AccueilNederlandDe nieuwe uitvoerend...

De nieuwe uitvoerend directeur van het EER, Leena Ylä-Mononen, treedt in functie

Leena Ylä-Mononen treedt vandaag aan als uitvoerend directeur van het Europees Milieuagentschap (EEA) in Kopenhagen, in navolging van Hans Bruyninckx, die eind mei zijn tweede termijn van vijf jaar beëindigde.

De Europese Unie en het bredere netwerk van het EMA werken eraan om belangrijke beleidsmaatregelen in te voeren om Europa tegen 2050 naar een koolstofneutrale en duurzame toekomst te leiden. De benoeming van mevrouw Ylä-Mononen komt op een cruciaal moment voor het EMA, haar 38 lid en samenwerkende landen en zijn Eionet-netwerk.

Door zijn beoordelingen en gegevens speelt het EMA een sleutelrol bij de ondersteuning EU-milieu- en klimaatbeleid en wetgeving, zoals de Europese Green Deal en de belangrijkste beleidspakketten, waaronder het actieplan om vervuiling terug te dringen, de biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de circulaire Economie actieplan, evenals het 8e milieuactieprogramma.

Ik ben verheugd om vandaag te beginnen met mijn werk bij het Europees Milieuagentschap, als opvolger van Hans Bruyninckx. Ik wil hem hartelijk bedanken voor zijn sterke en gepassioneerde inzet voor de rol en het werk van het Agentschap in de afgelopen tien jaar op het gebied van klimaat- en milieukwesties.

Leena Ylä-Mononen en Hans Bruyninckx

Leena Ylä-Mononen voegde eraan toe: “Vooruitkijkend ben ik net zo toegewijd om het werk van het Agentschap vooruit te helpen in deze cruciale tijd. In Europa maar ook wereldwijd is doortastend optreden nodig om de klimaatverandering te beperken en zich eraan aan te passen, het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en de vervuiling een halt toe te roepen. Het EMA heeft een grote verantwoordelijkheid en een grote rol om ervoor te zorgen dat onze beleidsmakers over de kennis en gegevens beschikken die nodig zijn om de komende jaren de juiste beslissingen te nemen en om ervoor te zorgen dat de maatregelen die we nemen een rechtvaardige transitie mogelijk maken. Het betrekken van burgers en hen voorzien van relevante informatie over de toestand en de druk van het milieu is ook een cruciale taak.”

Hans Bruyninckx voegde eraan toe: ‘Het komende decennium zal uitdagend zijn en zal een sterkere tenuitvoerlegging en krachtiger optreden vereisen. Dit brengt lastige maatschappelijke keuzes met zich mee. Ik heb er alle vertrouwen in dat het EEA, onder leiding van Leena Ylä-Mononen, zich zal blijven ontwikkelen en relevante en tijdige kennis zal blijven verstrekken ter onderbouwing van die beslissingen.’

Als uitvoerend directeur zal mevrouw Ylä-Mononen toezicht houden op de werkzaamheden van het Agentschap bij het verlenen van beleidsondersteuning voor zowel bestaande als opkomende taken in het kader van de EU-klimaat- en milieuwetgeving. De EER’s Bestuur voorgedragen Mevrouw Ylä-Mononen voor de functie op 23 maart na een selectieproces in heel Europa.

Biografie

Mevr. Bovenste Mononen, een Finse staatsburger, was voorheen directeur-generaal bij het Finse ministerie van Milieu. Voorafgaand aan haar functie bij het Finse Ministerie van Milieu bekleedde ze een senior managementfunctie bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen, nadat ze bij het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie had gewerkt. Ze heeft een masterdiploma in milieuwetenschappen van de Universiteit van Helsinki.

Bronlink

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.