AccueilNederlandGuterres roept op...

Guterres roept op tot een vreedzame oplossing van verkiezingsgeschillen in Zimbabwe europahoy.news

Burgers gingen woensdag naar de stembus, maar in sommige gebieden, waaronder de hoofdstad Harare, moest de stemming tot donderdag worden verlengd vanwege een gebrek aan stembiljetten.

President Emmerson Mnangagwa verzekerde zich van een tweede termijn van vijf jaar op basis van de zaterdag laat aangekondigde resultaten.

Zijn partij, ZANU-PF, is aan de macht sinds 1980, na het einde van het blanke minderheidsbewind in het Zuid-Afrikaanse land, voorheen bekend als Rhodesië.

Volgens berichten in de media kreeg de 80-jarige Mnangagwa ruim 52 procent van de stemmen. De oppositiekandidaat, Nelson Chamisa, 45, kreeg 44 procent. Zijn partij, de Citizen Coalition for Change, verwierp de resultaten.

Arrestaties, intimidatie en intimidatie

De VN-chef maakte zich zorgen over de arrestatie van verkiezingswaarnemers, berichten over intimidatie van kiezers, bedreigingen met geweld, intimidatie en dwang.

“De secretaris-generaal roept de politieke leiders en degenen die hen steunen op om elke vorm van geweld, de dreiging met geweld of het aanzetten tot geweld te verwerpen en ervoor te zorgen dat de mensenrechten en de rechtsstaat volledig worden gerespecteerd”, aldus de verklaring.

“De secretaris-generaal roept politieke actoren op om elk geschil vreedzaam op te lossen via de gevestigde juridische en institutionele kanalen, en dringt er bij de bevoegde autoriteiten op aan om elk geschil eerlijk, snel en transparant op te lossen om ervoor te zorgen dat de resultaten een waarheidsgetrouwe weerspiegeling zijn van de situatie. wil van het volk.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi. In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend...

Guerre au Soudan : le « combat brutal » doit cesser alors que les souffrances des civils s’intensifient

Les civils continuent de payer un lourd tribut alors que la « violence insensée » entre armées rivales se poursuit au Soudan, a déclaré mercredi le chef des affaires politiques de l'ONU. Lien source Lien source

“De mensheid vestigt haar hoop niet langer op de VN”, zegt Zelensky tegen de Veiligheidsraad europahoy.new

“Ongeacht wie je bent, het huidige VN-systeem maakt je nog steeds minder invloedrijk dan het vetorecht van enkelen en misbruikt door één: Rusland. Dat gaat ten koste van alle andere leden van de VN”, zei hij via een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.