AccueilNederlandblog van de...

blog van de VN-residentencoördinator europahoy.news

Gita Sabharwal sprak met VN-nieuws voor SDG-top 2023 die op 18 september begint op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

De top markeert het begin van een nieuwe fase van versnelde vooruitgang richting het verwezenlijken van de SDGs tegen 2030.

“Elke keer dat ik jonge mensen in Thailand ontmoet, moedig ik ze altijd aan om na te denken over de SDGs en groots te denken, om de goede vooruitgang die het land boekt te versterken.

VN-residentcoördinator in Thailand Gita Sabharwal (links) ontmoet de nieuwe premier van het land, Srettha Thavisin.

VN-residentcoördinator in Thailand Gita Sabharwal (links) ontmoet de nieuwe premier van het land, Srettha Thavisin.

Terwijl slechts 12 procent van de SDGs op koers ligt om in 2030 wereldwijd te worden verwezenlijkt, is de vooruitgang in Thailand daarentegen veel sterker geweest, vooral vergeleken met veel andere Zuidoost-Aziatische landen.

Ruim 40 procent van de indicatoren is in uitvoering. Een derde heeft versnelling nodig en een kwart gaat achteruit, zelfs cruciaal SDG 13 die zich richt op klimaatactie, dus er is duidelijk meer werk aan de winkel.

In de context van Thailand stelt het beleidskader van de regering dit als een prioriteit vast, in lijn met de Bio-Circulair-Groen (BCG) economische beleidsagenda van het land.

SDG 13

SDG 13

De VN als bewaarder van universele principes

Hij VN-landenteam in Thailand draagt ​​zijn steentje bij als organisatoren, technische experts en bewaarders van universele principes om de SDGs die aandacht vereisen, te versnellen.

De 21 VN-agentschappen brengen oplossingen op basis van wetenschap, digitalisering en geïntegreerd beleidsadvies voor een breed scala aan projecten in het hele land.

Een van de drie belangrijkste gebieden waaraan we prioriteit geven, in lijn met de Nationale Strategie van het land, 13 NESDP, is onze steun voor de transitie van het land naar een groene, inclusieve en koolstofarme economie.

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) helpt de regering de winst te kwantificeren als het land overschakelt op biologische rijstproductie, wat de biodiversiteit in rijstvelden zal verbeteren, de uitstoot zal verminderen en pesticiden zal terugdringen terwijl de opbrengsten behouden blijven.

Uit analyse blijkt dat het vergroten van het biologische rijstareaal met 10 procent over een periode van 15 jaar voordelen zou kunnen opleveren van ruim $400 miljoen.

De Voedsel- en Landbouworganisatie (fao) en het Internationale Handelscentrum (TIC) ondersteunen ook duurzame landbouw, die rechtstreeks van invloed is op de levens en het levensonderhoud van 12 miljoen boeren, waaronder het verzamelen van geospatiale gegevens om landbouwstatistieken te genereren, het gebruik van drones voor gegevens en het in kaart brengen van gewassen.

UNESCO ondersteunt inclusie door middel van onderwijs, klimaatactie en bescherming van de biosfeer. Samen met reisorganisatie Expedia heeft het bedrijf ook toezeggingen gekregen van meer dan 1.300 grote en middelgrote hotels om plastic voor eenmalig gebruik te elimineren en het behoud van de zee te ondersteunen via de Sustainable Travel Pledge.

Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) hanteert een bottom-up benadering door op biodiversiteit gebaseerd toerisme op gemeenschapsniveau te ondersteunen om de bedreigingen van niet-duurzaam toerisme te verminderen en lokaal levensonderhoud te creëren. Het ondersteunt de regering ook bij het ontwikkelen van een duurzaam energiebeleid en het uitbreiden van de toegang tot hernieuwbare energiebronnen.

Ik ben bijzonder trots op het partnerschap van de Verenigde Naties met het ministerie van Binnenlandse Zaken op het gebied van afvalscheiding. Ongeveer 14 miljoen woningen maken deel uit van dit initiatief, dat een CO2-reductie van 550.000 ton zal opleveren. De eerste tranche van de koolstofkredieten ($21.000) die werd verzameld, werd gekocht door een particuliere bank.

Dit is een belangrijk aspect van de SDG-lokalisatieovereenkomst waarin alle 77 provincies van het land een overeenkomst hebben ondertekend inzet een land smeden dat gebaseerd is op solide principes van duurzaamheid.

De VN in Thailand ondersteunen duurzame landbouw, inclusief de visserijsector.

De VN in Thailand ondersteunen duurzame landbouw, inclusief de visserijsector.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De VN in Thailand hebben ook nauw samengewerkt met de particuliere sector, waardoor hun engagement om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken, is gefaciliteerd.

VN-agentschappen die met bedrijven werken, zijn onder meer IOM, UNHCR, UNICEFEn VN-vrouwenpleit ervoor om de meest kwetsbaren (migranten, vrouwen, kinderen en jongeren) op de eerste plaats te zetten in hun duurzaamheidsplannen, budgetten en acties richting een groene transitie.

Dit betekent dat we bedrijven ondersteunen om op verantwoorde wijze te transformeren en te investeren, niet alleen in het behoud van de biodiversiteit, maar ook om de rechten van hun werknemers te beschermen en hun grieven aan te pakken in overeenstemming met het Nationale Actieplan van de overheid.

Bovendien, in wat volgens mij een wereldprimeur is, de Mondiaal compact netwerk in Thailand (GCNT), met wie de VN een partner is, heeft zich ertoe verbonden 30 procent van de land- en zeegebieden in het hele land te helpen beschermen, inclusief herbebossingsinspanningen om de leefgebieden van wilde dieren te stimuleren en nieuwe koolstofputten te creëren.

De Thaise hoofdstad Bangkok.  Thailand boekt solide vooruitgang in de richting van de SDGs.

De Thaise hoofdstad Bangkok. Thailand boekt solide vooruitgang in de richting van de SDGs.

Vorig jaar hebben ze ook de uitstoot verminderd met acht miljoen ton koolstof, wat overeenkomt met 1,6 miljoen auto’s die van de weg zijn gehaald.

Even belangrijk voor duurzame ontwikkeling is de rol van bankiers, investeerders en vermogensbeheerders. Zij moeten een centrale rol spelen bij het vrijmaken van binnenlandse financiering voor de biocirculaire groene transitie van het land.

Investeringen uitbreiden

Het is belangrijk om te benadrukken dat groene investeringen niet alleen gunstig zijn voor het milieu, maar ook een positieve impact hebben op de resultaten op de middellange en lange termijn.

Ik heb staal- en aluminiumfabrieken aan de rand van Bangkok bezocht om een ​​idee te krijgen van hoe de particuliere sector van Thailand, met steun van de regering en de Verenigde Naties, duurzame bedrijfspraktijken bevordert en maatschappelijk verantwoord ondernemen aanmoedigt.

VN-residentcoördinator Gita Sabharwal (links) bezoekt een aluminiumverwerkingsfabriek.

VN-residentcoördinator Gita Sabharwal (links) bezoekt een aluminiumverwerkingsfabriek.

Ik zag hoe investeringen in schone technologie in de staal-, aluminium- en loodindustrie groene transformatie stimuleren door de inspanningen om de economie koolstofvrij te maken te ondersteunen.

Kapitaalmarkten zijn van cruciaal belang voor deze investeringen en zullen een belangrijke rol spelen bij het transformeren van de economie en het stimuleren van duurzame groei in Thailand.

Maatschappelijke benadering

Het is duidelijk dat het streven naar het verwezenlijken van de SDGs in Thailand vereist dat alle sectoren van de Thaise samenleving samenwerken aan het gemeenschappelijke doel: het bereiken van de ambitieuze doelstellingen van de 17 doelstellingen.

Deze benadering van ‘de hele samenleving’ zal succesvol zijn als alle partijen (overheid, bedrijfsleven, banken, gemeenschappen, jongeren, het maatschappelijk middenveld) in hun duurzaamheidsverbintenissen naar de toekomst neigen.

Als VN streven wij ernaar om samen met deze partners resultaten met grote impact te bereiken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat niemand achterblijft.

We kennen nu de oplossingen, maar de komende jaren zullen veel sterker leiderschap vereisen, van de hoofdstad, de provincies en afgelegen dorpen in het hele land.

De vele crises die ons treffen, betekenen dat we de lat nog hoger moeten leggen en ons werk moeten opvoeren om degenen te helpen die dit de komende zeven jaar het meest nodig hebben.

Als zegt de secretaris-generaal van de VN‘Dit is geen tijd voor zelfgenoegzaamheid.’”

VN-residentencoördinator

  • De VN-residentiële coördinator, ook wel RC genoemd, is de hoogste vertegenwoordiger van het VN-ontwikkelingssysteem op nationaal niveau. In deze incidentele serie nodigt UN News lokale coördinatoren uit om te bloggen over onderwerpen die belangrijk zijn voor de Verenigde Naties en het land waarin zij dienen.
  • Lees meer over het werk van de VN in Thailand hier.
  • Meer informatie over het Ontwikkelingscoördinatiebureau van de Verenigde Naties hier.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Vrede voor Azië roept op tot belangrijke conferentie over minderheidsrechten in Zuid-Azië -europeantimes.news- europahoy.new

Genève, 12 juli 2024 – Peace for Asia was gastheer van een cruciaal evenement met de titel “Minority Rights in South Asia” in Genève, waarbij de aandacht werd gevestigd op de urgente problemen waarmee etnische en sektarische gemeenschappen in...

Peace for Asia organise une conférence clé sur les droits des minorités en Asie du Sud -europeantimes.news-

Genève, le 12 juillet 2024 – Peace for Asia a organisé à Genève un événement crucial intitulé « Droits des minorités en Asie du Sud », attirant l'attention sur les problèmes urgents auxquels sont confrontées les communautés ethniques et...

Dwangarbeid is geïnstitutionaliseerd en gevaarlijk, waarschuwt VN-mensenrechtenbureau europahoy.new

In een rapport gebaseerd op 183 interviews met slachtoffers en getuigen van dwangarbeid die erin slaagden de DVK te ontvluchten en nu in het buitenland wonen, OHCHR citeerde de getuigenis van één persoon dat als een dagelijks werkquotum niet...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.