AccueilNederlandGuterres roept op...

Guterres roept op tot een vreedzame oplossing van verkiezingsgeschillen in Zimbabwe europahoy.news

Burgers gingen woensdag naar de stembus, maar in sommige gebieden, waaronder de hoofdstad Harare, moest de stemming tot donderdag worden verlengd vanwege een gebrek aan stembiljetten.

President Emmerson Mnangagwa verzekerde zich van een tweede termijn van vijf jaar op basis van de zaterdag laat aangekondigde resultaten.

Zijn partij, ZANU-PF, is aan de macht sinds 1980, na het einde van het blanke minderheidsbewind in het Zuid-Afrikaanse land, voorheen bekend als Rhodesië.

Volgens berichten in de media kreeg de 80-jarige Mnangagwa ruim 52 procent van de stemmen. De oppositiekandidaat, Nelson Chamisa, 45, kreeg 44 procent. Zijn partij, de Citizen Coalition for Change, verwierp de resultaten.

Arrestaties, intimidatie en intimidatie

De VN-chef maakte zich zorgen over de arrestatie van verkiezingswaarnemers, berichten over intimidatie van kiezers, bedreigingen met geweld, intimidatie en dwang.

“De secretaris-generaal roept de politieke leiders en degenen die hen steunen op om elke vorm van geweld, de dreiging met geweld of het aanzetten tot geweld te verwerpen en ervoor te zorgen dat de mensenrechten en de rechtsstaat volledig worden gerespecteerd”, aldus de verklaring.

“De secretaris-generaal roept politieke actoren op om elk geschil vreedzaam op te lossen via de gevestigde juridische en institutionele kanalen, en dringt er bij de bevoegde autoriteiten op aan om elk geschil eerlijk, snel en transparant op te lossen om ervoor te zorgen dat de resultaten een waarheidsgetrouwe weerspiegeling zijn van de situatie. wil van het volk.”

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

De Heer legt in ons de zaden van zijn Woord europahoy.news

Samen met de pelgrims op het Sint-Pietersplein dacht paus Franciscus na over het beeld van het zaaien en het zaad dat het Evangelie voorstelt. En hij uitte ook zijn bezorgdheid over de ‘in odium fidei’-moorden in de Democratische...

Officiële reis van ZM de Koning naar Estland, Litouwen en Letland europahoy.news

De reis begint in Tallinn, waar Zijne Majesteit een bilaterale ontmoeting zal houden met de president van de Republiek Estland, Alar Karis, waarna hij het parlement (Riigikogu) zal bezoeken. Hij zal de reis naar Estland voltooien met een...

De paus vraagt ​​om het leven in de Democratische Republiek Congo veilig te stellen europahoy.new

Na het Angelus gebeden te hebben, herinnerde de paus aan de ‘botsingen en bloedbaden’ in het oosten van de Democratische Republiek Congo, en riep hij de nationale autoriteiten en de internationale gemeenschap op om ‘de levens van burgers veilig...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.