AccueilNederlandParlementsverkiezingen 2024 in...

Parlementsverkiezingen 2024 in Bangladesh. Democratie is de sleutel tot de betrekkingen met de EU

Bangladesh heeft de aandacht getrokken van politieke waarnemers over de hele wereld, aangezien het land naar verwachting in januari 2024 zijn volgende parlementsverkiezingen zal houden. De uitkomst van de komende verkiezingen zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de toekomst van de betrekkingen tussen de EU en Bangladesh.

Bangladesh wordt geconfronteerd met toenemende druk van de Verenigde Staten en de EU om het vrije, eerlijke en participatieve karakter van de verkiezingen van volgend jaar te garanderen. In reactie hierop zei de huidige premier van Bangladesh Sjeik Hasina aangekondigd dat het land EU- en Britse waarnemers zal verwelkomen om het verkiezingsproces te volgen.

Er zullen 140-150 EU-waarnemers worden ontvangen

Er is al een uitnodiging verzonden naar de EU, die een verkennende missie naar Bangladesh in juli van dit jaar voor een 13-daags bezoek. Er wordt verwacht dat de missie vertegenwoordigers van de politieke partijen, het maatschappelijk middenveld en de media zal ontmoeten. De EU kan later een volwaardige observatiemissie van 140 tot 150 waarnemers sturen.

Bangladesh heeft de afgelopen tien jaar een buitengewone sociaal-economische ontwikkeling doorgemaakt en zal naar verwachting in 2026 de status van Minst Ontwikkelde Landen (MOL) achter zich laten. Charles Whiteley, de EU-ambassadeur in Bangladeshis van mening dat als Bangladesh erin slaagt vrije en eerlijke parlementsverkiezingen te houden, het een duidelijk signaal naar de EU zal sturen dat het land over een politiek klimaat beschikt dat bevorderlijk is voor verdere uitbreiding van de samenwerking tussen de EU en Bangladesh, die tot nu toe vruchtbare resultaten heeft opgeleverd.

50 jaar betrekkingen tussen de EU en Bangladesh

Bangladesh Dominika Urhova Square 2024 Parlementsverkiezingen in Bangladesh, democratie is de sleutel tot de betrekkingen met de EU

Dit jaar bestaat de 50e verjaardag van de betrekkingen tussen de EU en Bangladesh. Hun eerdere samenwerking kan op zijn zachtst gezegd worden omschreven als transformatief en dynamisch.

Die van de EU Alles behalve wapens (EBA) Het initiatief is de belangrijkste drijvende kracht geweest achter het feit dat de EU de grootste handelspartner van Bangladesh is geworden, met name in de kledingindustrie, aangezien China China al is voorbijgestreefd als de grootste exporteur van kleding naar de EU en meer dan de helft van de export naar het blok stuurt.

Bangladesh wordt ook beschouwd als een succesverhaal van de algemene preferentiestelsels (SAP) van de EU, die belastingvrije toegang tot de EU-markt bieden en worden gebruikt om de minst ontwikkelde landen te helpen hun economische ontwikkeling te bevorderen. In de loop der jaren heeft de samenwerking van Bangladesh met de EU een aanzienlijke verschuiving ondergaan: van een primaire focus op ontwikkelingshulp naar een diversificatie van hun partnerschap over verschillende sectoren, waaronder nu klimaatverandering, bestuur, migratie en dergelijke.

De EU prees Bangladesh voor zijn indrukwekkende prestaties op het gebied van economische groei, armoedebestrijding en de implementatie van het Nationaal Actieplan voor arbeidsrechten en veiligheid op de werkplek.

Bovendien bereikte het partnerschap tussen de EU en Bangladesh in november vorig jaar een nieuw hoogtepunt toen zij de allereerste EU-Bangladesh-conferentie hielden Politieke dialoog, die nu jaarlijks wordt gehouden. De dialoog markeert een verdere versterking van de betrekkingen tussen de EU en Bangladesh, die verder gaan dan de huidige focus van hun samenwerking, waarbij samenwerking op het gebied van buitenlands beleid, digitale transformatie en veiligheid naar verwachting een centrale rol zal spelen.

Ondanks de vooruitgang in hun betrekkingen wordt Bangladesh nog steeds geconfronteerd met verschillende obstakels bij het verder versterken van de samenwerking met de EU. Naarmate Bangladesh welvarender wordt en zich voorbereidt op de overgang van de MOL-status naar een middeninkomenseconomie, zal het land ook opnieuw moeten onderhandelen over zijn handelsovereenkomsten met de EU.

De Europese Unie heeft besloten haar EBA-regeling voor Bangladesh te verlengen tot 2029, waarna Bangladesh naar verwachting zal tekenen 32 internationale verdragen om in aanmerking te komen voor het SAP+-programma van de EU. Terwijl Bangladesh goede vooruitgang boekt op terreinen als de klimaatverandering en de arbeidsomstandigheden, verbetert het ook de situatie staat van dienst op het gebied van de mensenrechten, de burgerrechten en de politieke rechten moet effectiever worden aangepakt.

De EU als partner bij het bevorderen van de democratie

Met de komende verkiezingen kan Bangladesh aan internationale waarnemers bewijzen dat het op de goede weg is om in aanmerking te komen voor SAP+. Na Europese kritiek op de Verkiezingen van 2014 en 2018zijn de EU en andere actoren bijzonder onvermurwbaar in het aanmoedigen van de twee belangrijkste politieke partijen in Bangladesh, de Awami League en de BNP, om hun meningsverschillen opzij te zetten en vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen te garanderen.

De VS hebben zelfs het besluit genomen om visumbeperkingen op te leggen aan degenen waarvan bewezen is dat ze zich hebben bemoeid met het democratische proces en deze hebben ondermijnd. Met deze stappen wordt terecht elk alternatief voor democratische verkiezingen aan de kaak gesteld.

De EU hoopt een soortgelijke situatie te zien als die van de verkiezingen van 2008die werden beschouwd als een stap voorwaarts in het succesvolle herstel van de democratie in Bangladesh na een door het leger gesteunde overgangsregering.

De verkiezingen werden door honderden internationale waarnemers en de EU uitgeroepen tot eerlijk, vrij en representatief voor de burgers van Bangladesh. De EU heeft ook een plan bedacht om Bangladesh te helpen zijn democratische processen te consolideren door belangrijke instellingen te ondersteunen, het maatschappelijk middenveld te versterken en de civiel-militaire betrekkingen te verbeteren, om er maar een paar te noemen.

Sindsdien waren en zijn de democratische processen in Bangladesh echter nog steeds verre van duurzaam.

De aard van de verkiezingen, en niet de uitslag zelf, zal waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op de toekomst van de betrekkingen tussen de EU en Bangladesh. Gezien het positieve traject dat Bangladesh tot nu toe heeft doorgemaakt in zijn relatie met het blok, biedt het houden van succesvolle verkiezingen de mogelijkheid om het vertrouwen van de EU in de geschiktheid van Bangladesh voor de overgang naar het SAP+-stelsel verder te versterken. En gezien de groeiende interesse van de internationale gemeenschap is er een kans voor alle partijen in Bangladesh om hun respect voor het democratische proces te tonen en het niet te wijzigen.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Het gratis filmfestival richting het jubileum begint in Rome europahoy.news

Het initiatief, getiteld "Faces and counter-faces of Hope", wordt geleid door de eerste afdeling van het Dicasterie voor Evangelisatie en stelt veertien vertoningen voor, van gisteren tot 21 april, met klassieke films en recentere werken, met deelname van regisseurs...

Appel de 414 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie, au Liban et en Jordanie

UNRWA a lancé mercredi un Appel de 414,4 millions de dollars pour les réfugiés palestiniens en Syrie et pour ceux qui ont fui le pays vers le Liban et la Jordanie voisins en raison du conflit. Continuer le soutien Le...

Het Parlement keurt de hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU goed

De maatregelen, bestaande uit een verordening en een richtlijn waarover al overeenstemming was bereikt met de Raad, werden aangenomen met respectievelijk 433 stemmen voor, 140 tegen en 15 onthoudingen, en 473 stemmen tegen, 80 en 27 onthoudingen. De wet zal...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.