AccueilNederlandAfrika kan de...

Afrika kan de nieuwe kracht worden in de wereldwijde toeleveringsketen: UNCTAD europahoy.news

In een nieuw rapport laat UNCTAD zien dat Afrika een belangrijke exporteur van goederen met een hogere toegevoegde waarde kan worden, groei en banen kan creëren en productiviteitsstijgingen en lonen kan stimuleren.

UNCTAD-secretaris-generaal Rebeca Grynspan, die het rapport in Nairobi lanceerde, drong erop aan dat het een betere toekomst zou bieden voor de economieën van het continent.

Handelsdiversificatie « bouwt veerkracht op en bevordert innovatie », zei mevrouw Grynspan, eraan toevoegend dat diversificatie « de sleutel » was voor de ontwikkeling van de particuliere sector en werkgelegenheid voor de groeiende bevolking van Afrika.

Afrika’s concurrentievoordeel

Mevr. Grynspan benadrukte drie factoren die de « enorme » kansen voor het continent bepalen. Vanuit geopolitiek oogpunt proberen landen en bedrijven hun leveranciers te diversifiëren en zo het risico te verminderen. Afrika is goed gepositioneerd om van deze trend te profiteren, zei mevrouw Grynspan, die samen met de Afrikaanse continentale vrijhandelszone « grote synergieën » biedt voor deelname aan wereldwijde toeleveringsketens.

Afrika heeft ook een uniek voordeel te midden van de snelgroeiende markt voor hernieuwbare energie, aangezien het een essentiële bron van grondstoffen is voor technologie-intensieve industrieën, bijvoorbeeld lithium, essentieel voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s. Het heeft het potentieel om een ​​bestemming voor productie te worden en zou meer complexe afgewerkte producten moeten exporteren in plaats van alleen basisproducten, zei mevrouw Grynspan.

In termen van demografie heeft Afrika niet alleen een jonge en dynamische beroepsbevolking, maar ook een « ontluikende » middenklasse die zorgt voor lokale consumentenmarkten voor hightechproducten.

‘Onbenut potentieel’

Het rapport kijkt naar het « onbenutte potentieel » van Afrikaanse landen om hun positie in de automobiel-, zonne-energie- en farmaceutische industrie te versterken.

Bemoedigend merkte mevrouw Grynspan op dat de groei van het Afrikaanse technische ecosysteem al indrukwekkend is gebleken, aangezien « hubs in kunstmatige intelligentie, 3D-printen, blockchain, fintech [financial technology] en e-commerce floreren” in landen als Kenia, wat innovatie bevordert en Afrika’s kansen vergroot om technologie-intensieve wereldwijde toeleveringsketens te veroveren.

Hogere lonen en veerkracht

Het creëren van een stimulerende omgeving voor technologie-intensieve industrieën zal de lonen verhogen, zei de UNCTAD-chef, benadrukkend dat het gemiddelde loon op het continent $ 220 per maand is, terwijl het in Amerika, ter vergelijking, bijna $ 670 is.

Volgens UNCTAD zou een diepere integratie in wereldwijde toeleveringsketens ook de Afrikaanse economieën diversifiëren, waardoor ze beter bestand zouden zijn tegen toekomstige crises.

investeringen aantrekken

Om dit te laten gebeuren, zijn er echter meer investeringen nodig, zei mevrouw Grynspan. Het rapport benadrukt het feit dat momenteel slechts ongeveer twee procent van de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie naar Afrika gaat.

Paul Akiwumi, directeur van UNCTAD’s Africa Division, Minst Ontwikkelde Landen en Speciale Programma’s, zei dat om meer grootschalige particuliere investeringen aan te moedigen, regelgevende belemmeringen moeten worden weggenomen en regionale industriële ontwikkelingsplannen moeten worden opgesteld.

De heer Akiwumi haalde het voorbeeld aan van een regionale overeenkomst tussen de Democratische Republiek Congo en Zambia, die de oprichting van een industriezone voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s mogelijk maakt. Hij benadrukte ook het belang van productregistratie en intellectueel eigendom om investeerders aan te trekken.

Dringende schuldverlichting nodig

Mevr. Grynspan benadrukte dat als Afrika zijn concurrentievoordeel wil benutten, de economieën van het continent schuldenverlichting nodig hebben om fiscale ruimte te creëren voor landen om te investeren in het versterken van toeleveringsketens en het opleiden van hun personeel.

Hij herinnerde eraan dat Afrikaanse landen vier keer meer betalen voor leningen dan de Verenigde Staten en acht keer meer dan Europese landen, zoals blijkt uit het recente UNCTAD « World of Debt »-rapport.

‘Verander de regels’

« Dit moet veranderen als Afrika zijn volledige economische potentieel wil bereiken en een belangrijke speler wil worden in de wereldwijde toeleveringsketens », benadrukte de UNCTAD-chef, en beloofde niet-aflatende VN-steun voor landen over het hele continent.

Mevrouw Grynspan benadrukte de verdediging van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, om « de regels die deze asymmetrieën reproduceren te veranderen » en de « vervormde » risicoperceptie die internationale investeerders hebben met betrekking tot opkomende economieën te corrigeren.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.