AccueilNederlandHoe steun voor...

Hoe steun voor geestelijke gezondheidszorg cruciaal bleek in de reactie op de Marburg-uitbraak in Tanzania

Kagera- Washington Mushobozi, die in isolatie heeft gezeten in een behandelcentrum voor de ziekte van Marburg, zegt dat hij niet weet of hij de begrafenis van zijn moeder had kunnen missen als de warmte en vriendelijkheid van de maatschappelijk werkers die ze hielpen er niet was geweest. hij komt over zijn pijn heen.

“Het zijn goede mensen, God zegene hen”, zegt hij over maatschappelijk werkers in de gezondheidszorg, zoals Rebecca Gwambasa, de psychosociale expert die de pijler Psychosociale ondersteuning voor geestelijke gezondheid (MHPSS) leidde tijdens de reactie op de uitbraak van het Marburg-virus in Kagera in maart 2023. .

“Collega’s op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning bezochten ons in het behandelcentrum, spraken met ons en hielpen ons in contact te komen met de familie. Het heeft veel geholpen. » Dr. Hagai Nkya, overlevende van Marburg

Voorafgaand aan de bevestiging van de uitbraak werden 89 gezondheidswerkers in quarantaine geplaatst nadat ze contact hadden gehad met de eerste gevallen. Verdachte gevallen zijn ook geïsoleerd omdat de inspanningen om de blootstelling aan het virus onder controle te houden, zijn geïntensiveerd.

Met steun van de Europese Unie heeft de WHO in de Afrikaanse regio 72 sociale welzijnsfunctionarissen opgeleid uit vijf van de regio’s in Tanzania die zijn geclassificeerd als een hoog risico voor uitbraken, waardoor ze vaardigheden hebben opgedaan om mentale gezondheidsproblemen in verband met noodsituaties aan te pakken . Deze training werd toegevoegd aan de ontwikkeling van richtlijnen en structurering van psychosociale ondersteuningsfuncties in de geestelijke gezondheidszorg op centraal en decentraal niveau. Acht van deze officieren werden op Kagera geplaatst, wat van cruciaal belang bleek voor de reactie op de uitbraak van Marburg.

In totaal hadden 48 mensen behandeling nodig voor shock en depressie die verband hielden met de uitbraak, terwijl psychologische ondersteuning werd geboden aan nog eens 212 mensen die 21 dagen geïsoleerd waren nadat ze in contact waren gekomen met mensen die besmet waren met het virus. In totaal hebben zo’n 1.400 mensen baat gehad bij counselingdiensten.

« Door deze dienst kalmeerden mensen en begrepen ze dat hun isolement voor hun eigen bestwil en dat van iedereen was. » Milton Buchwa, uitvoerend directeur van de wijk, Kanyangereko

Gwambasa benadrukt dat wegblijven van familie en vrienden hoge emotionele kosten met zich meebrengt voor zowel leden van de gemeenschap als gezondheidswerkers. Degenen die geïsoleerd zijn, staan ​​onder ernstige stress, zijn vaak niet in staat om voldoende te slapen, en eventuele bestaande psychische problemen worden nog verergerd.

“MHPSS-collega’s bezochten ons in het behandelcentrum, spraken met ons en hielpen ons in contact te komen met de familie. Het hielp enorm”, herinnert dr. Hagai Nkya zich, een laboratoriumwetenschapper die tijdens de uitbraak een van de geïsoleerde gezondheidswerkers was in de behandeleenheid van Bujunangoma Marburg.

De psychosociale ondersteuning van de geestelijke gezondheidszorg tijdens noodsituaties op het gebied van gezondheid is tijdens de COVID-19-pandemie snel gevorderd en er zijn meer inspanningen geleverd om de kriticiteit ervan te versterken.

Om hun werk in Kagera te ondersteunen, werd de training gegeven aan leeftijdsgenoten en leden van de gemeenschap, waaronder leraren, die de ogen en oren werden van de respons in de gemeenschappen. “We oriënteerden leraren van scholen die dicht bij gemeenschappen stonden met contacten of vermoedelijke gevallen. Ze hielpen ons met de werkdruk”, zegt Gwambasa.

Milton Buchwa, algemeen directeur van het Kanyangereko-district, waar de uitbraak plaatsvond, zegt dat hij het belang van geestelijke gezondheidszorg in noodsituaties niet genoeg kan benadrukken. “Door deze dienst kalmeerden mensen en begrepen ze dat hun isolement voor hun eigen bestwil en dat van iedereen was. De experts hielpen ons ook bij het identificeren van mensen die voorheen niet-geïdentificeerde ondersteuning nodig hadden, « zegt hij.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Land op de rand van de afgrond europahoy.news

UNICEF luidt de noodklok: 200.000 mensen zijn ontheemd door extreem geweld in het land. Bisschop Mésidor, aartsbisschop van Port-au-Prince, doet een beroep op de internationale gemeenschap: "We kunnen niet werkeloos toekijken." Luana Foti – Vaticaanstad Haïtiaanse burgers leven in een...

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi. In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend...

Guerre au Soudan : le « combat brutal » doit cesser alors que les souffrances des civils s’intensifient

Les civils continuent de payer un lourd tribut alors que la « violence insensée » entre armées rivales se poursuit au Soudan, a déclaré mercredi le chef des affaires politiques de l'ONU. Lien source Lien source

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.