AccueilNederland“De mensheid vestigt...

“De mensheid vestigt haar hoop niet langer op de VN”, zegt Zelensky tegen de Veiligheidsraad europahoy.new

“Ongeacht wie je bent, het huidige VN-systeem maakt je nog steeds minder invloedrijk dan het vetorecht van enkelen en misbruikt door één: Rusland. Dat gaat ten koste van alle andere leden van de VN”, zei hij via een tolk.

Levensvatbaar hervormingsproces

Wereldleiders en ministers van Buitenlandse Zaken die het jaarlijkse debat in de Algemene Vergadering van de VN bijwoonden, pakten de boel in Veiligheidsraad kamer voor de bijeenkomst, die zich richtte op het verdedigen van de VN-Handvest door effectief multilateralisme in de context van de oorlog in Oekraïne, die nu zijn twintigste maand ingaat.

Het Handvest is het oprichtingsdocument van de Verenigde Naties en codificeert de fundamentele beginselen van de internationale betrekkingen, waaronder de soevereine gelijkheid van staten en het verbod op het gebruik van geweld in de internationale betrekkingen.

“We moeten erkennen dat de VN zich in een impasse bevindt wat betreft agressie. De mensheid vestigt niet langer haar hoop op de VN als het gaat om de verdediging van de VN grenzen soevereiniteit van naties”, zei Zelensky tegen de Raad.

Hervorming en vertegenwoordiging

De Oekraïense president zei dat hij er vertrouwen in had dat de VN-Handvest effectief kan functioneren in het belang van de mondiale vrede en veiligheid.

“Om dit echter te laten gebeuren, moeten jarenlange discussies en projecten over VN-hervormingen worden vertaald in een levensvatbaar VN-hervormingsproces”, voegde hij eraan toe.

“En het zou niet alleen moeten gaan om vertegenwoordiging hier in de Veiligheidsraad. Het gebruik van het vetorecht, dat is wat hervormingen vereisen.”

Hij zei dat het veto “niet degenen mag dienen die geobsedeerd zijn door haat en oorlog” en dat de Algemene Vergadering, die alle VN-lidstaten omvat, “echte macht zou moeten hebben om het veto terzijde te schuiven.”

Mechanisme voor vroegtijdige waarschuwing

Zelenskyy zei dat hij voorstellen verwelkomde om de Veiligheidsraad uit te breiden om de huidige realiteit te weerspiegelen.

Vijftien landen hebben zitting in de Raad, waarvan er vijf (China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) permanente leden zijn die het recht hebben een veto uit te spreken over elke resolutie of besluit. Tien niet-permanente leden worden gekozen voor een termijn van twee jaar.

“Oekraïne vindt het oneerlijk dat miljarden mensen geen permanente vertegenwoordiging hebben in de Veiligheidsraad”, zei Zelenskyy.

VN-betrokkenheid bij Oekraïne

EN Secretaris-generaal António Guterres onderstreepte in zijn opmerkingen tijdens de bijeenkomst zijn volledige betrokkenheid bij de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne.

“De Russische invasie van Oekraïne, een duidelijke schending van het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht, verergert de geopolitieke spanningen en verdeeldheid, bedreigt de regionale stabiliteit, vergroot de nucleaire dreiging en creëert diepe kloven in onze steeds meer multipolaire wereld.” gezegde.

“Dit alles komt in een tijd waarin samenwerking en toewijding aan het bereiken van multilaterale oplossingen noodzakelijker zijn dan ooit, om uitdagingen aan te pakken die variëren van de klimaatcrisis tot ongekende niveaus van ongelijkheid en ontwrichtende technologieën”, voegde hij eraan toe.

Dialoog, diplomatie en vrede

Guterres zei dat de VN duidelijk is geweest in het veroordelen van de oorlog, die op 24 februari begon. Hij herinnerde eraan dat de Algemene Vergadering met overweldigende meerderheid een resolutie goedkeurde waarin werd geëist dat Rusland Oekraïne zou verlaten, terwijl een andere resolutie zijn pogingen om Oekraïens grondgebied te annexeren afwees.

De secretaris-generaal beschreef ook de brute tol van het conflict, waaronder meedogenloze aanvallen op burgers en civiele infrastructuur, tienduizenden doden en gewonden, weerzinwekkende mensenrechtenschendingen en miljoenen die nu hulp en bescherming nodig hebben.

“Deze oorlog veroorzaakt nu al onbeperkt lijden. “De voortzetting ervan riskeert een verdere gevaarlijke escalatie”, waarschuwde hij. “Er is geen alternatief voor dialoog, diplomatie en een rechtvaardige vrede.”

De bijeenkomst werd voorgezeten door de Albanese minister van Buitenlandse Zaken, Edi Rama, aangezien het land deze maand het roulerende voorzitterschap van de Raad bekleedt.

In eerste instantie vroeg de Russische ambassadeur bij de VN, Vasily Nebenzya, zich af waarom president Zelenskyy mocht spreken voor vertegenwoordigers van de landen in de Raad, en waarom de Noord-Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Bujar Osmani, voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), was uitgenodigd.

Binnenkort meer updates over dit zich ontwikkelende verhaal…

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Regie der Gebouwen onthult eerste gerestaureerde deel van de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis en het standbeeld Minerva

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel wordt gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Hiervoor werden al testrestauraties uitgevoerd.   Een aantal van de ruiten wordt voorzien van  nieuwe beglazing. Afhankelijk van de ruimtes zal het gaan om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel...

De samenwerkingsreis van de Koningin naar Guatemala europahoy.news

Hare Majesteit de Koningin maakt van 4 tot en met 6 juni een samenwerkingsreis naar Guatemala. ​Doña Letizia zal kunnen leren over het werk dat de Spaanse Samenwerking in Guatemala ontwikkelt via projecten ter ondersteuning van kinderen, jongeren en gender,...

‘Schokkende’ aanslagen in Kharkiv, oproep om hulp aan burgers van Myanmar, maritieme rechtbank dringt aan op klimaatactie en bescherming van burgers europahoy.news

Denise Brown zei dat alle partijen de levens van burgers moeten beschermen tijdens het conflict, maar in Kharkiv zijn ze de afgelopen dagen in plaats daarvan in hun huizen aangevallen, waarbij bedrijven en transportverbindingen beschadigd en aangevallen zijn. “Mijn gedachten...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.