AccueilNederlandEen veerkrachtige toekomst...

Een veerkrachtige toekomst in kaart brengen: de visie van Ursula von der Leyen voor een sterkere Europese Unie

Brussel, 13 september 2023. Een moment voor de Europese Unie, Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, staat op het punt haar langverwachte State of the Union-toespraak te houden op 13 september.

Gezien de uitdagingen waarmee het continent wordt geconfronteerd, waaronder geopolitieke spanningen en klimaatverandering, wordt verwacht dat deze toespraak het komende jaar de richting zal bepalen voor de EU. Deze toespraak, de laatste van Von der Leyens huidige ambtstermijn, belooft de collectieve geest van eenheid weer te geven die het karakter van de Unie bepaalt.

Vorig jaar onderstreepte voorzitter Von der Leyen in haar State of the Union-toespraak van 2022 het belang van solidariteit door te zeggen: “Dit is de geest van Europa. Een verenigde Unie. Een Unie die samen overwint. Terwijl ze zich voorbereidt om de EU opnieuw toe te spreken, wegen haar woorden nog zwaarder nu de Unie terugkijkt op een jaar van ongekende beproevingen.

Het afgelopen jaar is de Europese Unie veerkrachtig en vastberaden het hoofd geboden aan een complexe reeks uitdagingen. De energiecrisis heeft de vindingrijkheid van het continent op de proef gesteld, terwijl de toestroom van Oekraïense vluchtelingen een humanitair antwoord van ongekende omvang markeerde.

In het licht van deze uitdagingen heeft de EU opmerkelijke vastberadenheid getoond door haar economie te versterken door middel van strategische investeringen en door haar kernwaarden van gelijkheid, inclusie en sociale rechtvaardigheid hoog te houden.

In haar volgende toespraak zal voorzitter Von der Leyen naar verwachting de volgende belangrijke resultaten benadrukken:

  1. Solidariteit met Oekraïne en verantwoordelijkheid voor Rusland: De EU heeft doortastende maatregelen genomen om Oekraïne te steunen en Rusland ter verantwoording te roepen. Dit omvatte diplomatieke inspanningen, economische sancties en toezeggingen op het gebied van collectieve defensie die de inzet van de Unie voor haar oostelijke partners onderstreepten.
  2. Economische veerkracht en investeringen: Ongekende Europese investeringen hebben de economie een broodnodige boost gegeven. Deze inzet voor economische vitaliteit, zowel in binnen- als buitenland, weerspiegelt de inzet van de EU om stabiliteit en welvaart te bevorderen.
  3. Energiezekerheid en duurzaamheid: De Unie heeft met succes een energieoorlog met Rusland gevoerd, waarmee zij haar vermogen heeft getoond om haar energievoorziening in stand te houden en duurzame praktijken te verdedigen. Deze prestatie onderstreept het engagement van de EU om de klimaatverandering te bestrijden en haar afhankelijkheid van externe bronnen te verminderen.
  4. Versnellen van groene en digitale transities: Het ambitieuze streven van de EU naar een transitie naar een groenere en meer digitaal geïntegreerde economie is in een stroomversnelling geraakt. Deze toezegging positioneert de Unie als een wereldleider op het gebied van innovatie en duurzame ontwikkeling.
  5. Respect voor kernwaarden: De Europese Unie is standvastig gebleven in haar inzet voor gelijkheid, integratie en sociale rechtvaardigheid, zelfs ondanks de uitdagingen.

De toespraak van voorzitter Von der Leyen zal ook de belangrijkste prioriteiten voor het komende jaar belichten, waaronder:

  • Bevorderen van de Europese Green Deal om klimaatverandering aan te pakken en hulpbronnenefficiëntie te bevorderen.
  • Bevorder een digitale transitie waarin mensen centraal staan ​​en die gunstig is voor innovatie.
  • Bouw aan een sterkere wereldwijde aanwezigheid voor de Europese Unie door duurzame investeringen in infrastructuur te doen en met meerdere landen samen te werken.
  • De Europese manier van leven garanderen door de rechtsstaat te handhaven en veilige en legale migratie te vergemakkelijken.
  • Aanmoedigen en bevorderen van de Europese democratie door meer burgerbetrokkenheid en actieve participatie.

Terwijl Ursula von der Leyen zich voorbereidt op haar toespraak over de Staat van de Unie tijdens haar huidige ambtstermijn, is alle aandacht gericht op de Europese Unie. In een tijd die wordt gekenmerkt door uitdagingen en kansen, is zijn visie van een robuuster en veerkrachtiger Europa een baken van optimisme en cohesie. De volgende toespraak, gepland voor uitzending op 13 september, is niet alleen bedoeld om na te denken over de reis van de EU, maar ook om licht te werpen op de weg voorwaarts, met de nadruk op solidariteit, innovatie en wederzijdse welvaart.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.