AccueilACTUALITEHoe kunnen we...

Hoe kunnen we het ecosysteem van de koraalriffen beschermen?

Coral Reefs Ecosystem – Ongeveer 14 procent van de koralen in de wereld is sinds 2009 verloren gegaan, volgens het rapport « Status of Coral Reefs of the World 2020 », een kwantitatieve analyse van een wereldwijde dataset van 1978 tot 2019. Volgens Gabriël Grimsditchexpert op het gebied van mariene ecosystemen van de Verenigde Naties (UNEP), “Koraalriffen zijn wereldwijd een van de meest gevoelige ecosystemen voor de verwoestingen van menselijke activiteiten« 

Ondanks dekking minder dan 10% van de oceaan, koraalriffen zijn de thuisbasis van meer dan 9 miljoen soorten, ongeveer een vierde van al het zeeleven, voor voedsel, onderdak en zelfs voor roofdieren om op te jagen. Vissen, ongewervelde dieren, vogels en megafauna waaronder haaien, zeeschildpadden en zeezoogdieren behoren tot de soorten die op koraalriffen voorkomen. Het behoud van koraalriffen moet een wereldwijde prioriteit zijn en er moeten zo snel mogelijk passende maatregelen worden genomen.

Kustontwikkeling, baggeren, steengroeven, destructieve visserijpraktijken en uitrusting, bootankers en aan de grond leggen dragen bij aan de factoren die leiden tot de vernietiging van koraalriffen.

De meeste riffen in de wereld hebben ook te lijden onder een slechte waterkwaliteit. Bij binnenkomst in de oceaan voert vervuild water sediment de oceaan in. Het sediment kan koraalriffen verstikken door het zonlicht te blokkeren dat koralen nodig hebben om te groeien. Slechte waterkwaliteit maakt het ook gevaarlijk voor de verschillende levende organismen in de habitat.

Het belang van schone waterlichamen is keer op keer benadrukt en deze feiten en cijfers voegen alleen maar wat meer bewijs toe om dit te ondersteunen. Op dit moment hebben we veel meer inspanning nodig dan alleen bewustwording creëren. Wat we nodig hebben, is de aanpassing van efficiënte en innovatieve manieren die ons kunnen helpen de oceanen schoon te houden en zo een schone habitat te creëren waarin de koraalriffen kunnen gedijen. De uitvindingen zoals de “Afvalhaai” van het Nederlandse bedrijf RanMarine en FRED van de Amerikaanse organisatie Clear Blue Sea zijn enkele voorbeelden die zowel efficiënte als gemakkelijke manieren zijn gebleken om waterlichamen schoon te maken.

De WasteShark is volgens RanMarine ontworpen voor toepassingen aan de kust, waar afval en biomassa zich vaak verzamelen. In vergelijking met concurrerende opties biedt WasteShark een eenvoudige en effectieve methode om drijvend afval op te vangen. Ranmarine is in 2015 opgericht door Richard Hardiman. Het bedrijf heeft financiering ontvangen van het in België gevestigde EASME en dat van Rajat Khare Grensbeheer. Bovenstaande punten kunnen slechts een onderdeel zijn van de totaaloplossing, het andere grote onderdeel is de actieve participatie van mensen, organisaties en overheden. Van het aanbrengen van kleine veranderingen in de manier waarop afval wordt weggegooid tot het kiezen voor het gebruik van milieuvriendelijke meststoffen, we kunnen op veel manieren bijdragen. “Klimaatactie en vermindering van lokale bedreigingen moeten hand in hand gaan als we willen dat koraalriffen blijven bestaan ​​zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten en ervan kunnen profiteren‘, zegt Grimsditch.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Les vaccins à ARNm peuvent-ils contribuer à stimuler la production animale ?

Des chercheurs de l’Université du Queensland affirment que la technologie des vaccins à ARNm pourrait jouer un rôle important dans l’augmentation de la production animale afin de répondre à la demande alimentaire mondiale. Vaches – photo d’illustration. Crédit image...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.