AccueilNederlandGuterres veroordeelt agressie...

Guterres veroordeelt agressie tegen VN-blauwhelmen in Cyprus europahoy.news

Woordvoerder Stéphane Dujarric zei in een verklaring namens secretaris-generaal António Guterres dat verschillende leden van de VN-vredesmacht in Cyprus (UNFICYP) raakte gewond, terwijl ook VN-voertuigen beschadigd raakten in de bufferzone tussen het Turks-Cypriotische noorden en het Grieks-Cypriotische zuiden.

mandaat van de Veiligheidsraad

De heer Dujarric zei dat de vredeshandhavers ongeoorloofde bouwwerkzaamheden in het Pyla/Pile-gebied hadden voorkomen, “in overeenstemming met hun mandaat” van de VN. Veiligheidsraad.

Volgens nieuwsberichten zijn Turks-Cypriotische bulldozers op weg gegaan om VN-voertuigen, verkeerspalen en prikkeldraad in de bufferzone te verwijderen, en drie UNFICYP-medewerkers moesten na de aanval in het ziekenhuis worden behandeld, waaronder een die tegen de grond was geschopt.

UNFICYP veroordeelde ook de aanval zeggen in een verklaring dat bedreigingen voor de veiligheid van VN-vredeshandhavers en schade aan VN-eigendommen « onaanvaardbaar waren en een ernstig misdrijf vormen volgens het internationaal recht, dat zal worden vervolgd in de ruimste zin van de wet ».

De secretaris-generaal drong er bij de Turks-Cypriotische zijde op aan “het gezag van UNFICYP te respecteren, zoals opgedragen door de Veiligheidsraad, en onmiddellijk al het personeel en alle machines uit de VN-bufferzone terug te trekken.

‘Weer constructief betrokken’

Hij drong er ook bij de Turks-Cypriotische zijde op aan « constructief opnieuw contact te zoeken met UNFICYP om een ​​wederzijds aanvaardbare weg vooruit te vinden in het Pyla/Pile-gebied ».

Volgens nieuwsberichten zijn de spanningen het gevolg van een plan van de Turks-Cypriotische autoriteiten om een ​​nieuwe snelweg aan te leggen die een gebied onder VN-controle omvat.

Sinds een de facto staakt-het-vuren tussen de twee kanten van het eiland in augustus 1974, heeft UNFICYP de staakt-het-vurenlijnen bewaakt, humanitaire hulp verleend en de bufferzone tussen de Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische strijdkrachten in stand gehouden.

De secretaris-generaal herhaalde ook zijn « al lang bestaande oproep aan de partijen om af te zien van enige unilaterale actie die de spanningen zou kunnen vergroten en het zoeken naar een wederzijds aanvaardbare weg in gevaar zou kunnen brengen ».

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.