AccueilNederlandNieuw onderzoek onthult...

Nieuw onderzoek onthult de voordelen van een dutje overdag

Wetenschappers analyseerden gegevens uit onderzoeken waarbij bijna 380.000 personen tussen 40 en 69 jaar betrokken waren.

De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gepubliceerd over de impact van slaap overdag op de gezondheid. Er wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat er een verband bestaat met een verhoogde kans op een beroerte bij oudere personen. Als de slaap overdag langer is dan 8 uur, bestaat het risico op een verminderde levensverwachting. Onderzoekers uit de VS en Uruguay hebben echter tegengestelde standpunten. In het tijdschrift Sleep Health presenteren ze argumenten die de voordelen van slaap overdag bepleiten.

Deze wetenschappers onderzochten gegevens uit onderzoeken onder bijna 380.000 personen in de leeftijd van 40 tot 69 jaar. Het primaire doel was om de correlatie tussen slaap overdag en de gezondheid van de hersenen vast te stellen. De onderzoekers merkten op dat personen die overdag de neiging hebben een dutje te doen, een groter totaal hersenvolume hebben.

Vooral bij ouderen dient dit als een indicator voor een goede gezondheid, aangezien een afname van het hersenvolume doorgaans geassocieerd wordt met dementie en andere cognitieve stoornissen. Met de leeftijd neemt het orgel in omvang af, wat leidt tot een afname van de cognitieve functies. Uit de bevindingen bleek dat de hersenen van mensen die een dutje deden 2,6 tot 6,5 jaar ‘jonger’ waren.

Concluderend bestaat er inderdaad een duidelijk verband tussen slaap overdag en een groter hersenvolume. Volgens wetenschappers verbetert de praktijk van het doen van een dutje van 10 tot 15 minuten gedurende de dag de cognitieve vaardigheden, vertraagt ​​het verouderingsproces en verbetert het geheugen.

Dit is niet het eerste voorbeeld van uiteenlopende wetenschappelijke meningen over hetzelfde fenomeen. Dergelijke tegenstrijdigheden en verschillen zijn inherent aan de ontwikkeling van de wetenschap. Maar wat moet een gewoon mens doen? Het eenvoudigste advies is misschien wel om extremen te vermijden en prioriteit te geven aan de eigen intuïtie.

Het middagdutje is trouwens in veel mediterrane landen een eeuwenoude traditie.

Niettemin heeft de slaapkwaliteit een grotere betekenis voor iemands algehele levenskwaliteit dan de slaapduur. Dit werd vastgesteld door een studie uitgevoerd door Tsjechische onderzoekers en gerapporteerd door Neuroscience News in het open access tijdschrift PLOS ONE.

Hoewel talloze onderzoeken de slaapkwaliteit in verband hebben gebracht met de algemene levenskwaliteit van een individu,

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de relatieve invloed van veranderingen in de slaapduur, -kwaliteit en -timing op de kwaliteit van leven op de lange termijn.

Om deze vraag te onderzoeken, gebruikten Michaela Kudrnachova van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Karelsuniversiteit in Praag en Aleš Kudrnach van het Instituut voor Sociologie van de Tsjechische Academie van Wetenschappen gegevens uit de jaarlijkse enquête onder Tsjechische huishoudens van 2018 tot 2020. hetzelfde huishouden heeft deelgenomen aan de enquête; in totaal reageerden 5.132 Tsjechische volwassenen in 2018, 2.046 in 2019 en 2.161 in 2020.

De auteurs analyseerden antwoorden op vragen met betrekking tot levenstevredenheid, welzijn, geluk, subjectieve gezondheid en stress op de werkplek, naast zelfgerapporteerde antwoorden over slaapduur, slaapkwaliteit en gevallen waarin sociaal bepaalde slaappatronen in strijd waren met aangeboren biologische ritmes (bijv. , een nieuwe baan beginnen met andere werktijden).

Op individueel niveau vertoonde de gerapporteerde slaapkwaliteit significante associaties met alle vijf maatstaven voor de kwaliteit van leven, met uitzondering van stress op de werkplek. Bovendien vertoonde de slaapkwaliteit een significant positieve relatie met alle maatstaven van de kwaliteit van leven.

Uit het onderzoek bleek dat de slaapduur significant verband hield met subjectieve gezondheid en geluk, terwijl de verkeerde afstemming tussen het biologische slaapritme en het ritme dat werd gedicteerd door sociale verplichtingen met name verband hield met levenstevredenheid en stress op de werkplek.

Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/photo/appartement-bed-tapijt-stoel-269141/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.