AccueilNederlandPETA - na...

PETA – na de dierenhuiden, – de zijde en wol

Wat zijn de stoffen die volgens de organisatie verboden moeten worden?

Sommigen spotten misschien met de milieuactivisten People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), maar de afgelopen jaren zijn ze erin geslaagd een aantal van hun regels te handhaven.

Kleding en accessoires gemaakt van dierenhuid met haar worden in de modewereld inmiddels als onaanvaardbare kitsch beschouwd en zijn al lang vervangen door synthetische materialen. Nu wil PETA echter de lijst met materialen uitbreiden waarvan ze niet wil dat de textielindustrie ermee werkt.

Dierenhuiden, wol, zijde: allemaal materialen waarvan de organisatie vindt dat ze verboden moeten worden.

Sinds 2020 is het gezicht van dit deel van PETA’s campagnes actrice Alicia Silverstone. Om haar boodschap aan te vullen, wordt Silverstone afgebeeld met een paar cowboylaarzen die volledig zijn gemaakt van een veganistisch alternatief voor dierenhuid.

Volgens de informatie op de PETA-website heeft de afwijzing van dierenbont een dubbele impact: het redt dieren en beschermt het milieu, omdat dierenbont meer verwerking en verbruik van water en elektriciteit vereist voor de verwerking ervan. Veganistisch leer is daarentegen veel zuiniger.

Momenteel worden veganistische leeralternatieven geproduceerd uit cactussen, verschillende soorten paddenstoelen en zelfs uit appelschillen.

Er zijn ook polyurethaanopties en een verscheidenheid aan plasticbronnen. Veganistisch leer wordt al gebruikt door een aantal ‘fast fashion’-merken, maar nog steeds weigeren meer elite designermerken natuurlijk leer volledig te vervangen door kunstleer.

Het probleem is dat veganistisch leer qua duurzaamheid niet kan tippen aan natuurlijk leer.

Volgens door Vogue aangehaalde experts gaan items van echt leer tussen de 2 en 5 jaar mee bij matig gebruik en goed onderhoud. In sommige gevallen kan de levensduur van deze goederen 10 jaar of langer bedragen als het leer van superieure kwaliteit is en zorgvuldig wordt verzorgd en gereinigd.

Veganistisch leer is dunner en daardoor minder duurzaam. Het verslijt gemakkelijker, krassen en beschadigingen zijn beter zichtbaar en de gemiddelde levensduur van een dergelijk product bedraagt ​​niet meer dan 2-3 jaar.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dure modemerken hun logo’s op echt leer willen hebben. Maar hoe zit het met de campagnes van PETA tegen wol en zijde?

De organisatie begint haar campagne tegen de wol met een clip die zogenaamd bedoeld is om te laten zien hoe gewelddadig de schapen worden geschoren. Naast de beelden van het scheren van de schapen heeft PETA ook verschillende Britse realitysterren en influencers vastgelegd die heftig reageerden op wat ze zagen.

Sommigen zijn woedend, anderen beginnen te huilen, terwijl een van de Love Island-realitydeelnemers zegt dat ze dacht dat ze “gewoon de schapen aan het scheren waren”.

Natuurbeschermers zijn ervan overtuigd dat dieren tijdens het scheren last hebben van pesterijen en onoverkomelijke stress, en daarom is het het beste om wolproducten massaal op te geven. Op het eerste gezicht klinkt dit gemakkelijker dan volledig veganistisch leer te gaan gebruiken, omdat wol hoogwaardige alternatieven biedt.

Wol kan worden vervangen door linnen, katoen, bamboe, lyocell en sommige volledig synthetische stoffen die, wanneer ze fijn geweven zijn, op wol lijken.

Met hun ‘Red de Schapen’-oproep gaat PETA echter voorbij aan het feit dat schapen op een bepaalde tijd geschoren moeten worden, anders beginnen ze te lijden.

De lange en niet onderhouden vacht begint bij de schapen jeuk en huidirritaties te veroorzaken, verzwaart ze en verhindert dat ze zich vrij kunnen bewegen. Ongeschoren vacht kan ook een gunstige omgeving zijn voor teken, vlooien en luizen, en het goed scheren mag zeker geen pijn veroorzaken bij het dier.

Voor het pijnloos verwijderen van het vlies zijn er een aantal houdingen die boeren moeten leren waarin de schapen geen pijn voelen.

De video die PETA verspreidt, komt uit 2014 en komt uit Australië. Het toont woedende boeren die schapen schoppen en stompen en ze vervolgens letterlijk tot bloedens toe scheren.

Het ministerie van Landbouw reageerde onmiddellijk en verklaarde dat de beelden een op zichzelf staand geval en ongerechtvaardigde dierenmishandeling waren, die onder geen enkele omstandigheid mogen worden aangemoedigd.

Last but not least wil de natuurbeschermingsorganisatie ook een verbod op het gebruik van natuurzijde en verklaart dit onverenigbaar met een veganistische levensstijl.

Zijde wordt verkregen na het koken van de zijderupsen in een periode waarin ze voldoende draden om hun lichaam hebben gevormd. Op hun website legt PETA uit dat insecten eigenlijk wezens met gevoel zijn die stress, pijn en lijden kunnen ervaren, en dat het koken ervan barbaars is.

Natuurlijke zijde kan worden vervangen door nylonstoffen, polyester en synthetisch satijn.

En in dit geval zal de organisatie waarschijnlijk in de problemen komen met designermerken, omdat geen van de alternatieven voor zijde zijn kwaliteiten heeft. Kunststoffen kreuken veel gemakkelijker, scheuren gemakkelijker en, last but not least, stomen ze de huid.

Wat betreft het lijden van zijderupsen: tot nu toe zijn er niet veel onderzoeken die overtuigend aantonen dat insecten echt gevoelens als angst en verdriet kunnen hebben.

Foto door Trinity Kubassek: https://www.pexels.com/photo/sheep-288621/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.