AccueilNederlandDe polsslag van...

De polsslag van de planeet volgen terwijl de wereld elkaar ontmoet op de VN europahoy.new

Straten rond het VN-hoofdkwartier in het centrum van Manhattan zullen worden afgezet, barricades worden opgeworpen en de veiligheid wordt vergroot en aangescherpt, terwijl wereldleiders samenkomen om de pols van de planeet te peilen tijdens een week van evenementen op hoog niveau en zich te verenigen om mondiale uitdagingen aan te pakken.

De 78e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties begint op 6 september en zal worden gevolgd door een reeks belangrijke bijeenkomsten en topconferenties op 18 september, waarbij uiteraard het Algemene Debat niet wordt vergeten, waarbij elke lidstaat een mondiaal platform heeft om zich op kwesties te concentreren van internationaal belang.

Dit is wat u in gedachten moet houden tijdens de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties:

1. Neem de polsslag van de wereld

President van de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, Dennis Francis van Trinidad en Tobago, zal op 19 september met zijn voorzittershamer het jaarlijkse Algemene Debat openen, waar wereldleiders zullen bespreken hoe de vooruitgang op het gebied van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) kan worden versneld onder het thema Herstel het vertrouwen en stimuleer de mondiale solidariteit.

Alle lidstaten en waarnemers van de Verenigde Naties hebben het recht om de historische Algemene Vergadering toe te spreken en tot 25 september zullen hun vertegenwoordigers oplossingen presenteren en onderzoeken voor talloze onderling verbonden mondiale uitdagingen om vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Een gewoonte die in 1955 tijdens de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd ingevoerd, wordt vandaag de dag nog steeds voortgezet: Brazilië staat op de eerste plaats op het podium, gevolgd door de Verenigde Staten, als gastland van het VN-hoofdkwartier, en alle leden van de VN.

Kijk live mee of bezoek onze UN Meetings Coverage, waar onze collega’s dagelijkse briefings in het Engels en Frans verzorgen.

2. Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen – De SDG-top

Leerlingen op een basisschool in het oosten van Nigeria bereiden zich voor en wachten op het begin van de les.

© UNICEF/Mackenzie Knowles-Cour

Als middelpunt van de week op hoog niveau van de AVVN 78 zal de SDG-top het centrale platform zijn voor staatshoofden en regeringsleiders om politiek leiderschap te bieden bij de uitvoering van de Agenda 2030, het brede mondiale actieplan. 17 SDG’s. .

Als aftrap voor de week op hoog niveau, van 18 tot en met 19 september, wil de SDG Summit een nieuw tijdperk van vooruitgang in de richting van de doelstellingen inluiden, dat is vertraagd en culmineert in de aanneming van een politieke verklaring met toekomstvisie.

De Agenda 2030 is een belofte, geen garantie. Halverwege (de agenda werd gelanceerd in 2015) komt die belofte ernstig in gevaar. Ontwikkelingsvooruitgang wordt geconfronteerd met de gecombineerde gevolgen van klimaatrampen, conflicten, economische recessie en de aanhoudende gevolgen van COVID-19.

“De SDG-top van september moet een moment van eenheid zijn om te zorgen voor een hernieuwd momentum en versnelde actie om de SDGs te verwezenlijken”, aldus VN-secretaris-generaal António Guterres.

Het tweedaagse evenement zal dienen als een strijdkreet om het momentum weer op te laden. Het is ook bedoeld om beleidsrichtsnoeren op hoog niveau te bieden, vooruitgang en opkomende uitdagingen te identificeren en nieuwe acties te mobiliseren in de richting van de doelstelling van 2030.

Lees hier meer over de SDG Summit.

3. Klimaatrechtvaardigheid, de promotors en de doeners

De polsslag van de planeet volgen terwijl de wereld bijeenkomt bij de VN

Op 20 september zullen de wereldleiders tijdens de Climate Ambition Summit proberen woorden in daden om te zetten. Als politieke mijlpaal om het goede voorbeeld te geven en de verergerende klimaatcrisis aan te pakken, zal het evenement zich richten op drie versnellingssporen: ambitie, geloofwaardigheid en implementatie.

Het grote probleem: hoe kan de wereld het beste worden overgeschakeld van emissieproducerende fossiele brandstoffen naar schone, groene energie.

De ‘to do’-lijsten van de secretaris-generaal van de VN vermelden concrete acties die regerings-, zaken- en financiële leiders nodig hebben, van zijn Climate Action Acceleration Agenda tot een gids voor vijf cruciale acties die de wereld moet ondernemen om de verschuiving naar hernieuwbare energie te versnellen.

‘Nu moet het tijd zijn voor ambitie en actie’, zei de VN-chef. “Ik kijk ernaar uit om pioniers en ondernemers te verwelkomen op mijn Climate Ambition Summit. “De wereld kijkt toe en de planeet kan niet wachten.”

Lees hier meer over de Climate Ambition Summit.

4. Vormgeven aan een helderdere wereld na de pandemie

Een baby wordt behandeld in een gezondheidscentrum in Nigeria.

© ONUCHA/Adedeji Ademigbuji

Wereldleiders zullen nadenken over de beste weg voorwaarts, van de voorbereiding op toekomstige pandemieën tot het opbouwen van duurzame economieën, met als algemeen doel het verbeteren van de gezondheid van mensen en de planeet.

Veiligere wereld: De voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen op de 20e een bijeenkomst beleggen over de paraatheid bij pandemieën voor de staatshoofden en regeringsleiders. Van de leiders wordt verwacht dat ze een verklaring aannemen die tot doel heeft de politieke wil op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Lees hier meer.

Gezondheid voor iedereen: Een bijeenkomst over universele gezondheidszorg op 21 september zal de lessen die uit COVID-19 zijn geleerd, worden besproken, samen met op bewijs gebaseerde aanbevelingen om de vooruitgang in de richting van gezondheidszorg voor iedereen tegen 2030 te versnellen. Lees hier meer.

Doe wat er wordt gezegd: Eveneens op 20 september heeft een dialoog op hoog niveau over ontwikkelingsfinanciering tot doel politiek leiderschap en begeleiding te bieden bij de implementatie van de Addis Abeba Actieagenda 2015, een raamwerk van de Verenigde Naties om middelen te mobiliseren om de doelstellingen te bereiken. Het hoopt ook vooruitgang en nieuwe uitdagingen te identificeren, evenals manieren om grotere successen te genereren. Lees hier meer.

Omgaan met de tuberculose-epidemie: Op 21 september zal een bijeenkomst op hoog niveau over de strijd tegen tuberculose worden gehouden met als hoofddoel het uitvoeren van een evaluatie van de voortgang in de context van het bereiken van de doelstellingen die zijn uiteengezet in de politieke verklaring van 2018 en de SDG’s. Lees hier meer.

5. Voorbereiding op de top van de toekomst

Een moeder helpt haar dochter met haar online studies terwijl de scholen gesloten zijn tijdens COVID-19 in India.  (archief)

Tijdens een ministeriële bijeenkomst op 21 september zullen de afgevaardigden de basis leggen voor de Future Summit in september 2024.

De secretaris-generaal van de VN wil dat deze gebeurtenis een nieuwe mondiale consensus tot stand brengt over hoe de wereld kan worden voorbereid op een toekomst vol risico’s maar ook kansen.

De ministers zullen bespreken hoe het multilaterale systeem opkomende mondiale risico’s en uitdagingen kan aanpakken en concrete en ambitieuze voorstellen presenteren om het mondiale systeem te versterken en te transformeren.

Van de lidstaten wordt verwacht dat zij het eens worden over een actiegericht ‘pact voor de toekomst’.

Lees hier meer over de voorbereidende bijeenkomst.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

Bossen lopen een steeds groter risico op bosbranden en ongedierte als gevolg van de klimaatverandering europahoy.new

“Bossen en bomen zijn essentiële componenten van agrofoodsystemen. “Het verwijderen van bosbedekking, vooral in de tropen, verhoogt de lokale temperaturen en verandert de regenpatronen op manieren die de lokale effecten van de mondiale klimaatverandering verergeren, met mogelijk ernstige...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.