AccueilNederlandBiodiversiteit nodigt zichzelf...

Biodiversiteit nodigt zichzelf uit in de lagere en middelbare schoolklassen

Planet Biodiversity is een gratis educatief platform in België voor leerkrachten en organisatoren, dat praktische, leuke tools aanbiedt om kinderen en jongeren te informeren en te sensibiliseren.

Deze morgen, Zakia Khattabi nam deel aan de activiteiten die werden aangeboden aan leerlingen van een technisch secundair zesde klaslokaal in Leonardo da Vinci Atheneum in Anderlecht. Op het programma: les over het thema landbouw en een touwtjesspel om het belang van de bodem beter te begrijpen.

Een ervaring die de minister deed verklaren: » Het verlies aan biodiversiteit raakt ons allemaal. Daarom moeten we handelen. Het goede nieuws is dat ieder van ons kan bijdragen aan het behoud van de natuur en ecosystemen, zelfs in onze eetgewoonten. Dit is ook de boodschap van Planète Biodiversité. De lancering van dit onderwijsplatform op basis- en middelbare scholen geeft mij hoop. Het laat jongeren dankzij eenvoudige tips ontdekken hoe ze onze biodiversiteit kunnen beschermen. Morgen zal de minister deelnemen aan de presentatiesessie die wordt gegeven op basisschool Pacheco Basisschool.

Voor wie is Planet Biodiversity bedoeld?

Deze gratis website biedt docenten en begeleiders informatie educatieve inhoud praktisch en leuk om het bewustzijn van studenten over biodiversiteitsvraagstukken te vergroten, vaninformatie wetenschappelijk gevalideerd. Allemaal met een timing die is afgestemd op de lesperiodes en een praktisch dashboard om een ​​persoonlijke opvolging van de les te garanderen. Deze tools zijn bedoeld voor studenten van 3e primaire cyclus (10-12 jaar oud) en 3e secundaire cyclus (16-18 jaar oud).

Waarom dit onderwijsplatform?

De originaliteit van Planète Biodiversité is het aanbieden van leuke activiteiten die dit mogelijk maken het integreren van biodiversiteit in verschillende cursusonderwerpen. Zo berekenen we de oppervlakte van de ontbossing door wiskunde te doen, of volgen we tijdens de Nederlandse lessen de route van het voedsel waaruit een spaghetti Bolognese bestaat.

Het doel is om te benadrukken hoe onze modellen van consumptie impact op de natuur, soms duizenden kilometers van huis.

Een quiz met vragen over het dagelijks leven maakt dat ook mogelijk ontdek detotemdier dat overeenkomt met haar consumptieprofiel en zo een idee krijgen van de impact die ze hebben op de biodiversiteit.

Focus op eten

Deze eerste module gaat over eten en bespreekt onderwerpen van Lvee, landbouwsystemen, ultrabewerkt voedsel en zeevruchten. Anderen zijn al gepland.

Intensieve landbouw en veeteelt, industriële processen, ultrabewerkt voedsel en overbevissing wegen zwaar op de natuur. Vanaf de oorsprong van voedsel tot de productiemethode, via de verwerking en verpakking ervan, kunnen al deze stappen schadelijke gevolgen hebben voor de biodiversiteit en … voor de mens. Omdat we voor onze gezondheid afhankelijk zijn van de natuur en het voedsel, is het van cruciaal belang dat onze teelt- en veredelingsmethoden goed zijn. De toestand van de biodiversiteit is ook ons ​​gezondheidsrapport!

Wie zijn de initiatiefnemers van Planète Biodiversité?

Deze prestatie van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de WWF-België En GoodPlanetBelgië. “Voor dit project hebben we onze expertise gebundeld om leuke educatieve hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee studenten op een heel concrete manier de impact van hun dagelijkse eetgewoonten op de biodiversiteit kunnen begrijpen. We hebben er ook voor gezorgd dat we leraren een gepopulariseerde wetenschappelijke samenvatting kunnen geven, zodat we deze complexe onderwerpen beter kunnen toepassen en ze op hun beurt gemakkelijk kunnen doorgeven aan hun leerlingen, ongeacht het onderwerp. »

Ook het Museum voor Natuurwetenschappen van België en UC Leuven droegen bij aan dit initiatief.

Meer info op https://planetebiodiversite.be/

A brochure en een poster bestaan ​​ook. U kunt de raadplegen videotrailer evenals de zijne ondertitelde versie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op Almowatin.com

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi. In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend...

Guerre au Soudan : le « combat brutal » doit cesser alors que les souffrances des civils s’intensifient

Les civils continuent de payer un lourd tribut alors que la « violence insensée » entre armées rivales se poursuit au Soudan, a déclaré mercredi le chef des affaires politiques de l'ONU. Lien source Lien source

“De mensheid vestigt haar hoop niet langer op de VN”, zegt Zelensky tegen de Veiligheidsraad europahoy.new

“Ongeacht wie je bent, het huidige VN-systeem maakt je nog steeds minder invloedrijk dan het vetorecht van enkelen en misbruikt door één: Rusland. Dat gaat ten koste van alle andere leden van de VN”, zei hij via een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.