AccueilNederlandJan Figel, De...

Jan Figel, De EU mag een overgangsregering in Bangladesh niet steunen

Bijna negen jaar geleden was Federica Mogherini, de nieuwe chef van het buitenlands beleid van de EU, dat ook geprezen worden voor het leiden van de wereld in het opkomen tegen de junta die zich vier maanden eerder de macht had toegeëigend van de gekozen regering in Thailand. Naast de lofbetuigingen kwam er ook een onheilspellende waarschuwing: zodra het leger de macht in handen heeft, zal het deze niet gemakkelijk loslaten. Concreet werd gesuggereerd dat het leger de grondwet zodanig zou herschrijven dat zijn eigen greep op de macht voor altijd in het systeem zou worden ingebouwd.

Zoals verwacht werd de nieuwe grondwet in 2017 afgekondigd, waardoor de bevoegdheden van het leger werden versterkt. In 2019 werden uiteindelijk sterk uitgestelde verkiezingen gehouden, waarbij de juntaleider zijn uniform aflegde voor een pak en stropdas om de nieuwe ‘civiele’ premier van Thailand te worden. Helaas hebben de EU en een groot deel van de westerse wereld in de negen jaar die zijn verstreken de sancties laten vallen en principes losgelaten, en zijn ze weer volledig gaan samenwerken met de ondemocratische regering van Thailand, waarbij ze ervoor hebben gekozen deel te nemen aan de poppenkast in plaats van op te komen voor de democratie.

In mei van dit jaar werden er onder de nieuwe grondwet een tweede verkiezing gehouden. Deze keer negen jaar na de Opstand waardoor het leger aan de macht kwam, een verpletterende overwinning voor de pro-democratische partijen Move Forward en Pheu Thai en een volledige buitenspelstelling van de in burger geklede militaire politieke partijen. Toch, als Dat meldt Nikkei AziëDrie weken na de verkiezingen bevindt de door de pro-democratische coalitie genomineerde premier zich nog steeds in het ongewisse, terwijl de machthebbers zich beraden over de vraag of ze hem zijn rechtmatige ambt willen laten op zich nemen.

Daarentegen heeft de EU eerder dit jaar verdere maatregelen genomen beperkende maatregelen tegen de leiders van de junta die zich in februari 2021 de macht heeft toegeëigend in Myanmar, het directe buurland van Thailand, Myanmar. We kunnen alleen maar hopen dat de EU in Myanmar niet zal bezwijken zoals zij in Thailand heeft gedaan, en standvastig zal blijven in haar vastberadenheid om het Birmese volk te steunen in hun streven naar een volledig democratische transitie.

Alle ogen moeten nu nog een land op het Westen richten, met algemene verkiezingen gepland in Bangladesh voor januari 2024. Na een sterk bekritiseerde en omstreden algemene verkiezingen in 2018 hebben de belangrijkste oppositiepartij van Bangladesh, Bangladesh National Party (BNP) en de islamistische partij Jamaat-e -Islami eisen allebei dat de volgende verkiezingen worden gehouden onder een overgangsregering, met de dreiging van een boycot. De ervaren premier van Bangladesh, die al vijftien jaar premier is, sjeik Hasina heeft gezworen nooit meer de macht over te dragen aan een niet-gekozen orgaan en heeft deze eis resoluut afgewezen.

De laatste overgangsregering werd door het leger overgenomen, verlengde haar ambtstermijn van negentig dagen en stelde de verkiezingen tussen 2006 en 2008 met ruim twee jaar uit. Ironisch genoeg was het, in een volledige omkering van de rollen, de boycot van de verkiezingen van 2006 door de toenmalige oppositiepartij Awami League (de huidige regeringspartij) die leidde tot het uitroepen van de noodtoestand en militaire interventie. Politieke leiders van alle partijen uit het hele politieke spectrum werden gevangengezet en aangeklaagd op grond van verschillende verzonnen beschuldigingen door de overgangsregering – een gangbare praktijk onder junta’s die bedoeld waren om populaire politieke leiders uit te sluiten van toekomstige verkiezingen. In feite komen de beide huidige leiders van BNP, Khaleda Zia en haar zoon Tarique Rahman, niet in aanmerking voor deelname aan de komende verkiezingen vanwege veroordelingen die teruggaan tot de door het leger gesteunde interim-regering van 2006-2008. Ook de zittende sjeik Hasina zat in deze periode gevangen, wat een belangrijke factor zou kunnen spelen in haar regelrechte afwijzing van de eisen van de oppositie.

De overgangsregering was een unieke regeling die nergens anders ter wereld bestaat, en in 2011 oordeelde het Hooggerechtshof van Bangladesh dat het systeem van interim-regeringen ongrondwettelijk was. De regering van de Awami League heeft beargumenteerd dat er bij de vorige verkiezingen een overgangsregering nodig was, omdat de verkiezingscommissie (EC) in Bangladesh nooit een wettelijke basis heeft gehad. Maar in januari 2022 keurde het land een nieuwe wet goed die de vorming van de EG afkondigde.

Als reactie op druk van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken in juni 2023 heeft premier Sheikh Hasina zich ertoe verbonden vrije en eerlijke verkiezingen te houden en heeft hij internationale waarnemers verwelkomd om de verkiezingen te monitoren. De recente lokale verkiezingen in de strategische stad Gazipur in juni 2023 zijn vreedzaam en zonder incidenten verlopen, ondanks het feit dat een onafhankelijke kandidaat de kandidaat van de regerende partij met een kleine marge versloeg. BNP heeft niet deelgenomen aan deze verkiezingen – een mogelijke voorbode van wat komen gaat. Nu beide partijen in een impasse zitten en een waarschijnlijke boycot van de verkiezingen door de oppositie is de weg vrij voor een nieuwe militaire interventie in de regio. Het leger lijkt er vol verwachting op te kauwen. Als ze afgeschrikt willen worden, moet de internationale gemeenschap de generaals duidelijk maken dat de gevolgen snel, hard en persoonlijk zullen zijn.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.