AccueilNederlandBijna 14 miljoen...

Bijna 14 miljoen kinderen in Soedan hebben humanitaire hulp nodig: UNICEF

Ted Chaiban van de VN-kinderorganisatie, UNICEFen Edem Wosornu van het VN-bureau voor humanitaire zaken, OCHAinformeerde journalisten over hun recente missie naar het land en Tsjaad, een van de buurlanden die zo’n 900.000 mensen huisvesten WHO vluchtte voor het geweld.

De gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn onlangs de grens van 100 dagen gepasseerd. In totaal hebben 24 miljoen mensen in het hele land hulp nodig.

Bang voor nog een Darfur

De heer Chaiban, plaatsvervangend uitvoerend directeur van UNICEF voor humanitaire actie en bevoorradingsoperaties, sprak de hoop uit dat de lopende besprekingen in Saoedi-Arabië zullen leiden tot een stopzetting van de vijandelijkheden. Hij zei dat het conflict het leven en de toekomst bedreigt van kinderen en jongeren, die meer dan 70 procent van de Soedanese bevolking uitmaken.

“Ik zag het totaal van de wreedheden begaan tegen kinderen en vrouwen tijdens de donkerste dagen van het conflict in Darfur, 18 jaar geleden. Zowel Edem als ik waren erbij. En ik denk dat we ons grote zorgen maken dat we een herhaling van deze verschrikkelijke dagen tegemoet kunnen zien,’ zei hij gewaarschuwd.

In Soedan worden kinderen gedood, gewond, ontvoerd en zelfs gerekruteerd voor gewapende groepen. Ze zijn het slachtoffer geworden van etnisch en gendergerelateerd geweld, terwijl de scholen en ziekenhuizen waarvan ze afhankelijk zijn, worden beschadigd, vernield en geplunderd.

De heer Chaiban zei dat bijna 14 miljoen kinderen dringend humanitaire hulp nodig hebben – een aantal dat gelijk is aan het aantal jongens en meisjes in Colombia, Frankrijk, Duitsland of Thailand. Ongeveer 1,7 miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven, bovenop de bijna twee miljoen die al voor de crisis waren ontworteld.

© UNICEF/Abdulazeem Mohamed

Ted Chaiban, plaatsvervangend uitvoerend directeur van UNICEF, spreekt het personeel ter plaatse toe in Atbara, in het noordoosten van Soedan.

Onmogelijke keuzes

« Ouders maken de onmogelijke keuze om te beslissen of ze willen blijven of weggaan, en laten alles achter wat ze hebben gekend », zei hij. “En die kinderen die op de vlucht zijn, zowel in Soedan als in buurlanden, zijn kwetsbaar voor honger, ziekte, geweld en scheiding van hun families.”

Bovendien zijn drie miljoen kinderen onder de vijf jaar in Soedan ondervoed, waarvan 700.000 het risico lopen op ernstige acute ondervoeding en sterfte. Zo’n 1,7 miljoen kinderen lopen mogelijk cruciale vaccinaties mis, waardoor het risico op uitbraken van ziekten toeneemt.

« In de White Nile State hebben we momenteel wat meestal een dodelijke combinatie is, namelijk acute waterige diarree, mazelen en ondervoeding op dezelfde plaats, en dat moet absoluut worden ingedamd omdat de gevolgen anders ernstig zijn », zei hij.

‘De wereld moet wakker worden’

Deze week meldden VN-agentschappen dat meer dan 20 miljoen mensen in Soedan nu ernstige honger lijden en dat zes miljoen mensen op de rand van hongersnood staan. Alleen al bijna vier miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht om veiligheid te zoeken, ook over de grens met Tsjaad, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Ethiopië en Egypte.

Van degenen die zijn achtergebleven, zijn tientallen massaal naar Port Sudan gegaan, de stad aan de Rode Zee waar de VN kort na het uitbreken van de gevechten een hub vestigde. De nieuwkomers worden opgevangen door familie en vrienden die nauwelijks in hun eigen behoeften kunnen voorzien, aangezien de huren omhoogschieten en ambtenaren onbetaald blijven, zei mevrouw Wosornu, directeur van OCHA’s Operations and Advocacy Division.

Ze ontmoette vrouwen in Port Sudan en de nabijgelegen stad Sinkat, « en hun verhalen houden me ‘s nachts wakker. » Deze vrouwen spraken over het zien van hun huizen « in één minuut vernietigd », of moeilijkheden om toegang te krijgen tot levensreddende medicijnen zoals insuline.

« We krijgen geloofwaardige berichten over allerlei soorten verschrikkingen en de wereld moet wakker worden en dit horen », zei ze.

Hulp bieden aan miljoenen

Mevr. Wosornu wees op « het goede nieuws temidden van al deze somberheid », aangezien de VN en 93 humanitaire partners hulp hebben geboden waar ze maar konden.

« We zijn erin geslaagd om moeilijk bereikbare gebieden te bereiken », zei ze. « We zijn in staat om vrachtwagens van Port Sudan naar Darfur te verplaatsen, en dit is door de-conflicten, praten met de partijen in het conflict, waardoor we goederen kunnen verplaatsen zoals we konden. »

OCHA heeft de verplaatsing van zo’n 780 vrachtwagens met 35.000 ton hulpgoederen gefaciliteerd sinds het uitbreken van de gevechten half april. « Elk van deze bewegingen vereist uitgebreide, nauwgezette onderhandelingen om ervoor te zorgen dat er niet nog meer burgerslachtoffers vallen of de 18 hulpverleners die tot nu toe zijn omgekomen », zei ze.

Mensen willen gewoon vrede

Tussen april en juni bereikten humanitaire hulpverleners minstens 2,5 miljoen mensen. Hun doel is echter 18 miljoen, wat de behoefte aan meer financiële steun en minder bureaucratische belemmeringen onderstreept. Een oproep van $ 2,6 miljard voor Soedan is slechts voor een kwart gefinancierd, of $ 625 miljoen. UNICEF alleen al heeft dringend 400 miljoen dollar nodig om de komende 100 dagen door te gaan.

« Al met al denk ik dat de boodschap is dat we de tol die deze oorlog eist van de Soedanese kinderen, hun families en de toekomst niet kunnen accepteren », zei Chaiban.

Hij voegde eraan toe dat hun boodschap aan de strijdende partijen ook duidelijk is: stop met vechten en zet u in voor een duurzame stopzetting van de vijandelijkheden, bescherm burgers, voorkom ernstige schendingen van kinderen en zorg ervoor dat hulpverleners mensen in nood veilig kunnen bereiken.

“Er zijn gesprekken gaande in Jeddah; er zijn andere onderhandelingsprocessen waarvan we hopen en aandringen dat ze in dit opzicht dringend vooruitgang kunnen boeken, ‘zei hij.

Mevr. Wosornu onderstreepte de noodzaak van ongehinderde en onvoorwaardelijke humanitaire toegang. “Iedereen die ik sprak, sommige mensen zeiden: ‘Ik wil geen eten. Ik wil geen water. Ik wil gewoon vrede. Ik wil naar huis.’ Dit is dus ook de boodschap aan partijen in het conflict.”

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.