AccueilNederlandUrsula von der...

Ursula von der Leyens visie voor een sterkere Europese Unie europahoy.news

Brussel, 13 september 2023. In een moment voor de Europese Unie bereidt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zich voor op haar langverwachte State of the Union-toespraak op 13 september.

Gezien de uitdagingen waarmee het continent wordt geconfronteerd, waaronder geopolitieke spanningen en klimaatverandering, zal deze toespraak naar verwachting de richting bepalen voor het pad van de EU in het komende jaar. Deze toespraak, de laatste van Von der Leyens huidige ambtstermijn, belooft de collectieve geest van eenheid weer te geven die het karakter van de Unie bepaalt.

Vorig jaar benadrukte voorzitter von der Leyen in haar State of the Union-toespraak van 2022 het belang van solidariteit en verklaarde: “Dit is de geest van Europa. Een Unie die samen sterk blijft. Een Unie die samen overwint”. Terwijl hij zich voorbereidt om de EU nogmaals toe te spreken, wegen zijn woorden nog zwaarder nu de Unie terugdenkt aan een jaar van ongekende beproevingen.

Het afgelopen jaar is de Europese Unie veerkrachtig en vastberaden door een complexe reeks uitdagingen heen gegaan. De energiecrisis stelde de vindingrijkheid van het continent op de proef, terwijl de toestroom van Oekraïense vluchtelingen een humanitaire reactie op ongekende schaal markeerde.

In het licht van deze tests toonde de EU een opmerkelijke vastberadenheid door haar economie te versterken door middel van strategische investeringen en door haar kernwaarden van gelijkheid, inclusie en sociale rechtvaardigheid hoog te houden.

In haar volgende toespraak zal voorzitter Von der Leyen naar verwachting de volgende belangrijke resultaten benadrukken:

  1. Solidariteit met Oekraïne en verantwoordelijkheid voor Rusland: De EU heeft doortastende maatregelen genomen om Oekraïne te steunen en Rusland ter verantwoording te roepen voor zijn daden. Dit omvatte diplomatieke inspanningen, economische sancties en toezeggingen op het gebied van collectieve defensie die de inzet van de Unie voor haar oostelijke partners onderstreepten.
  2. Economische veerkracht en investeringen: Ongekende Europese investeringen gaven de economie een broodnodige impuls. Dit streven naar economische vitaliteit in binnen- en buitenland weerspiegelt de toewijding van de EU aan het bevorderen van stabiliteit en welvaart.
  3. Energiezekerheid en duurzaamheid: De Unie heeft met succes een energieoorlog met Rusland gevoerd, waarmee zij haar vermogen heeft getoond om haar energievoorziening veilig te stellen en duurzame praktijken te verdedigen. Deze prestatie onderstreept het engagement van de EU om de klimaatverandering te bestrijden en de afhankelijkheid van externe bronnen te verminderen.
  4. Versnel groene en digitale transities: Het ambitieuze streven van de EU naar de overgang naar een groenere en meer digitaal geïntegreerde economie versnelde. Deze toezegging positioneert de Unie als een wereldleider op het gebied van innovatie en duurzame ontwikkeling.
  5. Handhaaf kernwaarden: De Europese Unie bleef standvastig in haar inzet voor gelijkheid, inclusie en sociale rechtvaardigheid, zelfs in het licht van de uitdagingen.

In de toespraak van voorzitter Von der Leyen zullen ook de algemene prioriteiten voor het komende jaar worden geschetst, waaronder:

  • Het Europese Groene Pact bevorderen om klimaatverandering tegen te gaan en een efficiënt gebruik van hulpbronnen te bevorderen.
  • Bevorder een digitale transitie waarin de mens centraal staat en die gunstig is voor innovatie.
  • Bouw aan een sterkere wereldwijde aanwezigheid voor de Europese Unie door duurzame investeringen in infrastructuur te doen en met meerdere landen samen te werken.
  • Garandeer de Europese manier van leven door de rechtsstaat te handhaven en veilige en legale migratie te vergemakkelijken.
  • De Europese democratie aanmoedigen en bevorderen door meer burgerbetrokkenheid en actieve participatie.

Terwijl Ursula von der Leyen zich voorbereidt om tijdens haar huidige ambtstermijn haar State of the Union-toespraak te houden, is alle aandacht gericht op de Europese Unie. In een tijd die wordt gekenmerkt door uitdagingen en mogelijkheden, dient zijn visie van een sterker en veerkrachtiger Europa als een symbool van optimisme en cohesie. De komende toespraak, die gepland staat voor uitzending op 13 september, is niet alleen bedoeld om na te denken over de reis van de EU, maar ook om licht te werpen op de weg vooruit, waarbij de nadruk wordt gelegd op solidariteit, innovatie en wederzijdse welvaart.

Eerder gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.