AccueilNederlandAfghanistan: De mensenrechten...

Afghanistan: De mensenrechten ‘in een staat van instorting’, waarschuwt Türk

“De mensenrechten in Afghanistan bevinden zich in een staat van instorting”, zei hij tegen de krant Raad voor de Mensenrechtenalvorens alarm te slaan over aanhoudende berichten over buitengerechtelijke executies, marteling en mishandeling en willekeurige arrestaties en detenties, evenals ernstige schendingen van voormalige regeringsfunctionarissen, zoals gedocumenteerd in een nieuw mensenrechtenbureau (OHCHR) rapport.

“Dit alles wordt nog verergerd door een zeer verontrustend gebrek aan verantwoordelijkheid voor de daders van mensenrechtenschendingen”, zei hij.

Vrouwen vielen af

Wij benadrukken het “verwoestende precedent” dat is geschapen door Afghanistan als het enige land ter wereld waar vrouwen en meisjes de toegang tot middelbaar en hoger onderwijs wordt ontzegd. De heer Türk onderstreepte de “lange lijst van vrouwonvriendelijke beperkingen” die de vrouwen van het land beperken “tot de vier muren van hun huizen”, voordat hij vroeg: “Wat kan er daarna gebeuren?”

De Hoge Commissaris benadrukte dat elk vooruitzicht op een stabiel, welvarend Afghanistan afhankelijk is van de deelname van mannen en vrouwen.

“Het ontzeggen van de rechten van vrouwen en meisjes om deel te nemen aan het dagelijkse en openbare leven ontzegt hen niet alleen hun mensenrechten, maar ontzegt Afghanistan ook het voordeel van de bijdragen die zij te bieden hebben,” zei hij.

Grondwet opgeschort

De heer Türk zei dat de opschorting van de Afghaanse grondwet en van wetten die vrouwen beschermen tegen geweld of die de vrijheid van de media garanderen, evenals de ontbinding van de Onafhankelijke Mensenrechtencommissie van het land, elementen waren van de “systematische erosie van de instellingen die ooit voor enige zekerheid zorgden.” bescherming van de mensenrechten”.

De Hoge Commissaris riep de feitelijke autoriteiten op om “van koers te veranderen” en Afghanistan terug te brengen naar de internationale gemeenschap, met volledig respect voor zijn internationale verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.

Hij drong erop aan dat de VN-bijstandsmissie in Afghanistan (ONAMA) zal de situatie blijven monitoren en rapporteren, en “individuele gevallen aan de orde stellen en aandringen op naleving van het internationaal recht door de de facto autoriteiten” voor zover mogelijk.

De heer Türk bracht hulde aan het werk van zijn mensenrechtencollega’s ter plaatse, in het bijzonder het vrouwelijke Afghaanse personeel.

Hij spoorde de internationale gemeenschap ook aan om “Afghanistan niet de rug toe te keren” in een tijd waarin de rechten worden uitgehold en tweederde van de bevolking hulp nodig heeft, terwijl humanitaire operaties worden gehinderd door het verbod op vrouwen om voor de VN te werken. en NGO’s.

‘Voel je verraden’

De opmerkingen van de heer Türk kwamen een dag na de Speciale Rapporteur voor AfghanistanRichard Bennett, gaf een sombere update aan de Raad.

Veel Afghanen die in het buitenland wonen “zeggen dat ze zich ‘verraden’ voelen door de internationale gemeenschap”, legt de speciale rapporteur uit. Ze roepen op tot concrete actie en sommigen zijn zelfs een hongerstaking begonnen “waarin wordt opgeroepen tot erkenning van genderapartheid”.

In juni had de heer Bennett dat wel gezegd dat, aangezien systematische en geïnstitutionaliseerde discriminatie van vrouwen en meisjes de kern vormt van de ideologie en het bewind van de Taliban, de feitelijke autoriteiten van Afghanistan “mogelijk verantwoordelijk zijn voor de genderapartheid”, die, hoewel “nog geen expliciete internationale misdaad”, “verder onderzoek” vereiste.

Onderdrukking van minderheden

De heer Bennett informeerde de Raad maandag ook over de “instorting van de maatschappelijke ruimte” en “het ontbreken van de rechtsstaat” sinds de machtsovername van de Taliban, de langetermijneffecten op de ontwikkeling en geestelijke gezondheid van kinderen, en de onderdrukking en het gebrek aan vertegenwoordiging van minderheden zoals Tadzjieken, Hazara’s, Oezbeken en Turkmenen.

“Ik maak me zorgen over het effect [that the] Een sterk gevoel van discriminatie en uitsluiting bij grote delen van de bevolking kan een negatieve invloed hebben op de stabiliteit van Afghanistan”, zei hij.

Speciale Rapporteurs zijn geen VN-personeel en zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook. Zij verrichten hun werkzaamheden op individuele basis en ontvangen geen salaris voor hun werk.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Crédits à la consommation : pourquoi des règles européennes actualisées sont nécessaires

Les députés ont adopté de nouvelles règles pour protéger les consommateurs contre les dettes et les découverts liés aux cartes de crédit. Le Parlement a approuvé nouvelles règles de crédit à la consommation en septembre 2023, suite à un accord...

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.