AccueilACTUALITELalish, het hart...

Lalish, het hart van het jezidi-geloof

Lalish, een klein bergdorpje in Koerdistan met een bevolking van slechts 25, is de heiligste plek op aarde voor het Yazidi-volk. Het is voor de Yezidi’s wat Mekka is voor moslims. De Yezidi-religie staat bekend als geheimzinnig en Lalish is een bedevaartsoord voor Yezidi’s van over de hele wereld.

Wie zijn de Yezidi’s?

De Yezidi’s zijn een oud Koerdisch minderheidsgeloof waarvan de leden sinds begin augustus op de vlucht zijn geslagen, verstrooid door de onstuimige opmars van opstandelingen van de Islamitische Staat (IS) in Sinjar, een Yezidi-hoofdstad in het noordwesten van Irak. zijn omgeving. Yezidi’s worden door veel christenen en moslims gebrandmerkt als duivelsaanbidders en zijn vaak vervolgd. De sekte volgt de leer van sjeik Adi, een heilige man die stierf in 1162, en wiens crypte in het heiligdom in de Lalish-vallei ligt, ongeveer 24 kilometer ten oosten van Mosul. De sierlijke, gecanneleerde torenspitsen van het heiligdom steken boven de bomen uit en domineren de vruchtbare vallei. Yezidi’s mogen geen schade toebrengen aan planten of dieren in de vallei, en pelgrims wassen zich eerbiedig in de beekjes tijdens reinigingsrituelen voordat ze het heiligdom bezoeken.

Het Yazidi-geloof is een syncretische religie die elementen van het zoroastrisme, de islam, het christendom en het jodendom combineert. Yezidi’s geloven in één God die de wereld heeft geschapen en haar heeft toevertrouwd aan zeven engelen, van wie Melek Taus, de pauwengel, de belangrijkste is. De Yezidi’s geloven dat Melek Taus weigerde te buigen voor Adam, de eerste mens, en door God uit de hemel werd geworpen. Yezidi’s geloven dat Melek Taus berouw had en vergeven was door God, en dat hij nu de tussenpersoon is tussen God en de mensheid.

Lalish, grijswaardenfoto van betonnen gebouw

Lalish: de heilige plaats

Lalish en zijn tempels zijn ongeveer 4.000 jaar oud. De belangrijkste tempel werd gebouwd door oude Sumerische en andere vroege Mesopotamische beschavingen. In 1162 werd de tempel de tombe voor sjeik Adi Ibn Musafir, door Yezidi’s beschouwd als een « pauwengel » – een van de zeven heilige wezens aan wie God de wereld na de schepping toevertrouwde. Het tempelcomplex is de heiligste plek op aarde voor Yezidi’s.

Bij een bezoek aan Lalish kan men het gevoel van vrolijkheid en geluk in de lucht voelen. Het gelach van kinderen zweeft door de bomen, gezinnen picknicken op heuveltoppen en mensen wandelen zonder urgentie. De Yezidi’s geloven dat Lalish de plaats is waar de ark van Noach voor het eerst droog landde na de zondvloed en dat het in de regio ligt waarvan zij denken dat het de tuin van Eden was.

De huidige situatie

In 2011 was het bergheiligdom van Lalish een idyllische plek, met oude mannen die in de zon zaten te bidden en te praten, vrouwen en kinderen die hun blote voeten gebruikten om olijven te pletten voor olie in oude stenen troggen, en de oude tempel die boven op de berg staat. heilige plaats omgeven door schaduwrijke binnenplaatsen. De situatie is sindsdien echter drastisch veranderd. De Yezidi’s zijn in ballingschap vanuit hun spirituele thuisland Irak, wat hun oude cultuur verwatert. De situatie is erg slecht en mensen zijn erg bang voor Lalish. Veel van de families die daar momenteel onderdak bieden, zijn in direct gevaar en zouden kunnen proberen verder weg te vluchten ISIS rukt op.

De vervolging van jezidi’s

De Yezidi’s worden al eeuwenlang vervolgd en hun religie is door velen verkeerd begrepen en verkeerd voorgesteld. In augustus 2014 viel de Islamitische Staat (IS) de Yezidi-gemeenschap in Sinjar aan, waarbij duizenden mensen werden gedood en tot slaaf werden gemaakt. De Yezidi’s waren het doelwit omdat ze door IS-militanten werden gezien als ongelovigen en duivelsaanbidders. De IS-militanten vernietigden ook Yezidi heiligdommen en tempels, waaronder het Lalish-tempelcomplex.

De vervolging van de Yezidi’s is door de internationale gemeenschap veroordeeld en er zijn inspanningen geleverd om hulp en ondersteuning te bieden aan de Yezidi-vluchtelingen. De situatie blijft echter nijpend voor veel Yezidi’s, die uit hun huizen zijn verdreven en gedwongen zijn in vluchtelingenkampen te leven.

De toekomst van Lalish

Ondanks de verwoesting van het Lalish-tempelcomplex door de IS-militanten, blijven de Yezidi’s toegewijd aan hun geloof en aan hun heilige plaats. Er worden inspanningen geleverd om het tempelcomplex weer op te bouwen en de verwoeste heiligdommen en tempels te herstellen. De Yezidi’s werken ook aan het behoud van hun oude cultuur en tradities, die worden bedreigd door de geweld en vervolging ze hebben geconfronteerd.

De toekomst van Lalish en het Yezidi-volk blijft onzeker, maar de veerkracht en vastberadenheid van de Yezidi’s geven hoop dat ze de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, kunnen overwinnen. Lalish zal altijd het hart van het Yazidi-geloof zijn, een bedevaartsoord en een symbool van hoop en veerkracht voor het Yazidi-volk.

Conclusie Ik zou eindigen door dat samen te vatten Lalish is een heilige plaats voor het Yazidi-volk, en het is een bedevaartsoord voor Yezidi’s van over de hele wereld. De situatie in Irak heeft het voor jezidi’s moeilijk gemaakt om Lalish te bezoeken, en velen zijn in ballingschap uit hun spirituele thuisland. Desondanks blijft Lalish een symbool van hoop en geloof voor het Yazidi-volk. De vervolging van de Yezidi’s is door de internationale gemeenschap veroordeeld en er zijn inspanningen geleverd om hulp en ondersteuning te bieden aan de Yezidi-vluchtelingen. De toekomst van Lalish en het Yezidi-volk blijft onzeker, maar de veerkracht en vastberadenheid van de Yezidi’s geven hoop dat ze de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, kunnen overwinnen.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Les vaccins à ARNm peuvent-ils contribuer à stimuler la production animale ?

Des chercheurs de l’Université du Queensland affirment que la technologie des vaccins à ARNm pourrait jouer un rôle important dans l’augmentation de la production animale afin de répondre à la demande alimentaire mondiale. Vaches – photo d’illustration. Crédit image...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.