AccueilNederlandDe humanitaire chef...

De humanitaire chef van de VN in Oekraïne veroordeelt het ‘brutale en meedogenloze’ patroon van havenaanvallen

“Elke dag is er bijna één aanval geweest op vitale haven- en graanfaciliteiten in Oekraïne”, zegt Resident and Humanitarian Coordinator Denise Brown. in een verklaring op woensdag.

Aanval op de graanexport

Een Russische drone-aanval beschadigde woensdag vroeg de infrastructuur van Oekraïense graanexportfaciliteiten aan de rivier de Donau.

Oekraïense functionarissen zeggen dat gebouwen, waaronder graanpakhuizen, olieopslagtanks en administratieve gebouwen, zijn verwoest.

De VN merkten onder verwijzing naar de havenautoriteiten op dat bij de tragische gebeurtenis minstens zes mensen gewond zijn geraakt. Er werden niet onmiddellijk sterfgevallen gemeld.

‘Enorm alarmerend’

“Het is enorm alarmerend om te horen dat de twee Oekraïense havens aan de Donau opnieuw werden getroffen tijdens nachtelijke Russische aanvallen op de regio Odessa”, voegde mevrouw Brown eraan toe.

Het was de laatste aanval van Rusland op Oekraïense haven- en graanfaciliteiten sinds Moskou ermee ophield Door de VN bemiddelde deal waardoor Oekraïne veilig graan via de Zwarte Zee kon exporteren.

“De aanval van vandaag op Oekraïense havens was de 21e van dergelijke aanvallen sinds het Russische besluit om het Zwarte Zee-initiatief minder dan twee maanden geleden te beëindigen”, aldus mevrouw Brown.

“Het is schokkend, maar sinds 17 juli is er elke dag bijna één aanval geweest op vitale haven- en graanfaciliteiten in Oekraïne.”

Terugtrekking uit de graanovereenkomst

Het graaninitiatief werd in juli 2022 tot stand gebracht tussen Rusland, Oekraïne, Türkiye en de VN. Het maakte de export van ruim 32 miljoen ton graan mogelijk.

Maar medio juli trok Rusland zich terug uit het initiatief, met het argument dat landbouwexporteurs er niet van profiteerden, zoals in de overeenkomst en het afzonderlijke Memorandum of Understanding was vastgelegd.

Volgens nieuwsberichten heeft sindsdien slechts een handvol schepen, die geen van allen graan vervoeren, toestemming gekregen om vanuit de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee uit te varen.

Oekraïne is een belangrijke mondiale leverancier van granen zoals zonnebloemolie, bailey, maïs en tarwe.

De oorlog heeft ervoor gezorgd dat de mondiale voedselprijzen enorm zijn gestegen en zorgt voor voedseltekorten in Afrika en het Midden-Oosten. Beiden importeren grote hoeveelheden voedsel uit Oekraïne.

Patroon van aanvallen

“De gevolgen van dit brutale en meedogenloze patroon van Russische aanvallen zijn catastrofaal voor de bevolking van Oekraïne en de 345 miljoen mensen die wereldwijd met honger kampen”, waarschuwde mevrouw Brown.

Volgens nieuwsberichten heeft de gouverneur van de Odesa-regio, waartoe ook de havens aan de Donau behoren, gezegd dat 105 haveninfrastructuurfaciliteiten in Oekraïne beschadigd en gedeeltelijk verwoest zijn sinds 18 juli, de dag nadat Rusland uit het Zwarte Zee-initiatief stapte.

“Het internationaal humanitair recht verbiedt aanvallen op civiele infrastructuur ten strengste. Dit moet stoppen”, zei de humanitaire coördinator.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Waar moet ik nu heen? Vraag de inwoners van Gaza die zijn ontworteld door nieuwe Israëlische evacuatiebevelen europahoy.news

In Khan Younis meldde de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN (UNRWA) getuige te zijn geweest van ‘duizenden mensen die naar het westen vluchtten als onderdeel van de uittocht uit de zuidelijke stad van de enclave te midden van aanhoudende...

Vous pouvez louer cette propriété du roi Charles III -europeantimes.news-

En 2006, il achète une propriété en Roumanie qui comprend une maison, une forêt, une prairie à perte de vue et un atelier artisanal. Très probablement, jusqu'à présent, vous associiez uniquement la Transylvanie au comte Dracula. Il est temps d'ajouter à...

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.