AccueilNederlandExperimenten om een...

Experimenten om een ​​veganistisch spek en eiloos ei te maken zijn gestopt

De tegenslagen troffen ook insectenkwekers en laboratoriumvlees

Unreal Food heeft zijn pogingen tot een eiloos ei beëindigd. Remastered Foods is gestopt met het ontwikkelen van veganistisch spek. The Meatless Farm is gestopt met de plantaardige worsten.

De grote opschudding in de mondiale vleesvervangerssector is er en breidt zich nog steeds uit.

Nu het geld minder vrij vloeit als gevolg van de stijgende rentetarieven, hebben investeerders hun financiering scherp teruggetrokken, net nu de inflatie de productiekosten opdrijft en consumenten selectiever maakt in hun voedselkeuzes. Dit raakt een druk veld dat explosief groeide na het vroege succes van Beyond Meat Inc. en Impossible Foods Inc.

Nu consumenten worden afgeschrikt door overmatige verwerking, voedingswaarde en smaak, wordt een groeiende lijst van alternatieve eiwitbedrijven gesloten, waardoor personeel wordt ontslagen en hun bedrijven worden verkocht. Waarnemers uit de sector zeggen dat er nog meer onrust zal komen voordat de sector zich stabiliseert.

Het enthousiasme voor alternatieven voor rund- en varkensvlees groeide na de beursintroductie van Beyond Meat in 2019, en durfkapitaal was bereid te investeren in bedrijven die weinig meer aanboden dan een receptenboek.

Maar de verkopen bleven achter bij de enorm optimistische voorspellingen, omdat hoge prijzen en vreemde smaken en texturen ervoor zorgden dat dure producten gemakkelijk van het boodschappenlijstje konden worden geschrapt. De reeks mislukkingen strekt zich uit van plantaardige eiwitten en verticale boeren tot insectenkwekers en in laboratoria gekweekt vlees. Volgens AgFunder zullen de mondiale investeringen in voedsel- en landbouwtechnologie in 2022 met 44% dalen.

De neergang tot nu toe heeft vooral obscure namen en beginnende bedrijven, zoals het Canadese Merit Foods en het Chinese Hey Meat, weggevaagd.

In Groot-Brittannië hebben onlangs twee veelbelovende bedrijven beheerders aangesteld: The Meatless Farm heeft het personeel op het hoofdkantoor in Leeds teruggeschroefd, terwijl Plant & Bean werd getroffen door een piek in de voedsel- en energieprijzen, slechts twee jaar na de opening van een megafabriek in Lincolnshire.

De omwenteling maakt deel uit van een aanpassingsfase die plaatsvindt in vrijwel elk snelgroeiend consumentensegment, van smoothies tot popcorn, zegt Andy Shovell, medeoprichter van het Britse plantaardig vleesbedrijf THIS, waarvan de omzet dit jaar met ongeveer 45% is gestegen.

Het resultaat zal minder verwarring in de winkels zijn, een betere kwaliteit en prijzen die die van vlees zullen benaderen, aldus Chauvel. “Vanuit het perspectief van de klant is dit alleen maar goed nieuws”, zei hij.

Sterke leiders in de sector zijn ook gestruikeld. Beyond Meat, waarvan de marktwaarde ruim 90% lager is dan de piek, heeft het afgelopen jaar verschillende ontslagen gekend, net als Impossible Foods. De bezuinigingen hadden ook gevolgen voor het Spaanse Heura Foods en het in Californië gevestigde Eat Just Inc., dat zijn Amerikaanse distributie bleef uitbreiden.

Ook traditionele voedingsbedrijven zijn aan het inkrimpen. Nestle SA heeft zijn Garden Gourmet-lijn en Wunda-erwtenmelk uit Groot-Brittannië gehaald vanwege de hevige concurrentie. Vleesgigant JBS SA heeft zijn Planterra-afdeling afgesplitst nadat hij geld in een megafabriek in Colorado had gestort.

Ondanks de onrust blijven sommige beleggers optimistisch. Big Idea Ventures, een fonds van investeerders in de voedingstechnologie, zei vorige maand dat het een fondsenwervingsdoel van $75 miljoen naderde. Nepspekmaker MyForest Foods haalde eerder deze maand 15 miljoen dollar aan nieuwe financiering op, en de Israëlische startup Chunk Foods kondigde in het voorjaar een zaadronde van dezelfde omvang aan.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Crédits à la consommation : pourquoi des règles européennes actualisées sont nécessaires

Les députés ont adopté de nouvelles règles pour protéger les consommateurs contre les dettes et les découverts liés aux cartes de crédit. Le Parlement a approuvé nouvelles règles de crédit à la consommation en septembre 2023, suite à un accord...

De enige manier om een ​​einde te maken aan het nucleaire risico “is het elimineren van kernwapens”: Guterres europahoy.news

Secretaris-generaal António Guterres deed zijn oproep dinsdag in een verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Totale Eliminatie van Kernwapens. Hij waarschuwde dat de zwaarbevochten vooruitgang die gedurende tientallen jaren is geboekt bij het voorkomen van het gebruik,...

Ukraine : Les viols et les tortures perpétrés par les forces russes se poursuivent, rapportent des experts des droits de l’homme

Membres de Commission d'enquête internationale indépendante sur l'Ukraine dit le Conseil des droits de l'homme de l'ONU à Genève, ils ont documenté des attaques à l'arme explosive contre des immeubles d'habitation, des infrastructures civiles et des institutions médicales, ainsi...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.