AccueilNederlandPaniekaanvallen: de redenen...

Paniekaanvallen: de redenen waarom u ze kunt ontgrendelen

Onverwacht, overweldigend en zelfs angstaanjagend. Misschien heb je je ooit afgevraagd waarom je paniekaanvallen krijgt. Dat plotselinge gevoel dat je naar adem snakt, dat je hart bonkt en dat angst elk deel van je geest en lichaam in zijn greep heeft, is iets heel onaangenaams. Alles ligt buiten jouw controle. En als er één aspect is dat nog meer angst oproept, dan is het wel de herhaling van deze sensaties.

De eerste paniekaanval wordt nooit vergeten. We kunnen zeggen dat dit een van de meest onaangename sensaties is die iemand kan ervaren. Laten we echter benadrukken waar de symptomatologie uit bestaat.

Lichamelijke symptomen

• duizeligheid

• trillingen

• hartkloppingen

• pijn op de borst

• gevoel van verstikking

• misselijkheid, maagklachten

• gevoelloosheid van het lichaam

• koude rillingen en zweten tegelijkertijd

Emotionele en cognitieve symptomen

• buitensporige en irrationele angst

• depersonalisatie (onthechting van zichzelf)

• het gevoel dat men “gek wordt”

• derealisatie (het gevoel dat alles om ons heen niet echt is)

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je een paniekaanval krijgt, moet je weten dat dit niet komt door factoren als zwakte of emotionele incompetentie. Geef jezelf niet de schuld en geef jezelf er niet de schuld van. We kunnen het allemaal overleven. Laten we meteen kijken naar de redenen waarom u mogelijk last heeft van paniekaanvallen:

1. Biologische en genetische oorzaken

Hoewel het voor ons allemaal mogelijk is om ooit een paniekaanval te ervaren, hebben sommige mensen er regelmatig last van. De reden hiervoor zouden genetische factoren zijn. Paniekaanvallen komen gemiddeld vaker voor bij vrouwen, en deze genetische eigenschap verhoogt het risico dat ze optreden.

2. Functionele veranderingen in de hersencilia

Als je je afvraagt ​​waarom je deze aanvallen hebt, ligt de oorzaak in de amygdala van je hersenen. Dit zenuwcentrum voor emotionele verwerking kan bepaalde kenmerken hebben die uw risico op paniekaanvallen vergroten.

De amygdala, het centrum van angstverwerkingsnetwerken, zou in verband worden gebracht met zowel paniekaanvallen als hun chronische versie: paniekstoornis.

De oorzaak van het probleem is dat we onszelf in een constante staat van “alarm” bevinden. Deze hyperarousal omvat het gevoel van constante angst en dat er iets heel ergs gaat gebeuren.

3. Chronische stress of langdurige druk

Hoewel stress een natuurlijk mechanisme is dat ons in staat stelt om specifieke uitdagingen en bedreigingen het hoofd te bieden, ligt het soms buiten onze macht. Wanneer stressvolle situaties en spanningen aanhouden en de eisen onze psychologische hulpbronnen te boven gaan, vinden er aanvallen plaats.

Het lichaam en de hersenen vertonen in deze situaties een zeer hoog niveau van cortisol, noradrenaline en adrenaline. Al deze opgebouwde spanning ‘explodeert’ op een gegeven moment. Op dezelfde manier weten we dat er mensen zijn met een lagere weerstand tegen stress, waardoor het aantal aanvallen toeneemt.

4. Wanneer angst de overhand neemt

De aanvallen in kwestie komen zelfstandig voor of gaan gepaard met andere stoornissen zoals angst of trauma. Het leven brengt ons in moeilijke omstandigheden waar we niet altijd mee om kunnen gaan en die gepaard gaan met een voortdurend gevoel van angst. Laten we enkele voorbeelden bekijken:

• omgaan met verlies

• een zieke dierbare

• omgaan met psychologisch trauma

• baanverlies en financiële problemen

• fobieën

• intense levensveranderingen, zoals een relatiebreuk

5. Andere redenen waarom u paniekaanvallen krijgt

Dit feit mag onze aandacht trekken, maar de wetenschap waarschuwt al tientallen jaren voor een dergelijke factor: tabak verhoogt het risico op paniekaanvallen.

Aan de andere kant kan het feit dat de consumptie van bepaalde psychoactieve stoffen vaak tot deze ervaringen leidt, niet worden genegeerd.

Foto door samer daboul: https://www.pexels.com/photo/extreme-close-up-photo-of-frightened-eyes-4178738/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Crédits à la consommation : pourquoi des règles européennes actualisées sont nécessaires

Les députés ont adopté de nouvelles règles pour protéger les consommateurs contre les dettes et les découverts liés aux cartes de crédit. Le Parlement a approuvé nouvelles règles de crédit à la consommation en septembre 2023, suite à un accord...

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.