AccueilACTUALITEPresident Macron in...

President Macron in Benin zou de vrijlating van Reckya Madougou en Joel Aivo moeten eisen

Aan de vooravond van het bezoek van president Emmanuel Macron aan Benin, de in Brussel gevestigde ngo “Mensenrechten zonder grenzendrong er bij de Franse president op aan om de vrijlating te eisen van twee beroemde oppositieleiders, Reckya Madougou En Joël Aivorespectievelijk veroordeeld tot 20 jaar en 10 jaar gevangenisstraf.

Deze maand, Mensenrechten zonder grenzen (HRWF) heeft ingediend een verslag met de Universele periodieke doorlichting van de Verenigde Naties (UPR) voor Beninwaarin de organisatie haar bezorgdheid uitte over mensenrechtenschendingen in Benin, met name over de aanhoudende detentie van oppositieleden Reckya Madougou en Joël Aivo en het feit dat zij niet waren opgenomen in een lijst van 17 arrestanten zal tijdelijk worden vrijgelaten na een ontmoeting tussen de president op 13 juni 2022 Patrice Talon En Thomas Boni Yayivoormalig president van Benin (2006-2016).

Reckya Madougou, van haar Facebook-account
Reckya Madougou, van haar Facebook-account

De inzending van HRWF bevatte details over de zaak van Reckya Madougou die eind 2021 werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens vermeende financiering van terrorisme. Ze was in maart 2021 gearresteerd op beschuldiging van het overmaken van duizenden dollars naar een militaire officier met als doel naamloze autoriteiten te vermoorden. Haar kandidatuur was eerder afgewezen door de kiescommissie. HRWF ging verder met details dat mevrouw Madougou de leider was van de oppositiepartij, Les Démocrates, en een presidentskandidaat. De verklaring van HRWF beschreef ook de campagne van het maatschappelijk middenveld van mevrouw Madougou: “Raak mijn gestel niet aan” – dat zich verzette tegen leiders die hun heerschappij probeerden uit te breiden onder het mom van constitutionele hervormingen. De beweging verspreidde zich over West-Afrika, waardoor ze bekendheid kreeg.

Joël Aivo
RMTB, CC BY-SA 4.0, Joel Aivo – via Wikimedia Commons

Het HRWF-rapport aan de UPR gaf ook details over de zaak van Joël Aivo en zijn veroordeling in december 2021 door de controversiële Rechtbank voor economische misdaad en terrorisme (CRIET) tot 10 jaar gevangenisstraf wegens vermeende samenzwering tegen de staat en het witwassen van geld.

HRWF legde in hun inzending uit dat de heer Aivo een professor in de rechten is die Talon uitdaagde bij de verkiezingen van 2021. Hij werd acht maanden vastgehouden voorafgaand aan zijn veroordeling en pleitte niet schuldig aan de beschuldigingen van samenzwering tegen de staat en het witwassen van geld.

HRWF volgt sinds 2016 de achteruitgang die rond mensenrechten in Benin plaatsvindt.We waren vooral ontzet toen we zagen dat Reckya Madougou en Joël Aivo niet op de lijst van 17 gedetineerden van juni 2022 stonden die tijdelijk moesten worden vrijgelaten. Mevrouw Madougou en de heer Aivo moeten onmiddellijk volledig worden vrijgelaten. De vervolging en detentie van oppositieleden horen niet thuis in een democratie en we maken ons zorgen om het welzijn van deze twee politici. President Macron moet zijn bezoek aan Benin gebruiken om te eisen dat president Patrice Talon hen vrijlaat,Willy Fautrévertelde directeur Mensenrechten Zonder Grenzen aan The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.