AccueilNederlandVN-mensenrechtenchef roept op...

VN-mensenrechtenchef roept op tot onmiddellijk herstel van de constitutionele orde in Niger europahoy.news

De VN-mensenrechtenchef sprak zijn ernstige bezorgdheid uit over de bevolking van Niger. “Mensen hebben door de jaren heen al veel moeilijkheden doorstaan. Nu zijn juist de mensen die ervoor kozen om een ​​weg aan te leggen om een ​​einde te maken aan hun dakloosheid gedwongen te worden uitgezet”, zei hij.

De boodschap komt terwijl de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties opriep tot de dringende oprichting van een humanitaire corridor vanuit Niger voor gestrande migranten.

Vaccins gestrand: UNICEF

Deze oproep werd herhaald door de vertegenwoordiger van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) ter plaatse, Stefano Savi, in een interview met VN-nieuws.

Hij riep op tot heropening van de grens, zodat dringend noodzakelijke humanitaire voorraden en personeel kunnen worden toegelaten om aan de groeiende behoeften te voldoen.

Hij zei dat het absoluut noodzakelijk was om gestrande vaccins toe te laten in humanitaire centra.

“We hebben de vaccins liggen wachten op de heropening van het luchtruim. Weet je, die vaccins zijn essentieel om vaccinatiecampagnes uit te voeren”.

In de eerste helft van 2023 reisden ruim 60.000 migranten door Niger. De IOM zei dat de recente sluitingen van grenzen en het luchtruim hebben gezorgd voor overbevolking in de centra, waar duizenden migranten verblijven, in de hoop naar hun huizen terug te keren.

Volgens de Organisatie werden in 10 dagen het vertrek van meer dan 1.000 migranten, voornamelijk uit Mali en de Republiek Guinee, geannuleerd of uitgesteld. Ondertussen wachten zo’n 1.800 migranten op hulp buiten de IOM-transitcentra, die zo’n 5.000 mensen huisvesten op zeven strategisch gelegen transitpunten langs migratieroutes.

chronische voedselonzekerheid

Van het VN-mensenrechtenbureau, OHCHR, wees woordvoerster Ravina Shamdasani erop dat Niger een van de armste landen ter wereld is, met bijna de helft van de bevolking die moet rondkomen van minder dan 2,15 dollar per dag en miljoenen mensen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp.

Hij betreurde dat de bevolking van het land « nog meer ellende » heeft moeten doorstaan ​​na de poging tot staatsgreep, die heeft geleid tot grenssluitingen, handelsverstoringen en stijgende voedselprijzen.

Zelfs voordat president Mohamed Bazoum bij zijn machtsovername op 26 juli door enkele van zijn bewakers werd gevangengenomen, waren volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties meer dan drie miljoen mensen chronisch voedselonzeker en ongeveer de helft van alle kinderen onder de leeftijd van vijf leden aan chronische ondervoeding.

De OHCHR-woordvoerder herhaalde de oproep van de heer Türk voor « volledige en gratis toegang tot humanitaire hulp » om « essentiële voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen » het land binnen te laten.

vrijheid op het spel

Mevr. Shamdasani voegde eraan toe dat er een « zeer zorgwekkend » hardhandig optreden tegen de burgerruimte in Niger was, wat de vrijheid van meningsuiting en openbare vergadering aantastte. Dit omvatte beschuldigingen van intimidatie van journalisten en verboden op internationale media.

Hij merkte ook op dat er de laatste tijd een « zeer verontrustend » patroon is van ongrondwettelijke regeringswisselingen door het leger in West-Afrika: de staatsgreep in Niger is de zesde in de regio in de afgelopen drie jaar.

In zijn verklaring sprak de heer Türk ook zijn bezorgdheid uit over het besluit van de militaire leiding van Niger om president Bazoum en anderen die met hem samenwerken voor het gerecht te brengen wegens hoogverraad.

« Deze beslissing is niet alleen politiek gemotiveerd tegen een democratisch gekozen president, maar heeft ook geen wettelijke basis, aangezien de normale werking van democratische instellingen terzijde is geschoven », zei hij.

“Het idee van vrijheden in Niger staat op het spel,” vervolgde de Hoge Commissaris, en benadrukte dat de generaals “geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het in een opwelling trotseren van de wil van het volk. De per-gun-regel hoort niet thuis in de wereld van vandaag. »

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.