AccueilNederlandAnti-dwanginstrument: het nieuwe...

Anti-dwanginstrument: het nieuwe wapen van de EU om de handel te beschermen

Het antidwanginstrument zal het nieuwe instrument van de EU zijn om economische bedreigingen en oneerlijke handelsbeperkingen die door derde landen worden opgelegd, te bestrijden.

Waarom heeft de EU een nieuw instrument nodig om handelsconflicten op te lossen?

Mondiale handel kan de welvaart helpen vergroten en banen creëren. Sommige landen maken echter soms gebruik van chantage of handelsbeperkingen om hun bedrijven een oneerlijk voordeel te geven, wat leidt tot handelsconflicten met de EU.

Omdat dit steeds gebruikelijker wordt, zijn er extra hulpmiddelen nodig


Leer meer over
Handelsbeschermingsinstrumenten van de EU

Chinese dwang op Litouwen

Het Anti-Dwanginstrument zal de EU helpen om te gaan met landen die de handel beperken in een poging verandering in het EU-beleid af te dwingen. Een voorbeeld hiervan zijn de handelsbeperkingen die China aan Litouwen oplegde nadat het in juni 2021 verbeterde handelsbetrekkingen met Taiwan had aangekondigd.

Een paar maanden na deze aankondiging meldden Litouwse bedrijven moeilijkheden bij het verlengen of sluiten van contracten met Chinese bedrijven. Ze hadden ook problemen met zendingen die niet door de douane kwamen en het douanepapierwerk niet konden invullen. Het Parlement hekelde in verschillende resoluties de economische dwang die China op Litouwen uitoefende.

Welke stappen kan de EU nu ondernemen om handelsconflicten op te lossen?

De EU kan er een hele reeks van gebruiken antidumpingmaatregelen. De EU kan boetes opleggen aan derde landen als blijkt dat zij producten in het land dumpen Europa. De boete neemt de vorm aan van antidumpingrechten of douanerechten op de gedumpte producten.

De EU is er ook lid van Wereld handel Organisatie, die kan helpen bij het oplossen van geschillen tussen leden. De procedures kunnen echter zeer lang duren en bestrijken niet alle overtredingen.

Hoe zal het anti-dwanginstrument werken?

Het doel van dit anti-dwanginstrument is een afschrikwekkende werking te hebben, waardoor de EU handelsconflicten door middel van onderhandelingen kan oplossen.

Als laatste redmiddel zou het echter kunnen worden gebruikt om tegenmaatregelen tegen een derde land te nemen, waaronder een breed scala aan beperkingen op het gebied van handel, investeringen en financiering.

Volgende stappen

Het Parlement en de Raad bereikten overeenstemming overeenstemming over de definitieve tekst van de wetgeving op 6 juni 2023, dat werd gesteund door het Parlement internationale handelscommissie op 26 juni 2023.

Er wordt verwacht dat de parlementsleden tijdens de plenaire zitting van 2 tot 5 oktober over de deal zullen stemmen. Vervolgens zal de Raad het moeten goedkeuren voordat het in werking kan treden.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.