AccueilNederlandWat nu voor...

Wat nu voor Liberia na 20 jaar vrede? Een blog van de VN-residentcoördinator europahoy.news

“Na de burgeroorlog, die aan meer dan 200.000 mensen het leven kostte, werd in augustus 2003 in Accra, Ghana, een alomvattend vredesakkoord ondertekend. Sindsdien heeft Liberia een periode van ononderbroken stabiliteit doorgemaakt; transformeren van een van de meest vluchtige naties naar een van de meest vreedzame in West-Afrika.

In de loop der jaren heeft dit land, waar ik met trots de VN-resident-coördinator ben, aanzienlijke vooruitgang geboekt op weg naar sociaal-economische ontwikkeling. Liberianen hebben een enorme veerkracht getoond door de verwoestende gevolgen van ebola en COVID-19 te bestrijden, de stijgende inflatie het hoofd te bieden, leiderschap aan de basis te mobiliseren en langzaam maar zeker een deuk te slaan in de strijd tegen kindersterfte.

Er moet echter nog veel gebeuren om de volledige economische en sociale voordelen van deze zwaarbevochten vrede te plukken.

De nationale armoedecijfers blijven hoog. Gender- en inkomensongelijkheid blijft uitgesproken: naar schatting 57% van de schoolgaande kinderen blijft buiten de klas.

Bovendien hebben de stijgende kosten van basisgoederen na de Russische invasie van Oekraïne de economische uitdagingen van Liberia vergroot.

VN-resident-coördinator in Liberia Christine Umutoni (links) bezoekt een kiezersregistratiecentrum.

Nu meer dan ooit zijn een langetermijnvisie en een gecoördineerd plan nodig om duurzame, duurzame ontwikkeling tot stand te brengen, en het VN-landenteam zet zich samen met onze partners in om de regering te ondersteunen.

Datagedreven besluitvorming

In het digitale tijdperk zijn gegevens een onmisbaar instrument voor besluitvorming en vormen ze de basis voor effectieve ontwikkelingsplanning. Eind 2022 ondersteunde ons VN-landenteam de regering bij het houden van de eerste nationale volkstelling in 14 jaar.

Dit omvatte essentiële gegevens over de meest kansarme gemeenschappen en factoren zoals het gebrek aan toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg en onderwijs, waardoor ze achterblijven.

Als covoorzitter van de National Steering Committee on the National Population and Housing Census faciliteerde de VN de hele censusoefening van begin tot eind.

Samen met de ECOWAS-ambassadeur, in mijn hoedanigheid van RC, hebben we geholpen om politieke partijen en nationale statistische instellingen samen te brengen om een ​​consensus te bereiken over het belang van de volkstelling voor nationale ontwikkelingsplanning.

Onder leiding van UNFPA leverde ons landenteam de nodige technische expertise in deze inspanning. Met name onze Data Management Officer speelde een cruciale rol bij het faciliteren van nationale inspanningen bij het verzamelen, analyseren en gebruiken van censusgegevens.

In augustus 2023 vieren de Liberianen 20 jaar vrede.  (archief)

In augustus 2023 vieren de Liberianen 20 jaar vrede. (archief)

De robuuste datasystemen die we helpen opzetten, stellen beleidsmakers en ontwikkelingspartners nu al in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, de voortgang te volgen en interventies in realtime aan te passen.

Dit vormt ook de basis van het nieuwe nationale ontwikkelingsplan van Liberia en een aanstaande studie over de ‘drijfveren van inclusieve en duurzame ontwikkeling’ onder leiding van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en ondersteund door andere VN-agentschappen en door onze ontwikkelingspartners. . De studie zal een gemeenschappelijk plan opleveren voor Liberia om de eindstreep te halen richting de agenda voor 2030.

door de gemeenschap gerund; jeugd gericht

Uitgaande van armoedebestrijding, jeugdwerkloosheid en versterking van de plattelandslandbouw kan effectief ontwikkelingsbeleid niet worden uitbesteed, het moet van onderop komen. Daarom zijn onze interventies ontworpen en geïmplementeerd op een manier die lokaal eigenaarschap aanmoedigt en gemeenschappen in staat stelt hun eigen verandering teweeg te brengen.

Zoals de volkstelling aangeeft, maken jongeren 79% van de bevolking uit. Twee van onze initiatieven, het Youth Rising-project en het Youth at Risk-programma, helpen de jeugdwerkloosheid en kwetsbaarheid aan te pakken, en geven de volgende generatie vaardigheden, beroepsopleiding en praktische banen in sectoren als landbouw, bouw, hout en mijnbouw.

Deze training helpt de lokale plattelandseconomieën te stimuleren, de sociale cohesie te verbeteren en de enorme trek van jongeren naar de stad, waar het vaak moeilijk is om werk te vinden, tegen te gaan.

Het realiseren van dit demografische dividend is cruciaal voor de ontwikkelingsreis van Liberia. Daarom zet ons VN-team zich in om de regering te ondersteunen bij het opschalen van haar investeringen in empowerment van jongeren, het uitbreiden van kansen op waardig werk en het herzien van de nationale onderwijsplannen van de Transformative Education Summit van vorig jaar.

Alliantie om geweld tegen vrouwen te beëindigen

Genderongelijkheid en geweld tegen vrouwen zijn nog steeds wijdverbreid in veel delen van het land. In 2020 werd geschat dat 49 procent van de vrouwen van 15 tot 49 jaar die een relatie hebben gehad, minstens één keer in hun leven te maken krijgt met fysiek en/of seksueel geweld van een intieme partner.

Dit soort gegevens die door UN-Women zijn verzameld, hebben zelfs geholpen een levendig beeld te schetsen van de ernst van het probleem en hebben geholpen de aandacht te trekken van beleidsmakers op nationaal niveau.

In februari 2022 werd dankzij de steun van een speciaal programma van de Verenigde Naties een doorbraak bereikt met de ondertekening van een driejarig moratorium op de schorsing van genitale verminking van vrouwen (VGV), tussen de regering van Liberia en traditionele beoefenaars.

De sleutel tot dit succes was de buy-in en acceptatie van traditionele leiders, deels bereikt door onze gerichte belangenbehartiging voor deze leiders en de bredere gemeenschap.

Traditionele beoefenaars van genitale verminking van vrouwen in de stad Sonkay leren alternatieve methoden van bestaan ​​na het verbod op de procedure.

Traditionele beoefenaars van genitale verminking van vrouwen in de stad Sonkay leren alternatieve methoden van bestaan ​​na het verbod op de procedure.

Naast vooruitgang op wetgevingsgebied heeft het partnerschap van de VN met de Europese Unie en de regering van Liberia via het Spotlight-initiatief ook geresulteerd in de oprichting van speciale leercentra, die traditionele VGV-beoefenaars en jonge vrouwen de kans boden nieuwe vaardigheden te leren om in hun levensonderhoud te voorzien. aan het bredere doel om VGV in Liberia uit te bannen.

naar het volgende hoofdstuk

De mensen en gemeenschappen die ik in mijn eerste vijf maanden als Resident Coordinator heb ontmoet, weerspiegelen het immense potentieel van Liberia voor de toekomst en de belangrijke stappen die het heeft gezet op weg naar duurzame ontwikkeling.

Wat daarna komt voor Liberia zal afhangen van voortdurende inspanningen om de economie op te bouwen met binnenlandse middelen en de kracht en stemmen van jongeren te benutten. Als VN blijven we standvastig in onze steun en investering in het inclusieve ontwikkelingsproces van het land in de komende jaren.

Ingezeten coördinator van de VN

  • De VN-ingezeten coördinator, ook wel de RC genoemd, is de hoogste vertegenwoordiger van het VN-ontwikkelingssysteem op landenniveau.
  • In deze occasionele serie VN-nieuws nodigt RC’s uit om te bloggen over kwesties die belangrijk zijn voor de VN en het land waarin ze dienen.
  • Lees hier meer over het werk van de VN in Liberia.
  • Lees hier meer over het Ontwikkelingscoördinatiebureau van de Verenigde Naties.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.