AccueilNederlandYoga vermindert angst...

Yoga vermindert angst en verbetert de hersenfunctie

Een studie met drie yogasessies per week meldde verminderde niveaus van stress en angst, evenals verbeterde hersenfuncties, waaronder werkgeheugen en concentratie.

Het doel van het wetenschappelijke werk was om een ​​yogatrainingsprogramma van acht weken voor te bereiden, gericht op degenen die fulltime werken en veel stress doormaken. Wetenschappers willen de heilzame effecten van het beoefenen van yoga niet alleen op het lichaam, maar ook op de psyche aantonen.

Professor Sean Mullen, van de afdeling Kinesiologie en Volksgezondheid aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, is hoofdauteur van de studie. Hij ging uit van de gedachte dat yoga vaak vergeleken wordt met aerobics of cardio. Cardio heeft bewezen gunstige effecten op de gezondheid van de hersenen, maar de bewegingen bij cardio zijn eenvoudig en repetitief. Bij yoga worden complexe bewegingen gemaakt die een zekere mate van bewustzijn en techniek vereisen voor een correcte uitvoering.

Een voorbeeld van de complexiteit van yoga is Surya namaskar of « zonnegroet ». Het is een complex van yoga asana’s (houdingen) die achtereenvolgens worden uitgevoerd en de zonsopgang en zonsondergang nabootsen.

Deelnemers aan dit onderzoek volgden een video-instructie om de zonnegroet correct uit te voeren. Ze waren in de veiligheid van hun huizen en werden geleidelijk aangemoedigd om Surya Namaskar uit te voeren zonder naar de instructie te kijken. Het doel van deze taak is om langzaam en geleidelijk vertrouwen op te bouwen in het vermogen van de deelnemers om Surya Namaskar uit te voeren. Dus na een tijdje zullen ze de volgorde van houdingen onthouden.

Door nieuwe houdingen te leren, wilden wetenschappers het werkgeheugen ontwikkelen. Dr. Mullen deelt: « Het doorlopen van meerdere actieve houdingen, in tegenstelling tot statische houdingen, zou in theorie de aandachtsvaardigheden of remmende controle moeten verbeteren. Driften kan mogelijk het ruimtelijk geheugen verbeteren.”

Naast verbeteringen in het werkgeheugen rapporteerden vrijwilligers ook verminderde niveaus van stress en angst. Dit kan komen door het effect van de fysieke inspanning van yoga op het lichaam, maar ook de omgeving heeft een effect: de veiligheid van hun eigen huis helpt deelnemers zich veilig te voelen. Vooral sinds de COVID-19-pandemie zijn veel mensen meer thuis gaan sporten.

Het wetenschappelijke werk wordt gepresenteerd in het Journal of Behavioral Medicine.

Referenties:

Mullen, S. (2023, 8 februari) Haalbaarheid en impact van een yoga-interventie op afstand met matige intensiteit op stress en executief functioneren bij werkende volwassenen: een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Opgehaald op 5 mei 2023 van https://doi.org/10.1007/s10865-022-00385-4

Het materiaal is informatief en kan het overleg met een arts niet vervangen. Voordat u met de behandeling begint, moet u een arts raadplegen.

Foto door Valeria Ushakova: https://www.pexels.com/photo/woman-wearing-white-sleeveless-top-3094230/

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.