AccueilNederlandEr brak een...

Er brak een aardbeien- en fruitoorlog uit tussen Spanje en Duitsland.

Een petitie roept het Noord-Europese land op om geen fruit uit het zuidelijke land te kopen of zelfs maar te verkopen, omdat het wordt verbouwd met illegale irrigatie, wat de biodiversiteit vernietigt

Spaanse aardbeientelers hebben kritiek geuit op een Duitse consumentencampagne waarin supermarkten worden opgeroepen bessen te boycotten die in de buurt van het Spaanse Donana-wetland worden geteeld, meldde Reuters eerder deze maand.

De Spaanse aardbeientelersvereniging Interfresa noemde de campagne op de Duitse online petitiesite Campact, die tot nu toe door 150.000 mensen is ondertekend, “verraderlijk en schadelijk voor de aardbeien- en roodfruitsector”.

Het gebrek aan regen heeft het waterbeheer in Spanje onder de aandacht gebracht, vooral rond het Donana-wetland, een reservaat in Andalusië dat wordt bedreigd door de klimaatverandering en illegale irrigatie op nabijgelegen aardbeienboerderijen.

In de petitie in Duitsland wordt opgemerkt dat het land een enorme hoeveelheid Spaanse aardbeien verkoopt en worden Edeka, Lidl en andere supermarkten opgeroepen te stoppen met de verkoop van geïmporteerde bessen die zijn geteeld in de buurt van het bedreigde natuurreservaat in Zuid-Spanje.

De provincie Huelva, waar het park ligt, produceert 98 procent van het Spaanse rode fruit en 30 procent van het rode fruit in de EU. Het is de grootste exporteur van aardbeien ter wereld.

De regionale overheid is van plan irrigatie rond Donana te legaliseren, ondanks wetenschappers die waarschuwen dat het park in kritieke toestand verkeert, waarbij lagunes opdrogen en de biodiversiteit verdwijnt als gevolg van een langdurige droogte.

Het verminderen van de hoeveelheid gewonnen water is volgens wetenschappers een van de belangrijkste oplossingen om het wetland te redden.

De vereniging ontkende dat boeren water gebruikten uit illegale bronnen in het nationale park of dat er enorme hoeveelheden water werden weggepompt, zoals beweerd in de petitie. Ze voegde eraan toe dat ze geavanceerde technieken gebruiken om een ​​efficiënt gebruik van water te garanderen.

Interfresa voegde eraan toe dat de dichtstbijzijnde boerderijen bij Donana 35 km verderop liggen, en dat de meerderheid van de bedrijven in de bessensector zich 100 km of meer van het gebied bevindt, wat betekent dat slechts een klein deel van de boerderijen gebruik zal maken van het irrigatiesysteem, dat gelegaliseerd zal worden als de wet wordt goedgekeurd.

Aardbeien zijn niet de enige die in de spotlight staan. Begin vorige maand werden in Zuid-Spanje 26 mensen gearresteerd wegens het graven van illegale waterputten voor de teelt van tropisch fruit, zoals avocado’s en mango’s, te midden van langdurige droogte. Tijdens een vier jaar durend onderzoek hebben de autoriteiten meer dan 250 illegale putten, boorgaten en vijvers blootgelegd in de regio Axarquia in Andalusië, die sinds 2021 te kampen heeft met droogte.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Recordniveaus van ontheemding te midden van mondiale conflicten en natuurrampen europahoy.new

Piper zei dat het huidige mondiale cijfer van 76 miljoen degenen vertegenwoordigt die “Ze verloren hun huizen, hun levensonderhoud, hun gemeenschappen en, in sommige gevallen, hun juridische identiteit.als gevolg van oorlogen, rampen zoals aardbevingen en overstromingen en andere klimaatgerelateerde...

La consommation de combustibles fossiles atteint de nouveaux sommets

La consommation de combustibles fossiles, mais aussi les émissions d’énergie à l’échelle mondiale, ont atteint des records en 2023. C’est ce qu’affirme le rapport sur les statistiques mondiales de l’énergie cité par Reuters. Le déclassement des combustibles fossiles...

Argentijnse bisschoppen eren vrouwen aan het hoofd van gemeenschapskeukens europahoy.news

Met een dankmis in het heiligdom van de Maagd van Caacupé en San Blas de La Matanza brachten de prelaten hulde aan de koks van de gemeenschapskeukens die voedsel aanbieden aan kinderen, ouderen, werklozen en gezinnen in extreme armoede....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.