AccueilNederlandDe hormonen van...

De hormonen van geluk: hoe ze ons beïnvloeden

Bekijk enkele van de belangrijkste hormonen die ervoor zorgen dat we ons gelukkig en opgewonden voelen!

Geluk is een van de meest wenselijke menselijke toestanden. Als we ons gelukkig voelen, zijn we voldaan, energiek en gemotiveerd. Maar wat veroorzaakt dat gelukkige gevoel nu precies? Gelukshormonen spelen voor een groot deel een belangrijke rol in ons welzijn. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste hormonen die ervoor zorgen dat we ons gelukkig en opgewonden voelen.

• Endorfines – de hormonen van grenzeloze energie

Het bekendste gelukshormoon is zonder twijfel endorfine. Het is een natuurlijk pijnstillend middel dat door de hersenen wordt afgegeven en een vergelijkbare werking heeft als morfine. Endorfines komen vrij bij het sporten, lachen, seksueel genot ervaren en het eten van je favoriete eten. De verhoogde hoeveelheid endorfine in ons lichaam draagt ​​bij aan het verminderen van pijn, het verbeteren van de stemming en het vergroten van het geluksgevoel. Deze hormonen zijn de belangrijkste reden waarom atleten pijn ervaren tijdens zware wedstrijden.

• Serotonine – het stemmingshormoon

Serotonine is een hormoon dat de stemming reguleert en onze emoties controleert. Het heeft invloed op onze slaap, eetlust en geheugen. Wanneer de serotoninespiegels hoog zijn, voelen we ons gelukkig, kalm en evenwichtig. Om een ​​optimaal serotonineniveau te behouden, kunnen we profiteren van zonlicht, fysieke activiteit, het eten van voedsel dat rijk is aan tryptofaan (een eiwit dat voorkomt in fruit, granen en zuivelproducten) en het beoefenen van meditatie.

• Dopamine – het hormoon van plezier en motivatie

Dopamine is het hormoon dat onze ‘beloningssystemen’ controleert en wordt geassocieerd met tevredenheid en motivatie. Het komt vrij bij prestatie en succes en creëert een gevoel van voldoening en vreugde. Hoge niveaus van dopamine zorgen ervoor dat we ons energiek en opgewonden voelen. Om de productie van dopamine te stimuleren, kunnen we nieuwe en interessante activiteiten ondernemen, doelen stellen en genieten van onze prestaties.

• Oxytocine – het hormoon van genegenheid en liefde

Oxytocine is een hormoon dat geassocieerd wordt met relaties, genegenheid en liefde. Het komt vrij tijdens lichamelijk contact, zoals knuffels, kusjes en seks, en helpt emotionele banden te vormen. Oxytocine heeft ook een kalmerende werking en vermindert het stressniveau. Om onze oxytocinespiegels te verhogen, kunnen we tijd investeren in onze hechte relaties, onze dankbaarheid uiten en deelnemen aan activiteiten die samenwerking en solidariteit bevorderen.

Gelukshormonen zijn een complex netwerk van interacties die onze emotionele toestand bepalen. Hoewel ze niet de enige factoren zijn bij het ervaren van geluk, kan het begrijpen en beheersen ervan ons helpen een gelukkiger en vervullender leven te leiden. Denk erover na hoe je deze kennis in je dagelijkse leven kunt integreren en zie hoe het de manier waarop je de wereld om je heen voelt en waarneemt volledig kan veranderen. Het is de moeite waard om te streven naar een hormonaal evenwicht en voor ons welzijn te zorgen.

Foto door RDNE Stock-project: https://www.pexels.com/photo/woman-in-purple-and-pink-long-sleeve-jacket-holding-gold-necklace-7020623/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.