AccueilNederlandWaar in de...

Waar in de Zwarte Zee het vuile water van « Nova Kakhovka » ging

Vanwege de grote hoeveelheid neerslag in heel Europa zijn de watervolumes die uit de Donau komen qua hoeveelheid aanzienlijk groter dan het water uit de ontplofte dam

Rusland heeft een aanbod van de VN afgewezen om hulp te bieden aan inwoners die zijn getroffen door de overstromingen na de verwoeste Kakhovka-dam. Dit wordt beweerd door de wereldorganisatie, geciteerd door wereldagentschappen.

Het dodental is gestegen en vervuild water heeft de sluiting van stranden in Zuid-Oekraïne tot gevolg gehad.

De vernietiging van de door Moskou gecontroleerde dam op 6 juni veroorzaakte overstromingen in het zuiden van Oekraïne en de door Rusland bezette gebieden van het district Kherson, verwoestte huizen en landbouwgrond en sloot de watervoorziening aan de burgerbevolking af.

Het dodental steeg tot 52, waarbij Russische functionarissen zeiden dat 35 mensen waren omgekomen in de door Moskou gecontroleerde gebieden en het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken 17 doden en 31 vermisten meldde. Ruim 11.000 mensen zijn van beide kanten geëvacueerd.

De VN riepen Rusland op te handelen in overeenstemming met zijn verplichtingen uit hoofde van het internationaal humanitair recht.

Het Kremlin beschuldigt Kiev ervan de watervoorziening, waarvan de waterstroom zo groot was als het Great Salt Lake in de VS, te saboteren om een ​​belangrijke watervoorziening naar de Krim af te sluiten en de aandacht af te leiden van een ‘aarzelende’ tegenpartij. offensief tegen Russische troepen.

Oekraïne geeft op zijn beurt Rusland de schuld voor het opblazen van de muur van de dam uit het Sovjettijdperk, die sinds de begindagen van de oorlog onder Russische controle staat.

Een team van internationale juridische experts die Oekraïense onderzoekers bijstaan ​​in hun onderzoek zei in hun voorlopige bevindingen dat het “zeer waarschijnlijk” was dat de vernietiging van de dam in de Kherson-regio werd veroorzaakt door explosieven die door Russen waren geplant.

De autoriteiten in Odessa hebben het zwemmen op de eens zo populaire stranden van de Zwarte Zee daar verboden, evenals de consumptie van vis en zeevruchten uit onbekende bronnen.

Watertesten die vorige week werden uitgevoerd, toonden gevaarlijke niveaus van salmonella en andere “besmettelijke stoffen” aan. Er werd ook choleramonitoring uitgevoerd.

Hoewel de overstromingen zijn afgenomen, heeft de rivier de Dnjepr, waarop de Kakhovka-dam is gebouwd, tonnen puin naar de Zwarte Zee en langs de kust van Odessa getransporteerd, wat volgens Oekraïne een ecologische ramp heeft veroorzaakt.

De toxische niveaus in mariene organismen en op de zeebodem zullen naar verwachting toenemen, en het risico dat landmijnen aanspoelen neemt toe.

Sinds 29 juni wordt de ontwikkeling van een gunstige hydrodynamische situatie waargenomen, die momenteel de mogelijke toegang van potentieel vervuild water beperkt na de sloop van de muur van de Nova Kakhovka HPP in het Bulgaarse watergebied van de Zwarte Zee en de kust. Dit blijkt duidelijk uit een analyse van het Instituut voor Oceanologie “Prof. Frittjof Nansen”.

De afgelopen dagen is de ontwikkeling van een gunstige hydrodynamische situatie waargenomen, die tot uiting komt in het feit dat de straal van de kuststroom in het Donaudeltagebied zich in noordoostelijke richting verspreidt met een maximale snelheid van 35 cm/sec, Dat wil zeggen dat er een tegenstroom ontstaat tegen de heersende overdracht, die de verspreiding van rivierwater in het Donaudeltagebied tegenhoudt.

Nadat de potentieel vervuilde wateren die via de Dnjepr-baai de Zwarte Zee binnenkwamen aanvankelijk geconcentreerd waren in de Golf van Odessa, begon hun verspreiding geleidelijk in het watergebied van de noordwestelijke plank van de Zwarte Zee, zeggen wetenschappers van het Instituut voor Oceanologie van de Bulgaarse Academie van Wetenschappen informeert Maritime.bg.

Er vormden zich twee stromen. De eerste, waarin grotere hoeveelheden water binnenkwamen, werd door de stroming samengedrukt en via een reeks kleine wervels naar het kustgebied verspreid.

De tweede omvat relatief kleine hoeveelheden vervuild water en bezette geleidelijk het watergebied grenzend aan het Krim-schiereiland. Daarin vond actieve vermenging en verspreiding van verontreinigende stoffen plaats.

Rond 18-19 juni versmolt de stroom uit de Odesa-baai met het water dat uit de Donau kwam, en momenteel kunnen ze niet van elkaar worden onderscheiden, behalve met de beschikbaarheid van informatie of gegevens over karakteristieke kenmerken van vervuiling door de waterkrachtcentrale “Nova Kakhovka”. , benadrukken oceanologen.

Momenteel zijn dergelijke markers niet beschikbaar en in dit opzicht monitoren de verantwoordelijke instellingen de concentraties van specifieke verontreinigende stoffen, zoals koper, zink en aluminium, zware metalen, radionucliden en biogene elementen (stikstof, fosfor).

Er moet rekening mee worden gehouden dat, vanwege de grote hoeveelheid neerslag in heel Europa, de watervolumes die uit de Donau komen aanzienlijk groter zijn dan de hoeveelheid water uit de “Nova Kakhovka” die potentieel de monding kan bereiken, en eveneens biogene elementen en verontreinigende stoffen.

De zoetwaterinstroom was verantwoordelijk voor het lage zoutgehalte aan de kust eind mei en begin juni, dat daalde tot 10-11. Het zoutgehalte neemt momenteel toe en ligt rond de 14.

Over het algemeen zijn dit normale seizoensschommelingen, maar dit jaar zijn ze bijzonder scherp vanwege de instroom van enorme hoeveelheden zoet water uit de Donau, wat de verspreiding van potentiële vervuiling door Nova Kakhovka verder helpt, aldus de wetenschappers.

De afgelopen dagen is de ontwikkeling van een gunstige hydrodynamische situatie waargenomen, die tot uiting komt in het feit dat de straal van de kuststroom in het Donaudeltagebied zich in noordoostelijke richting verspreidt met een maximale snelheid van 35 cm/sec, Dat wil zeggen een tegenstroom van de heersende overdrachtsvormen, die de verspreiding van rivierwater in het Donaudeltagebied tegenhoudt, aldus de IO – BAS.

Er ontstaat een tegenstroom tegen de heersende overdracht, die de verspreiding van rivierwater in het Donaudeltagebied verhindert.

Wetenschappers wijzen erop dat de vorming van een anticyclonische draaikolk wordt verwacht, die de wateruitwisseling de komende dagen zal kenmerken, wat ook het vasthouden van rivierwater zal bevorderen.

Er wordt verwacht dat er een anticyclonale vortex zal ontstaan, die de wateruitwisseling de komende dagen zal kenmerken, wat ook het vasthouden van rivierwater zal bevorderen.

De tweede gevormde stroom wordt volgens wetenschappers momenteel onderschept door de quasi-stationaire gyre van de Krim, en kleine hoeveelheden ervan komen het belangrijkste circulatiesysteem van de Zwarte Zee binnen.

Zeer kleine hoeveelheden van de tweede stroom potentieel vervuild water die de regio van het Krim-schiereiland bereikten, komen in het belangrijkste circulatiesysteem van de Zwarte Zee terecht.

Satellietgegevens van Sentinel 2 laten zien dat cyanobacteriën met een laag zoutgehalte nog steeds voorkomen in de Baai van Odessa. Bloei met grotere intensiteit wordt ook waargenomen in de Tendriv-baai, die niet direct wordt vervuild door de wateren van « Nova Kakhovka ».

De laatste resultaten van de analyse van chlorofyl in zeewater laten zien dat de concentratie ervan in de Varna-baai 2,8 keer hoger is dan die in het Krapets-station. In de stations Zlatni Piastsi en Shkorpilovtsi werden geen bloeiconcentraties gemeten.

In de regio Krapets blijven verschillende soorten diatomeeën (Cerataulina pelagica, Cyclotella meneghiniana, Dacctiylosolen fragilissimus, Chaetoceros) de overhand hebben, terwijl in de Varna Baai dinoflagellaten (Gyrodinium spirale, Oblea rotonde, Gymnodinium, Gyrodinium) worden aangetroffen.

Wetenschapper uit Roemenië met actuele data: is de Zwarte Zee vervuild?

De gezondheidsautoriteiten houden ook voortdurend toezicht op de wateren nabij de stranden, verzekerde ze

Op dit moment is er geen vervuiling geconstateerd in de wateren van de Zwarte Zee bij Roemenië. Dit werd op Maritime.bg aangekondigd door Dr. Laura Boichenko, bioloog en wetenschappelijk directeur van het Roemeense Nationale Instituut voor Zeeonderzoek “Grigore Antipa”.

Boychenko meldde dat onze noordelijke buurman ook voortdurend toezicht houdt in het watergebied van de Zwarte Zee.

“We hebben een kuststation in de buurt van Constanta en tot nu toe zijn er geen veranderingen gedetecteerd”, voegde ze eraan toe.

Dr. Boichenko merkte op dat de laatste monsters van de wateren van de Zwarte Zee maandag ten zuiden van de grens met Oekraïne zijn genomen, in afwachting van de resultaten van de tests.

“De gezondheidsautoriteiten in Roemenië houden ook voortdurend toezicht op de wateren nabij de stranden, er zijn geen veranderingen in de kwaliteit ervan”, aldus het hoofd van het Roemeense instituut.

Volgens haar zorgen de media zowel in Bulgarije als in Roemenië voor paniek onder de bevolking.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

« Spainskills is de beste showcase van talent voor beroepsopleiding » europahoy.news

Het startschot van vandaag voor de competitie Spainskills 2024, die de beste studenten en afgestudeerden in de beroepsopleiding van het land samenbrengt. Drie dagen lang zullen 529 deelnemers uit alle autonome gemeenschappen en steden elkaar ontmoeten op IFEMA...

Gaza : les meurtres de travailleurs humanitaires entraînent un arrêt temporaire des opérations de l’ONU après la tombée de la nuit

Cette décision permettra une évaluation plus approfondie des problèmes de sécurité qui affectent à la fois le personnel sur le terrain et les personnes qu'ils tentent de servir, a déclaré le porte-parole de l'ONU, Stéphane Dujarric. dit mercredi lors...

AI-model heeft potentieel om het risico op posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan de bevalling te detecteren europahoy.new

Onderzoekers hebben een programma voor kunstmatige intelligentie (AI) aangepast om tekenen van bevallingsgerelateerde posttraumatische stressstoornis (CB-PTSD) te identificeren door korte verhalende verklaringen van patiënten die zijn bevallen te evalueren. Het programma identificeerde met succes een groot deel van...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.