AccueilNederlandZwaar vervuilde algen...

Zwaar vervuilde algen – een gevaar voor de mens – europeantimes.news

Een nieuwe studie door een team van onderzoekers uit Duitsland, Groot-Brittannië en Canada heeft uitgewezen dat algen die groeien onder het zee-ijs in het noordpoolgebied « zwaar besmet » zijn met microplastics, wat een bedreiging vormt voor de mens in de voedselketen, meldt UPI.

Dichte algen, bekend als Melosira arctica, bevatten gemiddeld 31.000 microplastic deeltjes per kubieke meter, ongeveer 10 keer de concentratie in omgevingswater, vonden de onderzoekers, geciteerd door BTA. Volgens hen lag het gemiddelde rond de 19.000, wat betekent dat sommige klonten misschien wel 50.000 microplastic deeltjes per kubieke meter bevatten.

Het onderzoek is uitgevoerd in het Helmholtz Center for Polar and Marine Research van het Alfred Wegener Institute, op basis van monsters die zijn verzameld tijdens een expeditie met het onderzoeksschip Polarstern in 2021. De resultaten van het werk van het internationale team zijn vrijdag gepubliceerd in de tijdschrift « Environmental Science and Technology ».

« Filamentalgen hebben een slijmerige, kleverige textuur, dus ze kunnen mogelijk microplastics oppikken van atmosferische afzetting op de zee, van het zeewater zelf, van het omringende ijs en van elke andere bron die ze passeren », zegt Deoni Allen van de Universiteit van Canterbury in een persbericht. en de Universiteit van Birmingham, die deel uitmaakt van het onderzoeksteam.

Vissen, zoals kabeljauw, voeden zich met de algen en worden op hun beurt geconsumeerd door andere dieren, waaronder mensen, waarbij ze een « verscheidenheid aan kunststoffen » overbrengen, waaronder polyethyleen, polyester, polypropyleen, nylon en acryl, die vervolgens in menselijke lichamen worden aangetroffen.

« Mensen in het noordpoolgebied zijn voor hun eiwitvoorziening vooral afhankelijk van het mariene voedselweb, bijvoorbeeld door te jagen of te vissen », zegt bioloog Melanie Bergman, die het onderzoek leidde. “Dit betekent dat ze ook worden blootgesteld aan de effecten van microplastics en haar chemicaliën. « Microplastics zijn al gevonden in de menselijke darm, bloed, aderen, longen, placenta en moedermelk en kunnen ontstekingsreacties veroorzaken, maar de algehele gevolgen zijn tot nu toe grotendeels onontgonnen », legt Bergman uit.

Klompjes dode algen transporteren ook bijzonder snel microplastics naar de diepzee, wat de hoge concentraties microplastics in het sediment verklaart – een andere belangrijke bevinding van de nieuwe studie. De algen groeien tijdens de lente- en zomermaanden snel onder het zee-ijs en vormen daar meterslange celketens die in klompen veranderen als de cellen afsterven. Binnen een dag kunnen ze duizenden meters naar de bodem van diepzeewater zinken. “We hebben eindelijk een plausibele verklaring gevonden waarom we altijd de hoogste hoeveelheden microplastics in diepzeesedimenten meten”, zegt Bergman. Ze voegde eraan toe dat uit onderzoek blijkt dat het verminderen van de plasticproductie de meest effectieve manier is om dit soort vervuiling te verminderen.

« Daarom zou dit zeker een prioriteit moeten zijn in de wereldwijde plasticovereenkomst waarover wordt onderhandeld », zei Bergman. Ze zal aanwezig zijn bij de volgende gespreksronde om een ​​VN-verdrag te ontwikkelen om plasticvervuiling terug te dringen. Eind mei beginnen de gesprekken in Parijs.

Foto door Ellie Burgin: https://www.pexels.com/photo/close-up-photography-of-green-seaweeds-13555356/

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Palmolie in biobrandstoffen op de Belgische markt valt terug naar nul

Een eerste analyse van de registraties in 2023 van biobrandstoffen die gebruikt worden in de transportsector leert dat het verbruik van palmolie als biobrandstof in België terugvalt naar nul. “Na een jarenlange groei van palmolie in biobrandstoffen, blijkt de...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van...

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: "Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.