AccueilACTUALITEHoe kunnen we...

Hoe kunnen we het ecosysteem van de koraalriffen beschermen?

Coral Reefs Ecosystem – Ongeveer 14 procent van de koralen in de wereld is sinds 2009 verloren gegaan, volgens het rapport « Status of Coral Reefs of the World 2020 », een kwantitatieve analyse van een wereldwijde dataset van 1978 tot 2019. Volgens Gabriël Grimsditchexpert op het gebied van mariene ecosystemen van de Verenigde Naties (UNEP), “Koraalriffen zijn wereldwijd een van de meest gevoelige ecosystemen voor de verwoestingen van menselijke activiteiten« 

Ondanks dekking minder dan 10% van de oceaan, koraalriffen zijn de thuisbasis van meer dan 9 miljoen soorten, ongeveer een vierde van al het zeeleven, voor voedsel, onderdak en zelfs voor roofdieren om op te jagen. Vissen, ongewervelde dieren, vogels en megafauna waaronder haaien, zeeschildpadden en zeezoogdieren behoren tot de soorten die op koraalriffen voorkomen. Het behoud van koraalriffen moet een wereldwijde prioriteit zijn en er moeten zo snel mogelijk passende maatregelen worden genomen.

Kustontwikkeling, baggeren, steengroeven, destructieve visserijpraktijken en uitrusting, bootankers en aan de grond leggen dragen bij aan de factoren die leiden tot de vernietiging van koraalriffen.

De meeste riffen in de wereld hebben ook te lijden onder een slechte waterkwaliteit. Bij binnenkomst in de oceaan voert vervuild water sediment de oceaan in. Het sediment kan koraalriffen verstikken door het zonlicht te blokkeren dat koralen nodig hebben om te groeien. Slechte waterkwaliteit maakt het ook gevaarlijk voor de verschillende levende organismen in de habitat.

Het belang van schone waterlichamen is keer op keer benadrukt en deze feiten en cijfers voegen alleen maar wat meer bewijs toe om dit te ondersteunen. Op dit moment hebben we veel meer inspanning nodig dan alleen bewustwording creëren. Wat we nodig hebben, is de aanpassing van efficiënte en innovatieve manieren die ons kunnen helpen de oceanen schoon te houden en zo een schone habitat te creëren waarin de koraalriffen kunnen gedijen. De uitvindingen zoals de “Afvalhaai” van het Nederlandse bedrijf RanMarine en FRED van de Amerikaanse organisatie Clear Blue Sea zijn enkele voorbeelden die zowel efficiënte als gemakkelijke manieren zijn gebleken om waterlichamen schoon te maken.

De WasteShark is volgens RanMarine ontworpen voor toepassingen aan de kust, waar afval en biomassa zich vaak verzamelen. In vergelijking met concurrerende opties biedt WasteShark een eenvoudige en effectieve methode om drijvend afval op te vangen. Ranmarine is in 2015 opgericht door Richard Hardiman. Het bedrijf heeft financiering ontvangen van het in België gevestigde EASME en dat van Rajat Khare Grensbeheer. Bovenstaande punten kunnen slechts een onderdeel zijn van de totaaloplossing, het andere grote onderdeel is de actieve participatie van mensen, organisaties en overheden. Van het aanbrengen van kleine veranderingen in de manier waarop afval wordt weggegooid tot het kiezen voor het gebruik van milieuvriendelijke meststoffen, we kunnen op veel manieren bijdragen. “Klimaatactie en vermindering van lokale bedreigingen moeten hand in hand gaan als we willen dat koraalriffen blijven bestaan ​​zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten en ervan kunnen profiteren‘, zegt Grimsditch.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Europese Commissie onderzoekt Delivery Hero en Glovo op mogelijke concurrentiebeperkende praktijken -europeantimes.news- europahoy.news

In een gedurfde stap om de concurrentie op de bloeiende online markt voor voedselbezorging veilig te stellen, is de Europese Commissie een formeel antitrustonderzoek gestart naar twee van Europa's grootste voedselbezorgbedrijven, Delivery Hero en Glovo. Dit onderzoek zou...

La Commission européenne enquête sur Delivery Hero et Glovo pour d’éventuelles pratiques anticoncurrentielles -europeantis.news-

Dans une démarche audacieuse visant à sauvegarder la concurrence sur le marché en plein essor de la livraison de nourriture en ligne, la Commission européenne a lancé une enquête antitrust formelle sur deux des plus grandes sociétés de livraison...

La responsabilité de ce qui se passe n’incombe pas seulement aux dirigeants politiques -europeantis.news-

La Conférence des Églises européennes (KEK) a publié une déclaration condamnant l'attaque russe contre l'hôpital pour enfants Ohmatdet à Kiev. Son président est actuellement l'archevêque de Thyatire et de Grande-Bretagne Nikitas (Patriarcat œcuménique). Le texte déclare que « …...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.