AccueilNederlandIn China gebruiken...

In China gebruiken sommigen eeuwenoude technologie om huizen te koelen

De luchtputten, ook wel ‘luchtschachten’ genoemd, dienen als ventilatiemiddel en bieden schaduw tegen de zon!

De aanblik van de enorme wooncomplexen, die een aanzienlijk deel van de Chinese bevolking huisvesten, is verbazingwekkend.

Alleen al door naar de enorme betonnen gebouwen te kijken en je voor te stellen dat duizenden mensen in kleine ruimtes leven, kun je je oververhit en claustrofobisch voelen.

Dit is het hedendaagse uiterlijk van de enorme megasteden van het land. Maar eeuwen geleden, toen het leven heel anders was, hadden de Chinezen hun eigen methode om gebouwen te bouwen die milieuvriendelijk waren.

Eén aspect van deze aanpak was de integratie van luchtputten in huizen, vergelijkbaar met patio’s of atria die te vinden zijn in de zuidelijke regio’s van Spanje. Dit zijn kleine binnenplaatsen, soms voorzien van water, ontworpen om een ​​verkoelend effect te creëren.

De traditionele huizen in Zuid- en Oost-China hebben vaak een kenmerk dat bekend staat als de ‘hemelse bron’. In tegenstelling tot de binnenplaatsarchitectuur die je in andere delen van het land ziet, is dit ontwerp klein, smal en minder blootgesteld aan de elementen. Het bovenste deel van het huis bestaat uit langwerpige daken, en deze bouwstijl was gebruikelijk tijdens de Ming- en Qing-dynastieën van de 14e tot de 20e eeuw. Het belangrijkste kenmerk van deze huizen is een kleine rechthoekige binnenplaats in het midden, met aan alle kanten kamers eromheen. De daken van het gebouw vormen de begrenzing van deze binnenplaats.

Een van de belangrijkste doelstellingen van dit architectonisch ontwerp was het handhaven van lagere temperaturen. Wanneer de wind over het gebouw blies, kwam deze via de opening van de binnenplaats binnen en creëerde een luchtstroom die de verwarmde lucht verdrong. Deze luchtstroom zou dan via de put naar buiten komen. Bovendien zorgde het ontwerp voor een betere ventilatie en opvang van regenwater. De put fungeerde tevens als overgangsruimte tussen binnen en buiten en fungeerde als warmtebuffer. Het was het meest effectief als het gevuld was met water, omdat de verdamping van het water de lucht zou afkoelen. Het regenwater werd in de put opgevangen via goten die op de daken waren aangebracht.

De afgelopen jaren is er een heropleving van de belangstelling voor traditionele Chinese architectuur, waaronder huizen met luchtputten. Mensen erkennen de voordelen van deze ontwerpen en sommige gebouwen worden gerestaureerd of nieuw gebouwd om luchtputten te integreren. De terugkeer naar deze oude methoden is ook in lijn met het regeringsbeleid om groener bouwen en energie-efficiëntie te bevorderen. Architecten integreren nu de principes van luchtputten in nieuwe gebouwen om de ventilatie te verbeteren en het elektriciteitsverbruik te verminderen.

Hoewel het gebruik van luchtputten in de moderne architectuur te zien is in gebouwen als het National Heavy Vehicle Engineering Technology Center, is het nieuw leven inblazen van deze technieken niet zonder uitdagingen. De vorm en grootte van traditionele putten variëren afhankelijk van de specifieke locatie en het klimaat, dus onderzoek en een aanpak op maat zijn noodzakelijk voor de succesvolle implementatie ervan vandaag de dag. Maar afgezien van hun praktische voordelen, komt de nostalgie die met deze binnenplaatsen gepaard gaat ook voort uit het gevoel van saamhorigheid en communicatie die ze tussen gezinnen koesterden.

Illustratieve foto door Maria Orlova: https://www.pexels.com/photo/tropical-resort-spa-with-moroccan-bath-pool-4916534/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.