AccueilNederlandNu de opwarming...

Nu de opwarming van het klimaat de klimaatdoelstellingen in gevaar brengt, kunnen de ‘groene vaardigheden’ van jongeren helpen om de planeet te redden

Internationale Jeugddag wordt jaarlijks gevierd op 12 augustus en de editie van 2023 belicht groene vaardigheden en de leidende rol die jongeren zullen spelen bij het stimuleren van de broodnodige verschuiving naar een ecologisch duurzame en klimaatvriendelijke mentaliteit.

Deze omvatten technische kennis en vaardigheden die het effectieve gebruik van groene technologieën en processen in werkomgevingen mogelijk maken, evenals transversale vaardigheden die putten uit een scala aan kennis, waarden en attitudes om ecologisch duurzame beslissingen op het werk en in het leven te vergemakkelijken.

« Van innovatieve duurzame technologieën en hernieuwbare energie tot revoluties in transportsystemen en industriële activiteit, jonge mensen moeten worden uitgerust met de vaardigheden en kennis om een ​​schonere, groenere en meer klimaatbestendige toekomst vorm te geven », aldus VN-secretaris-generaal António Guterres. in zijn bericht. actueel.

Om erachter te komen welke vaardigheden cruciaal zullen zijn voor het creëren van onze groene toekomst, VN-nieuws sprak met de jonge klimaatadviseurs van Guterres. De zeven leden van uw Youth Climate Change Advisory Group hebben verschillende achtergronden en belangen op verschillende terreinen, maar zijn verenigd in hun verlangen om van deze wereld een betere plek te maken.

VN-nieuws hij sprak met vier van de pleitbezorgers over het belang van het verbeteren van groene vaardigheden en de boodschap die elk van hen hoopte over te brengen aan wereldleiders die in september bijeenkwamen voor de Climate Ambition Summit in New York.

groene vaardigheden

vrijheid exton uit Ierland werd op 13-jarige leeftijd klimaatactivist. Geïnspireerd door het voorbeeld van haar collega’s in Australië, begon ze deel te nemen aan klimaatprotesten en werd ze de oprichter van de Fridays for Future-beweging. Tegenwoordig heeft hij ook een grote interesse in de economie en pleit hij voor een heroverweging van het huidige mondiale systeem en moedigt hij hoop aan.

Saoirse: Ik denk dat het belangrijk is om voorzichtig en kritisch te zijn over de systemen die we nu hebben. Ik ben echt geïnteresseerd in economie en bewust zijn van de problemen die ingebed zijn in klassieke economische systemen is erg waardevol. Bij het navigeren door wetgevende ruimtes is het gemakkelijk om je soms een beetje hopeloos te voelen. Maar de manier om hoopvol te blijven, is door te beseffen dat er oplossingen zijn voor die dingen die het gevoel hebben dat ze geen oplossing hebben.

Bijvoorbeeld de economie [is] een heel groot probleem omdat er veel mensen zijn die niet geïnteresseerd zijn in het veranderen van ons economisch systeem. Ik denk dat het de moeite waard is om de negatieve aspecten en negatieve effecten van klassieke economische systemen in ogenschouw te nemen, in ieder geval kritisch te zijn. houd een gezonde kritische houding ook volledig bewust dat verandering mogelijk is [is a good “green skill”]. Het is dus als optimisme gecombineerd met kritiek.

benjamin strzelecki uit Polen is een voorstander van klimaatactie en energietransitie. Hij heeft een wereldwijd netwerk van door jongeren geleide energieorganisaties gecoördineerd en heeft samengewerkt met intergouvernementele entiteiten, waaronder het International Renewable Energy Agency, Sustainable Energy for All en de United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) om kansen te creëren voor jongeren in de energietransitie. veld.

De Jongerenadviesgroep inzake klimaatverandering

Benjamin: Hij was zich bewust van het catastrofale traject dat de wereld aflegt in termen van toenemende uitstoot van broeikasgassen, waarvan 70 procent afkomstig is uit de energiesector, inclusief energie en transport. [These industries] zijn echt de sleutels tot het aanpakken van deze klimaatcrisis. ik denk dat kwantitatieve redenering is ongelooflijk belangrijk voor deze overgang. We krijgen veel berichten, veel campagnes van organisaties, bedrijven en overheden die ons proberen te vertellen wat ze doen om groener en duurzamer te worden.

Maar heel weinig van die campagnes en beloften worden ondersteund door daadwerkelijke actie. Ik denk dat jonge mensen in staat moeten zijn om door de woorden heen te kijken en naar de cijfers te kijken en de betekenis in twijfel te trekken van deze campagnes waar we steeds over horen. Daarom zijn inzicht in cijfers en kwantitatief redeneren zo belangrijk in een tijd waarin het risico van greenwashing groter is dan ooit.

Een andere jeugdadviseur, jevanische henry uit Saint Lucia, is een klimaat- en ontwikkelingsprofessional, voorheen werkzaam als speciaal gezant voor klimaatverandering voor het Caribbean Youth Environmental Network en was lid van de United Nations Foundation Next Generation, deelt de wetenschappelijke benadering van het uitdagingsklimaat.

De Jongerenadviesgroep inzake klimaatverandering

jevanisch: Groente digitale vaardigheden ze zullen cruciaal zijn bij het vormgeven van een duurzame toekomst voor huidige en toekomstige generaties. Onze wereld wordt steeds digitaler scheef en als jonge mensen moeten we ervoor zorgen dat we in staat zijn om de opkomende hiaten in de onderwijs-, werkgelegenheids- en ontwikkelingsagenda’s te dichten, met de digitale vaardigheden die nodig zijn om te zorgen voor een rechtvaardige transitie die mensen en de planeet. Dit stelt ons in staat om de dynamische wereldwijde digitale omgeving effectief te omarmen en tegelijkertijd het innovatieve denken van jonge mensen te gebruiken om een ​​duurzaam tijdperk te ontwerpen waarin niemand achterblijft.

Het onderliggende concept om niemand aan zijn lot over te laten, de centrale en transformerende belofte van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), en het afwegen van verschillende visies op ontwikkeling staan ​​centraal in joyce mendez waarvan de oorsprong in Colombia en Paraguay ligt.

De Jongerenadviesgroep inzake klimaatverandering

Ze is een migrant, sociaal ondernemer en pleitbezorger voor het klimaat, gericht op de rechtvaardigheid van water, voedsel en energie. Ze is ook mede-oprichter van verschillende lokale en regionale jongerenorganisaties.

Joyce: De groene vaardigheid die ik het belangrijkst vind, is ‘geweldloze communicatie’. Dat betekent leren luisteren. We leren toespraken te houden, dit en dat te vertellen, maar we leren niet actieve luisteraars te zijn, naar anderen te luisteren, ruimte te respecteren. Als we een andere wereld bouwen, moeten we dat op een heel andere manier doen, op een echt duurzame manier. Geweldloze communicatie is essentieel om duurzame projecten te creëren. Het is noodzakelijk om te zorgen voor leren tussen culturen, om multiculturalisme en respect in alle opzichten te ondersteunen.

Bericht aan wereldleiders

In september komen alle leden van de Youth Advisory Group naar het VN-hoofdkwartier in New York om de boodschap van hun generatie over te brengen aan de wereldleiders die traditioneel samenkomen voor de week op hoog niveau van de Algemene Vergadering.

Advocaten gaven een voorproefje van enkele van hun belangrijkste oproepen tijdens de bespreking met VN-nieuws.

Saoirse: Het is heel belangrijk om te erkennen dat er elementen in ons huidige systeem en onze huidige manier van doen zijn die niet echt geschikt zijn voor het beoogde doel. Dat betekent dat het belangrijk is om te kijken naar manieren waarop staten beter met elkaar kunnen samenwerken. We zien dingen als het schadefonds… Maar hoe kunnen we dat nu echt garanderen [fund would be] rechtvaardig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het niet alleen om adaptatie gaat, maar ook om mitigatie, om het voorkomen van de klimaatcrisis en om ervoor te zorgen dat de landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis meer verantwoordelijkheid nemen om de gevolgen van de klimaatcrisis een halt toe te roepen? De processen, praktijken en structuren die mensen aanpassen [miss the mark] als we niet echt proberen de klimaatcrisis te stoppen.

Benjamin: De wereld is nog ver verwijderd van het halen van de klimaatdoelstellingen en het verminderen van onze uitstoot. [Emissions] ze gaan niet naar beneden. Ze zijn niet eens plat. Ze blijven groeien in alle sectoren en in alle landen. Daarom is er dringender actie nodig. Ik denk dat we duidelijke paden hebben uitgestippeld door onderzoekers, waaronder het IPCC, die ons heel duidelijk vertellen dat we de geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 moeten verdrievoudigen tot 11 terawatt.

We moeten stoppen met verdere exploratie en winning van fossiele brandstoffen, en we moeten onze energietransitie-investeringen verhogen tot 4 biljoen dollar per jaar in 2030. Dit zijn de drie overkoepelende kwesties waar we naar moeten kijken: investeren, stoppen met fossiele brandstoffen. winning en snelle opschaling van hernieuwbare energieopwekking, inclusief nadenken over het behalen van de klimaatdoelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

Jeugdadviseur Jevanic Henry spreekt op het ECOSOC Jeugdforum

jevanisch: Voor de internationale gemeenschap is de taak eenvoudig. [because now] er is geen meerkeuzevraag meer. De enige optie is om ambitieuze klimaatactie uit te voeren die mitigatie, aanpassing, financiering en verlies en schade omvat. Als dit niet met enige mate van enthousiasme wordt gedaan, zullen kleine eilandstaten in ontwikkeling (SIDS) en andere klimaatgevoelige ontwikkelingslanden [towards] geleidelijk uitsterven.

Veel van onze economieën hebben nu levensondersteuning vanwege de verzwarende gevolgen van klimaatverandering, en collectieve inspanningen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat we in leven blijven en gedijen. [The window of opportunity is] snel naderende echte klimaatactie gedreven door internationale samenwerking. Het bevorderen van wereldwijde vredesinspanningen en het opnieuw prioriteren van gezamenlijke middelen om klimaatrechtvaardigheid te bewerkstelligen, kan een katalysator zijn in dit proces.

Joyce: Ik vraag u ambitieuzer te zijn, maar ook te erkennen dat we als jongeren middelen nodig hebben, we hebben financiële steun nodig. Het is niet genoeg om naar een evenement te gaan, een foto te maken en terug te komen en te zeggen: ‘Ik doe genoeg voor het weer.’ We hebben geld en steun nodig om gemeenschapsprojecten te ontwikkelen. We moeten de gemeenschappen die in de frontlinie van de klimaatcrisis staan, ondersteunen om met lokale acties een wereldwijde verandering teweeg te brengen. Dus ik vraag u om te profiteren van intergenerationele samenwerking met tastbare resultaten.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.