AccueilACTUALITEOekraïne, winnaar van...

Oekraïne, winnaar van Eurovisie 2022: Spanje en het resultaat van Chanel

Oekraïne winnaar van Eurovisie 2022 – Tegelijkertijd heeft Chanel Terrero uit Spanje met SloMo gestreden om de eerste plaats op Eurovisie en hoewel ze het niet heeft gehaald, heeft de zangeres geschiedenis geschreven met haar kwalificatie. De artieste komt het Eurovisie Songfestival binnen met haar derde plaats voor Spanje.

Kalush Orchestra, vertegenwoordigers van Oekraïne, winnen de overwinning voor hun land.

Origineel artikel van EuropaFM in Spaans)

Europa heeft gesproken. Na een duizelingwekkende finale is Oekraïne uit de bus gekomen als kampioen van Eurovisie 2022 in Turijn. Alles wees op een Britse overwinning na de stemmen die werden uitgedeeld door de vakjury, de televote kende Oekraïne echter 431 punten toe en eindigde met een sterke 631 punten zege.

Kalush Orchestra en hun hit Stefania wisten de UK te verslaan met 466 punten en op de derde plaats stond het optreden van Chanel met 459 punten.

Kalush Orchestra, winnaars van Eurovisie 2022
Het winnende nummer, Stefania van Kalush Orchestra, heeft niets met oorlog te maken. Het is zo genoemd omdat het is opgedragen aan Estephania Psiuk, de moeder van de bandleider Oleh Psiuk. “Ik zal altijd een manier vinden om naar huis terug te keren / zelfs als alle wegen zijn vernietigd” is de tekst van dit nummer, dat lijkt te zijn geschreven lang voordat de oorlog uitbrak.

Chanel behaalt voor Spanje de derde plaats op het Eurovisie Songfestival

Chanel heeft geschiedenis geschreven. Haar optreden met SloMo kreeg in totaal acht stemmen van de vakjury van de 40 landen, een resultaat dat we niet meer hebben gehad sinds de deelname van Betty Misiego in 1979. Het is de beste positie voor Spanje sinds 1995, toen Anabel Conde tweede werd met het nummer Vuelve Conmigo.

“Ik ben super blij, super opgewonden, het is een droom die uitkomt en we kunnen niet gelukkiger, trotser zijn. Onze triomf was om van het podium te komen en te zeggen ‘we hebben het gedaan’. Dank aan alle Eurofans die ons kaarsen hebben gegeven, ons hun charmes en hun liefde hebben gestuurd”, zei de zanger aan de RTVE-microfoons aan het einde van de ceremonie.

Wat de tekst van ‘Stefania’, het winnende songfestivallied van Oekraïne in 2022, betekent

Stefania is het winnende lied van Songfestival 2022. Het lied van de Oekraïense band Kalush Orchestra was de favoriet gezien de oorlogssituatie in het land. Het is een soort verzetslied, maar in feite is het geschreven voordat de oorlog uitbrak.

Het was het favoriete nummer om Eurovisie 2022 te winnen en Stefania heeft eindelijk de kristallen microfoon gewonnen. Het lied van de groep Kalush Orchestra, die Oekraïne vertegenwoordigt, won het publiek en leverde het land 631 punten op in het eindklassement.

Het lied werd gekozen om het land te vertegenwoordigen 12 dagen voordat de Oekraïense oorlog uitbrak en is een soort verzetslied geworden, maar in feite is het geschreven vóór de Russische invasie.

Wat betekenen de teksten van ‘Stefania’?
Het lied heeft niets met de oorlog te maken. Het heet Stefania omdat het een lied is voor Estephania Psiuk, de moeder van de bandleider Oleh Psiuk.

« Ik zal altijd een manier vinden om naar huis terug te keren / zelfs als alle wegen zijn vernietigd », luidt de tekst van dit nummer, dat lijkt te zijn geschreven lang voordat het conflict uitbrak.

“Na de oorlog hebben de mensen van het land een nieuwe betekenis gevonden voor wat ik schreef. Het herinnert hen eraan dat ze ook hun moeders missen, of Oekraïne zien als een gewonde moeder. Dankzij deze nieuwe interpretaties is het lied nog dichter bij de mensen gekomen, dus op Eurovisie zullen we al die andere interpretaties verdedigen”, zei de muzikant bij zijn aankomst in Turijn.

De pluspunten van ‘Stefania
De oorlogssituatie in Oekraïne was voor velen de belangrijkste reden waarom Stefania de favoriet was om Eurovisie 2022 te winnen. Ze zeiden het deels omdat een rap als Stefanía zong in een taal die zo moeilijk te begrijpen is als het Oekraïens niet zou moeten, a priori , nummer één worden in de hitlijsten.

Oleh Psiuk heeft betoogd dat de oorlog niet de reden is waarom Oekraïne zo hoog in de hitlijsten staat. Volgens hem vermengt het nummer traditionele zang met een originele en aanstekelijke riff, twee sleutelelementen die ervoor zorgden dat het nummer in de hoofden van veel Eurofans bleef hangen voordat de officiële competitie begint.

Stefania bevat oude Oekraïense melodieën en unieke muzikale tonen van een primitief en moeilijk te bespelen houtblazersinstrument genaamd telenka, gespeeld door zanger Tymofii Muzychuk. Daarnaast mixen de bandleden hun breakdancenummer met hopak, een Oekraïense volksdans. Hun kostuums omvatten geborduurde Kozakkenoverhemden en vesten gemengd met eigentijdse streetwear.

Stefania’s teksten in het Engels
Estefania mama, mama Estefania

Het veld staat vol bloemen maar jij zit vol grijze haren

Zing een slaapliedje voor me, mama

Ik wil nog steeds je liefdevolle woord horen

Ze wiegde mijn wieg, ze gaf me het ritme en misschien de wilskracht,

omdat ze me altijd gaf en me nooit vroeg

Ze wist waarschijnlijk meer dan Solomon.

Ik kom altijd bij je terug via gebroken wegen

Ze laat me slapen, ze laat me slapen, in zware stormen

Ze zal twee vuisten opsteken als kogels, net zoals oma deed

Ze kende me zo goed dat ze zich niet voor de gek zou laten houden, ook al was ze moe, ze zou me op tijd wiegen.

Ze kirde, ze kirde, ze kirde, ze kirde

Estefania mama, mama Estefania

Het veld staat vol met bloemen, maar jij met grijze haren

Zing een slaapliedje voor me, mama

Ik wil nog steeds je liefdevolle woord horen

Ik draag geen luiers meer maar ma, maar ma, genoeg!

Alsof ik geen volwassene ben die haar spullen kan betalen

Ik ben geen kind meer, maar ze wordt nog steeds boos.

Ik loop en ze vervloekt me.

Je bent nog jong, ma, je staat bovenaan en als ik dit nu niet waardeer,

Ik zal op een doodlopende weg zijn

Om de top te bereiken zing ik mijn lied met al mijn liefde

Arrorró, arrorró, arrorró, arrorró

Estefania mama, mama Estefania

Het veld staat vol bloemen maar jij zit vol grijze haren

Zing een slaapliedje voor me, mama

Ik wil nog steeds je liefdevolle woord horen

Stefania mama, mama Stefania

Het veld staat vol met bloemen, maar jij met grijze haren

Zing een slaapliedje voor me, mama

Ik wil nog steeds je liefdevolle woord horen

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

La responsabilité de ce qui se passe n’incombe pas seulement aux dirigeants politiques -europeantis.news-

La Conférence des Églises européennes (KEK) a publié une déclaration condamnant l'attaque russe contre l'hôpital pour enfants Ohmatdet à Kiev. Son président est actuellement l'archevêque de Thyatire et de Grande-Bretagne Nikitas (Patriarcat œcuménique). Le texte déclare que « …...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.