AccueilNederlandVN-mensenrechtenchef rondt bezoek...

VN-mensenrechtenchef rondt bezoek aan Irak af europahoy.news

klimaatveranderingscrisis

Toespraak aan het einde van zijn vierdaags bezoek Op woensdag gaf de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, Volker Türk, uit de eerste hand een verslag van de impact van klimaatverandering op Basra, in het zuiden van het land.

« In de hitte van 50 graden Celsius, te midden van kale en door droogte geteisterde velden, lieten lokale gemeenschapsleiders en vertegenwoordigers me beelden zien van de weelderige dadelpalmen die slechts 30 jaar geleden delen van de nu droge Shatt – al-Arab waterweg omzoomden, » hij zei.

« Toen ik in de zinderende hitte in dat gehavende landschap stond en de lucht inademde die vervuild was door de vele gasfakkels die in de regio verspreid zijn, werd het me duidelijk dat het tijdperk van wereldwijd koken was begonnen. »

Vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld benadrukten ook het probleem van de vervuiling in Basra en riepen op tot transparantie over de gevolgen voor de gezondheid en het milieu, zei Türk.

Het nam ook nota van de toezegging van de regering om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en drong er bij de autoriteiten op aan om een ​​zinvolle deelname van de getroffenen en eerbiediging van de vrijheid van meningsuiting te garanderen.

Zorgen over mensenrechten

Daarnaast benadrukte de heer Türk de noodzaak van een alomvattend antwoord op de historische uitdagingen van Irak, waaronder gedwongen verdwijningen, marteling en andere schendingen van rechten onder het regime van Saddam Hoessein tussen 2014 en 2017, toen Da’esh de controle over grote delen van Irak overnam. gebied. , en sinds toen.

« De sleutel tot het stoppen van dergelijke ernstige mensenrechtenschendingen is het beëindigen van de straffeloosheid die daders van mensenrechtenschendingen in het verleden hebben genoten », zei hij, erop wijzend dat dit een kwestie was die hij uitgebreid besprak met de regering en het maatschappelijk middenveld.

Het nam ook nota van de onderzoekscommissie van de regering en haar steun aan slachtoffers door middel van compensatieprogramma’s.

“Gezien het verstrijken van de tijd en het gebrek aan verantwoording, heb ik aangedrongen op snelle en transparante actie om een ​​einde te maken aan de straffeloosheid die is ontstaan ​​in verband met de Tishreen-protesten”, voegde Türk toe, verwijzend naar de protesten in oktober 2019 waarbij de onvrede met de toenmalige regering overkookte in de vorm van massaprotesten in Bagdad en de zuidelijke provincies.

Ook de versterking van gerechtelijke instellingen, de ratificatie van internationale verdragen tegen foltering en een moratorium op de doodstraf werden aanbevolen.

Empowerment van vrouwen en gendergelijkheid

De Hoge Commissaris benadrukte de cruciale rol van empowerment van vrouwen en gendergelijkheid, en waarschuwde voor pogingen om het gebruik van deze universeel aanvaarde termen te verbieden, evenals bedreigingen en intimidatie tegen vrouwen die aan deze kwesties werken.

“Dit is niet logisch gezien de enorme uitdagingen waar het land voor staat. Het gebruik van deze termen is niet in tegenspraak met welke cultuur, religie of traditie dan ook”, benadrukte hij.

De heer Türk verwelkomde het quotum van 25 procent voor vrouwen in de Iraakse wetgevende macht en riep op tot meer vrouwen in besluitvormingsposities, evenals meer bescherming in de wet, de politiek en de samenleving tegen geweld tegen vrouwen.

Hij riep leiders in de hele samenleving op om de « politiek van afleiding » te stoppen.

« Mensenrechten mogen niet worden gebruikt om ons te verdelen, mensenrechten zijn wat ons verenigt, wat ons verenigt als mensheid, in waardigheid », zei hij, en waarschuwde hij hen voor de gevaren van verkeerde informatie, haatzaaiende uitlatingen en het aanzetten tot geweld.

Herinnering aan het bombardement op het Canal Hotel

Tot slot herinnerde de VN-mensenrechtenchef zich de zelfmoordaanslag in het Canal Hotel in Bagdad 20 jaar geleden, waarbij 22 VN-functionarissen om het leven kwamen, onder wie de toenmalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Sérgio Vieira de Mello.

“Dit waren collega’s die in Irak waren met een oprecht verlangen om het Iraakse volk te steunen en te helpen in hun streven naar een betere en eerlijkere toekomst. Ik was getuige van hoe deze aspiraties vandaag leven, ‘zei hij.

“Ik roep iedereen in gezaghebbende en invloedrijke posities op om zich boven alles te laten leiden door de belangen en mensenrechten van het Iraakse volk en corruptie, discriminatie, straffeloosheid, klimaatverandering en de resterende obstakels voor duurzame stabiliteit en vrede aan te pakken. ”, besloot de heer Türk.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.