AccueilNederlandExperts lossen wereldwijd...

Experts lossen wereldwijd standpunt tegen geweld op voor geloof: slachtoffers herinneren


GENÈVE (18 augustus 2023) – Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Herdenking van de Slachtoffers van Geweld op basis van Religie of Overtuiging heeft een groep VN-experts* de volgende gezamenlijke verklaring afgegeven:

“In 2019 werd 22 augustus door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Herdenking van de Slachtoffers van Geweld op basis van Religie of Overtuiging. die behoren tot minderheden – die het doelwit zijn op basis van hun religie of overtuiging.

In 1981 had het ongeveer twee decennia geduurd voordat de internationale gemeenschap eindelijk de VN aanvaardde Verklaring over de uitbanning van alle vormen van onverdraagzaamheid en discriminatie op grond van godsdienst of levensovertuiging. Deze verklaring erkende het grote leed dat wordt veroorzaakt door het negeren en schenden van mensenrechten, waaronder de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging. Hij merkte op dat dit voor degenen die een religie of levensovertuiging belijden, een van de fundamentele elementen vormt van hun levensopvatting en dus ook van hun vrijheden.

In dit jaar van de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), is er bijzondere weerklank met de nadruk die in de Verklaring van 1981 werd gelegd op het feit dat het gebruik van godsdienst of levensovertuiging voor doeleinden die onverenigbaar zijn met het Handvest van de Verenigde Naties, de UVRM en andere instrumenten is ontoelaatbaar en laakbaar (artikel 3).

De internationale gemeenschap heeft besloten om te adopteren alle maatregelen die nodig zijn om onverdraagzaamheid en discriminatie op grond van religie of overtuiging uit te bannen en snel te bestrijden, waarbij erop wordt gewezen dat deze van elke actor kunnen komen, of het nu een staat, een bedrijf, een instelling, een groep mensen of een persoon is. Onverdraagzaamheid en discriminatie op grond van godsdienst of levensovertuiging worden als volgt gedefinieerd: « Elk onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van godsdienst of levensovertuiging en met als doel of gevolg de nietigverklaring of vermindering van de erkenning, het genot of de uitoefening van mensenrechten en fundamentele rechten ». vrijheden op voet van gelijkheid » (artikel 2.2).

Helaas blijven dergelijke tekortkomingen en schendingen ons vanuit alle richtingen in alle uithoeken van de wereld kwellen. 42 jaar na de Verklaring van 1981 biedt de Internationale Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Geweld op grond van Religie of Overtuiging dit jaar de gelegenheid om het veelvuldige, dagelijkse en flagrante geweld dat plaatsvindt als gevolg van religie of overtuiging zichtbaar te maken en te trachten de onderliggende oorzaken aan te pakken, met urgentie en met veel meer vastberadenheid.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.