met de Hagia Sophia, tegenwoordig een van de meest gewaardeerde oude gebouwen in Istanbul.

Kloostergebouwen uit de 17e en 18e eeuw omringen de kathedraal met de gouden koepels, waar mozaïeken en fresco’s te vinden zijn die bijna 1000 jaar oud zijn.

Ook in de hoofdstad van Oekraïne, Kiev-Pechersk Lavra, is een uitgestrekt complex dat tussen de 11e en 19e eeuw werd gebouwd en ondergrondse kerken omvat, waarvan sommige met elkaar zijn verbonden door een netwerk van grotten dat zich bijna 600 meter uitstrekt.

De site, een centrum van het orthodoxe christendom, heeft een speciale betekenis voor Oekraïense en Russisch-orthodoxe christenen.

Het klooster heeft te maken gehad met invallen terwijl de oorlog van het Kremlin in Oekraïne voortduurt.

Met relikwieën van heiligen begraven in de catacomben is het klooster volgens UNESCO al eeuwenlang “een van de belangrijkste christelijke pelgrimsoorden ter wereld”.

UNESCO zei vrijdag dat het tijdens de oorlog op bijna 290 locaties schade heeft vastgesteld, waaronder musea en bibliotheken.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De ‘irrationele, door het Westen geleide structuur’ van de Veiligheidsraad moet hervormd worden, zegt Noord-Korea tegen de VN europahoy.news

Om dit te bereiken moet de vertegenwoordiging van de ontwikkelingslanden, die de absolute meerderheid vormen bij de Verenigde Naties, worden uitgebreid en versterkt, zegt Kim Song, ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Noord-Korea bij de VN. “De kwestie die in de...

Le HCR est de plus en plus préoccupé par le sort des réfugiés fuyant la région du Karabakh

Quelque 19 000 réfugiés auraient quitté la région économique du Karabakh de la République d'Azerbaïdjan, dont de nombreuses personnes âgées, femmes et enfants. HCR La porte-parole Shabia Mantoo a appelé toutes les parties à protéger les civils et...

De crisis verdiept zich voor de kinderen van Mali, updates over de mensenrechten uit Brazilië en Montenegro europahoy.new

UNICEF De vertegenwoordiger in Mali, Pierre Ngom, vertelde verslaggevers in Genève dat alleen al deze maand tientallen kinderen zijn vermoord door niet-statelijke gewapende groepen in het noorden en midden van het land. Op 7 september eiste een aanval op...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.