AccueilNederland15 augustus: Een...

15 augustus: Een dag van rust, bezinning en feest in heel Europa

De feestdag van 15 augustus wordt op grote schaal gevierd in verschillende landen, met zijn eigen unieke tradities en namen. Deze speciale dag heeft zowel culturele redenen als de herdenking van de Tenhemelopneming van Maria. Volgens overtuigingen bevestigt dit dogma dat Maria, die de moeder van Jezus was, na het einde van haar leven met lichaam en ziel naar de hemel is opgestegen. De viering van deze feestdag omvat vaak activiteiten zoals familiereünies, optochten, markten, sportevenementen en gemeenschappelijke maaltijden.

Laten we eens kijken hoe vijf verschillende Europese landen 15 augustus vieren:

Italië

In Italië staat Ferragosto centraal als een van de belangrijkste festivals in het hele land. De naam Ferragosto is afgeleid van « Feriae Augusti », een uitdrukking die « vakantie van Augustus » betekent. Het ontstond tijdens het bewind van keizer Augustus in 18 voor Christus als een tijd van rust en feest. Vandaag de dag is Ferragosto een gelegenheid voor Italianen om even uit hun dagelijkse sleur te stappen en te genieten van het zomerweer. Veel bedrijven en winkels sluiten op deze dag omdat mensen naar het strand gaan om te ontspannen of picknicks, festivals en concerten bij te wonen. Het is ook gebruikelijk dat werknemers hun werkgever een « buon Ferragosto » (gelukkige Ferragosto) wensen, in de hoop een bonus te ontvangen.

In sommige delen van Italië is Ferragosto een gelegenheid die wordt gekenmerkt door gebruikelijke festiviteiten. Op Sardinië is er bijvoorbeeld een festival dat bekend staat als La Festa di Sant’Efisio en dat wordt gevierd op 1 mei en 15 augustus. Dit feest dient als een bedevaart ter ere van Sint Efisio, beschouwd als de patroonheilige van Sardinië. De bedevaart begint in Cagliari. Het eindigt in Nora, waar de heilige Efisio de marteldood stierf. Tijdens deze processie trekken de deelnemers kleding aan, vergezeld van paarden en karren, waardoor een levendige sfeer ontstaat die duizenden bezoekers trekt.

Frankrijk

In Frankrijk heeft Hemelvaartsdag betekenis als een feestdag die op 15 augustus wordt gevierd. Het is belangrijk omdat het de Tenhemelopneming van Maria herdenkt – een geloof dat Maria, de moeder van Jezus, aan het einde van haar aardse leven met haar lichaam en ziel naar de hemel is opgestegen. Op deze dag blijven overheidskantoren, bedrijven en winkels over het algemeen gesloten. Katholieken wonen religieuze diensten bij, terwijl veel Franse gezinnen samenkomen voor maaltijden en middaguitstapjes organiseren.

Sommige regio’s in Frankrijk vieren de Hemelvaart door middel van evenementen en gebruiken. Zo vindt er in Lourdes, een bedevaartsoord, op 15 augustus een grote processie plaats.

De processie bestaat uit pelgrims die een beeld van de Maagd Maria door de straten dragen. Ze bereiken uiteindelijk de Grotte de Massabielle, waar de heilige Bernadette beweert de Maagd Maria te hebben gezien in 1858. In een ander bedevaartsoord genaamd Le Puy en Velay, is er een traditie van het aansteken van vreugdevuren, op de heuvels rond de stad elk jaar in augustus 14. Deze traditie, bekend als Les Feux de la Saint Jean, markeert het einde van de zomer en het begin van het oogstseizoen.

Duitsland

In Duitsland wordt Mariä Himmelfahrt gevierd op 15 augustus. Het heeft betekenis in het geloof omdat het de Tenhemelopneming van Maria herdenkt. Op deze dag worden speciale religieuze diensten gehouden. Mensen nemen vaak deel aan processies en bedevaarten. Sommige regio’s hebben ook de gewoonte om kruiden en bloemen te zegenen.

Beieren viert Mariä Himmelfahrt met evenementen en gewoonten. In Bad Tölz vindt bijvoorbeeld op 15 augustus een processie plaats met individuen in gewaden die een beeld van de Maagd Maria leiden. De stoet eindigt op de Kalvarienberg, een heuvel die uitzicht biedt over de stad. Op de top van de heuvel staat een kapel gewijd aan de Maagd Maria die pelgrims aantrekt. In de stad Murnau is het gebruikelijk om de huizen te versieren met bloemen en groen, op Mariä Himmelfahrt, bekend als « Kräuterbuschen ». Deze traditie dient als een manier om eer te bewijzen aan de Maagd Maria en om het oogstseizoen te vieren.

Spanje

In Spanje wordt La Asunción de la Virgen gevierd als een feestdag op 15 augustus. Deze belangrijke dag heeft betekenis omdat het de Tenhemelopneming van Maria herdenkt. Bij deze gelegenheid nemen veel mensen deel aan religieuze diensten en processies.

Bepaalde regio’s van Spanje markeren La Asunción de la Virgen met evenementen en gebruiken. In de stad Elche, gelegen in de provincie Alicante, vindt bijvoorbeeld op 14 en 15 augustus een festival plaats genaamd La Festa d’Elx. Dit feest dient zowel als viering van de Tenhemelopneming van Maria als als eerbetoon aan het erfgoed van de stad. Het hoogtepunt van het festival is een drama genaamd Misteri d’Elx, dat het verhaal vertelt van de Tenhemelopneming van Maria.

Het verhaal speelt zich af in de basiliek van Santa María, een gotische kerk met een eeuwenoude geschiedenis. In de stad Ponteareas, gelegen in de provincie Pontevedra, is er een traditie van het aansteken van vreugdevuren op de avond van 14 augustus. Deze traditie, bekend als « Noite da Queima », is een manier om het einde van de zomer en het begin van het oogstseizoen te vieren.

Portugal

In Portugal wordt 15 augustus gevierd als Dia da Assunção de Nossa Senhora, een belangrijke feestdag die de Tenhemelopneming van Maria herdenkt. Veel mensen nemen op deze dag deel aan kerkdiensten en processies.

Sommige regio’s van Portugal vieren Dia da Assunção de Nossa Senhora met evenementen en gebruiken. In Viana do Castelo, een stad in Portugal, vindt bijvoorbeeld een festival genaamd Romaria da Senhora d’Agonia plaats in het weekend dat het dichtst bij 15 augustus ligt. Dit festival is zowel een eerbetoon aan de Maagd Maria als een viering van het erfgoed van de stad. De festiviteiten omvatten een processie onder leiding van vissers die een beeld van de Maagd Maria door de straten dragen.

De processie eindigt bij de basiliek van Santa Luzia, een kerk met uitzicht over de stad. In São Bartolomeu de Messines, een stad in de Algarve, is er een traditie die bekend staat als « Tapetes de Flores » op Dia da Assunção de Nossa Senhora. Tijdens deze traditie worden de straten versierd met bloemen en groen om de Maagd Maria te eren en het oogstseizoen te vieren.

Samengevat, 15 augustus is belangrijk in Europese landen, waarbij elk het op een andere manier viert op basis van hun unieke cultuur en tradities. Hoewel geworteld in naleving,

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.