AccueilNederlandMoskou's deportatie van...

Moskou’s deportatie van 20.000 Oekraïense kinderen naar Rusland, volgens een rapport ingediend bij de VN

Slechts 386 hebben een weg terug naar huis gevonden.

Aan de vooravond van de 54e Zitting van de VN-Mensenrechtenraad, de in Brussel gevestigde NGO Mensenrechten zonder grenzen heeft een rapport ingediend waarin de balans wordt opgemaakt van de deportatie van Oekraïense kinderen door Rusland uit de bezette gebieden sinds het begin van de oorlog.

Volgens de commissaris-adviseur voor kinderrechten en rehabilitatie van de Oekraïense president, Daria Gerasymchuk, hebben de Oekraïense autoriteiten persoonlijke gegevens verzameld over ongeveer 20.000 gevallen, maar er zouden er tien keer meer kunnen zijn, volgens oncontroleerbare cijfers die zowel in Rusland als in Oekraïne circuleren.

Het verslag Oekraïense kinderen zoeken een weg naar huis vanuit Rusland» blijkt dat slechts 386 kinderen de weg naar huis vonden. Ze konden niet worden teruggegeven via onderhandelingen met Russische zijde, maar dit kon in ieder geval alleen worden bereikt via een specifieke reddingsoperatie.

Op 17 maart 2023 vond de Pre-Trial Chamber van het Internationaal Strafhof in Den Haag plaats arrestatiebevelen uitgevaardigd voor de Russische president Vladimir Poetin en de Russische kinderrechtencommissaris Maria Lvova-Belova wegens illegale uitzetting van kinderen. Intussen zijn een aantal van hen illegaal geadopteerd door Russische families.

“Vandaag de dag is er geen internationale structuur die een effectief mechanisme kan bieden voor de terugkeer van onze gedeporteerde kinderen”, zei Gerasymchuk in een verklaring. exclusief interview met Interfax-Oekraïne.

In juli brak er een controverse uit tussen Kiev en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) toen de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba beweerde dat Oekraïense kinderen in Wit-Rusland waren en dat de Wit-Russische vertegenwoordiger van het Rode Kruis, Dmitry Shevtsov, in camouflage werd gezien met een chevron van de bezetters met de letter Z.

Oekraïne werkt op verantwoorde wijze samen met de speciale vertegenwoordiger van de VN Secretaris-Generaal voor Kinderen en Gewapende Conflicten (CAAC) om schendingen van kinderen tijdens conflicten te beëindigen en te voorkomen, en roept de VN op om fundamenteel en aanhoudend samenwerking met het mechanisme van de Russische Federatie van de CAAC te eisen, toegang tot iedereen tijdelijk bezette gebieden van Oekraïneals op haar grondgebied, aangezien het mandaat van de CAAC ook de misdaden van kinderontvoering omvat.

In Oekraïne zijn verschillende samenwerkingsstructuren opgezet tussen de betrokken ministeries, de VN en UNICEF.

In zijn aanbevelingen heeft Mensenrechten zonder grenzen spoort aan

  • Rusland moet ervoor zorgen dat er geen wijzigingen worden aangebracht in de persoonlijke status van Oekraïense kinderen, inclusief hun staatsburgerschap;
  • alle partijen moeten ervoor blijven zorgen dat de belangen van alle kinderen worden gerespecteerd, onder meer door het vergemakkelijken van de opsporing van gezinnen en de hereniging van niet-begeleide en/of gescheiden kinderen die zich zonder hun familie of voogd over grenzen of controlelijnen heen bevinden;
  • de partijen bij het conflict moeten de kinderbeschermingsautoriteiten toegang verlenen tot deze kinderen om gezinshereniging te vergemakkelijken;
  • de speciale vertegenwoordiger van de VN voor “Kinderen en gewapende conflicten”, in samenwerking met andere VN-agentschappen en partners, om manieren te overwegen om dergelijke processen te faciliteren.

Het volledige rapport in drie talen (Engels, Oekraïens en Russisch) is beschikbaar op de website van Mensenrechten zonder grenzen: https://hrwf.eu/российские-новости/

Voor meer informatie of interviews in het Engels, Oekraïens of Russisch kunt u contact opnemen met [email protected]

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Vrij verkeer: de Schengenhervorming om grenscontroles alleen als laatste redmiddel te garanderen

Europarlementariërs in de Commissie Burgerlijke Vrijheden steunden voorstellen dat grenscontroles binnen de Schengenruimte voor vrij verkeer alleen opnieuw kunnen worden ingevoerd als dit absoluut noodzakelijk is. Woensdag keurden de EP-leden een ontwerprapport over de hervorming van de Schengengrenscode goed met...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.