AccueilNederlandWeten we hoeveel...

Weten we hoeveel calorieën we consumeren met alcohol?

Vanaf december 2019 staat op het etiket van alle alcoholflessen informatie over de energie-inhoud

Fabrikanten in Europa moeten de calorieën in alcohol op flesetiketten vermelden. Dit komt nadat Brussel de industrie heeft opgeroepen om zijn eigen regels in te voeren om gezonde gewoonten te verbeteren.

Als we als voorbeeld de calorieën in een fles wijn moeten geven, wat overeenkomt met een paar donuts of twee vette hamburgers, en een grote whisky – met twee plakjes cake.

Ze zeggen dat mensen die veel bier drinken dik worden. En daar is een goede reden voor. Heb je je ooit afgevraagd hoeveel calorieën er in een biertje zitten? Van alle alcoholische dranken op de markt hebben we een tabel samengesteld met de meest geschikte, zodat u het aantal calorieën in verschillende alcoholische dranken kunt zien. Ontdek hoe het aantal calorieën varieert (voornamelijk als gevolg van het suikergehalte) in verschillende soorten bier en sterke drank, en bepaal hoe alcohol dit jaar uw dieet kan beïnvloeden.

Hoewel het drinken van alcoholische dranken lange tijd een menselijk ritueel is geweest, is het vanwege de voedingswaarde moeilijk aan te bevelen. Bovendien put alcohol de belangrijkste vitamines en mineralen in het lichaam uit: vitamines van groep B, C, K en mineralen – zink, magnesium en kalium.

Hoeveel calorieën zitten er in alcoholische dranken?

Zuivere alcohol heet ethanol. Het gehalte aan alcoholische dranken varieert sterk, beginnend bij 4,5% (bier), doorlopend tot 13,5% (wijn) en oplopend tot 90% (absint). Om nog maar te zwijgen van het feit dat er ook drankjes zijn waarvan het alcoholpercentage 96% is (Poolse Spiritus wodka), maar dit is voor ons pure alcohol.

Het caloriegehalte van ethanol bedraagt ​​maar liefst 7 calorieën per gram. Dit is bijna het dubbele van de calorische waarde van eiwitten en koolhydraten, die slechts 4 calorieën per gram bevatten. Dit betekent natuurlijk niet dat 100 gram wodka 700 calorieën bevat. Alcoholische dranken bestaan ​​echter voor het grootste deel (tenminste het grootste deel) uit water, dat geen energiewaarde heeft. Om het exacte caloriegehalte van een bepaalde drank te berekenen, moeten we een paar eenvoudige berekeningen uitvoeren.

Laten we als voorbeeld bier nemen. Het alcoholgehalte in het bier bedraagt ​​4,5%. Dit betekent dat er 4,5 gram ethanol in 100 gram (of milliliter) zit. Omdat we al weten dat 1 gram ethanol 7 calorieën bevat, kunnen we eenvoudig berekenen dat het caloriegehalte van 100 milliliter bier 31,5 calorieën bedraagt ​​(7 x 4,5). Dit betekent dat één bier (0,5 l) bijna 160 calorieën bevat, en dat komt alleen maar uit ethanol (sommige dranken bevatten wat suiker en andere voedingsstoffen die bijdragen aan de calorische inhoud).

Tabel met calorieën van alcoholische dranken

Product/hoeveelheid -Energiewaarde (kcal) -Eiwitten (g)- Lipiden (g) -Koolhydraten (g):

Licht bier/100 ml – 42 – 0,3 – 0,0 – 4,6

Bruin bier/100 ml – 48 – 0,3 – 0,0 – 5,7

Bier zonder alcohol/100 ml – 27 – 0,2 – 0,0 – 5,2

Brandewijn 40%/100 ml – 225 – 0,0 – 0,0 – 0,5

Cognac 40%/100 ml – 239 – 0,0 – 0,0 – 0,1

Gin 40%/100 ml – 220 – 0,0 – 0,0 – 0,0

Likeur 24%/100 ml – 345 – 0,0 – 0,0 – 53,0

Vruchtenlikeur/100 ml – 215 – 0,0 – 0,0 – 28,0

Ponch 26%/100 ml – 260 – 0,0 – 0,0 – 30,0

Rum 40%/100 ml – 220 – 0,0 – 0,0 – 0,0

Halfzoete champagne/100 ml – 97 – 0,2 – 0,0 – 7,0

Halfdroge champagne/100 ml – 83 – 0,1 – 0,0 – 3,4

Zoete champagne/100 ml – 117 – 0,2 – 0,0 – 12,0

Sherry 20%/100 ml – 152 – 0,0 – 0,0 – 10,0

Vermout 13%/100 ml – 158 – 0,0 – 0,0 – 15,9

Halfzoete witte wijn/100 ml – 92 – 0,0 – 0,0 – 4,4

Droge witte wijn/100 ml – 73 – 0,0 – 0,0 – 2,4

Portwijn 20%/100 ml – 167 – 0,0 – 0,0 – 13,7

Halfdroge wijn/100 ml – 78 – 0,0 – 0,0 – 3,7

Madeirawijn 18%/100 ml – 139 – 0,0 – 0,0 – 10,0

Halfzoete rode wijn/100 ml – 96 – 0,0 – 0,0 – 5,5

Zoete rode wijn/100 ml – 106 – 0,0 – 0,0 – 8,2

Droge rode wijn/100 ml – 75 – 0,0 – 0,0 – 3,0

Wodka 40%/100 ml – 235 – 0,0 – 0,0 – 0,1

Whisky 40%/100 ml – 220 – 0,0 – 0,0 – 0,0

Hoe beïnvloeden alcohol en alcoholcalorieën de menselijke gezondheid?

Alcohol heeft een negatief effect op de gezondheid en is daarom verboden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Zelfs matige alcoholconsumptie vermindert het vermogen van de lever om glucose te metaboliseren en giftige stofwisselingsproducten te verwijderen. Zwaar drinken leidt tot schade aan de lever en hersenen, bloedvaten, heeft een negatief effect op de bloedstollingsprocessen, leidt tot spataderen, aambeien, bloedstolsels, prostaatziekten en onvruchtbaarheid. Het verhoogt de energie-inname door het hoge caloriegehalte en helpt extra kilo’s te verzamelen.

Alcohol versnelt ook de ontwikkeling van leeftijdsgebonden ziekten en aandoeningen zoals hartritmestoornissen of staar, evenals rimpels van de huid. Het bevordert psychische aandoeningen zoals fobieën, depressie, emotionele en intellectuele stoornissen. Het leidt tot stoornissen in het functioneren van zenuwcellen en de hersenen, schaadt het geheugen, maakt het moeilijk om nieuwe herinneringen te onthouden en op te slaan, verstoort het evenwicht, verzwakt de reflexen, maakt het moeilijk om zich te concentreren en beslissingen te nemen. Het verdooft de zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven en voelen, en kan zelfs leiden tot hallucinaties. Last but not least beïnvloedt het de slaapgezondheid ernstig door de positieve effecten ervan te verminderen.

Met mate wijn en bier drinken, wat typerend is voor de Franse keuken, vooral in sociale situaties, kan plezierig zijn en stress helpen verminderen. Alcohol, geconsumeerd volgens de principes van bediening aan tafel, in kleine hoeveelheden (respectievelijk 500 ml bier of 200 ml wijn voor mannen en 330 ml en 150 ml voor vrouwen), verhoogt de bloeddruk. Wanneer de hoeveelheden de hierboven aanbevolen limieten overschrijden, werkt alcohol als een vasodilatator – het verlaagt de bloeddruk en het volledige spectrum van negatieve effecten treedt op. Alcohol leidt tot verslaving.

Het effect wordt echter negatief (en behoorlijk wat) als we het gaan overdrijven met alcoholgebruik. Hoge bloeddruk, verminderde leverfunctie, verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten, kanker en diabetes type 2 zijn slechts enkele van de pathologische aandoeningen die gepaard gaan met overmatig alcoholgebruik. Dit is bekend en bewezen door talrijke wetenschappelijke studies.

Maar er is nog iets dat minder bekend is over alcoholische dranken. Ben je klaar? Ze kunnen zelfs meer calorieën bevatten dan voedsel. Ja, dat klopt – alcoholische dranken kunnen uw dagelijkse calorie-inname aanzienlijk verhogen, wat bijdraagt ​​aan gewichtstoename en obesitas.

Wat is de toegestane dagelijkse inname van alcohol?

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat de dagelijkse inname van alcohol niet hoger mag zijn dan 1-2 alcoholische eenheden voor vrouwen en 2-3 alcoholische eenheden voor mannen. Het is ook raadzaam om uzelf minimaal 2 dagen vrij te geven tijdens de week, dwz. minimaal 2 alcoholvrije dagen per week.

1 alcoholeenheid is gelijk aan 10 ml. of 8 g ethanol. In 50 milliliter wodka, die 40% pure alcohol bevat, zit 20 milliliter ethanol, wat betekent dat kleine wodka gelijk is aan 2 alcoholeenheden. Een groot glas wijn of een pint bier van 0,5 liter staat gelijk aan ongeveer 3 alcoholeenheden.

Foto door Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/person-poring-cocktail-on-clear-drinking-glass-1189257/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.