AccueilNederlandEuropese natuurherstelwet/Een tekst...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van België, aldus Zakia Khattabi

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: « Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie handhaaft met kwaliteitsindicatoren die essentieel zijn om de vooruitgang op het gebied van biodiversiteit te monitoren/meten, en gekwantificeerde doelstellingen zoals het herstel van 20% van het land- en mariene milieu tegen 2030, met een doelstelling van 100% tegen horizon 2050. Het was essentieel dat deze wet van toepassing was binnen en buiten de bestaande Natura 2000-gebieden! Een bepaling die we in de tekst hebben gehandhaafd, net als het beginsel van niet-verslechtering, dat tot doel heeft elke verslechtering van habitats of verstoringen die soorten zouden kunnen ondergaan te voorkomen”.

Zakia Khattabi is ook verheugd dat de kwestie van de financiering in de tekst voorkomt. Dit is een noviteit ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel dat ze hoopt behouden of zelfs versterkt te zien. “De natuur is essentieel voor ons om de drievoudige planetaire crisis het hoofd te bieden die wordt veroorzaakt door de verstoring van ons klimaat, vervuiling en het verlies aan biodiversiteit. Het herstel van de natuur garandeert de veerkracht van onze landbouw en de leefbaarheid van onze steden. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat de kosten van inactiviteit nu een realiteit zijn. Niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook vanuit menselijk oogpunt. Nu niets doen zou de gevolgen voor toekomstige generaties alleen maar verergeren, en daar kan ik niet mee leven. Laten we leren van het verleden, we hebben genoeg tijd verloren om voor onze natuur en onze gezondheid te zorgen. Ik hoop dan ook dat dit nieuwe voorstel het mogelijk zal maken om tijdens de milieuraad op 20 juni een ambitieuze consensus te vinden om de tekst te ondersteunen”, besluit ze.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Mozambique roept op tot vertrouwen en wederzijds respect tussen de VN-leden europahoy.news

“Zelfs degenen die veel hebben, besteden, in plaats van vertrouwen en solidariteit op te bouwen, hun middelen aan het investeren in concurrentie die wordt aangewakkerd door wantrouwen”, zegt Filipe Jacinto Nyusi. In die zin benadrukte hij drie gebieden die dringend...

Guerre au Soudan : le « combat brutal » doit cesser alors que les souffrances des civils s’intensifient

Les civils continuent de payer un lourd tribut alors que la « violence insensée » entre armées rivales se poursuit au Soudan, a déclaré mercredi le chef des affaires politiques de l'ONU. Lien source Lien source

“De mensheid vestigt haar hoop niet langer op de VN”, zegt Zelensky tegen de Veiligheidsraad europahoy.new

“Ongeacht wie je bent, het huidige VN-systeem maakt je nog steeds minder invloedrijk dan het vetorecht van enkelen en misbruikt door één: Rusland. Dat gaat ten koste van alle andere leden van de VN”, zei hij via een...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.