AccueilNederlandTürk doet een...

Türk doet een beroep op de strijdende generaals van Soedan; hekelt « gevaarlijke anti-rechten tendensen » over de hele wereld

Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties doet een beroep op de de leiders van de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces, die sinds 15 april in het conflict verwikkeld zijn, om “duidelijke instructies gevenaan degenen onder hun bevel dat seksueel geweld niet zal worden getolereerd en om ervoor te zorgen dat alle daders ter verantwoording worden geroepen.
De heer Türk noemde de meldingen van seksueel geweld in Khartoum en Darfur « zeer verontrustend » en zei dat hoewel zijn kantoor op de hoogte was van ten minste 25 gevallen, hij vreesde dat het werkelijke aantal moet veel hoger zijn.

‘Generaal al-Burhan, generaal Dagalo… u moet stop dit zinloze geweld nudrong hij aan en benadrukte dat bij inspanningen om het conflict te beëindigen « mensenrechten centraal moeten staan ».

Onderdrukking van vrouwenrechten

Tijdens een persconferentie in Genève, in een breed overzicht van mensenrechten-hotspots en « gevaarlijke » anti-rechtentrends die in opkomst zijn, noemde de heer Türk vrouwenhaat een « ziekte » en hekelde de onderdrukking van vrouwenrechten in Afghanistan.

« Ik zal nooit begrijpen hoe iemand zo wreed de geest van meisjes en vrouwen kan vertrappelen, hun potentieel kan aantasten en hun land steeds dieper in bittere armoede en wanhoop kan storten », zei hij.

Hij gaf ook commentaar ‘Verhevigde’ intimidatie van vrouwen in Irande autoriteiten van het land oproepen om regelgeving in te trekken die het niet naleven van verplichte kledingvoorschriften strafbaar stelt, en het voortdurende gebruik van de doodstraf « in grote aantallen » veroordelen.

Verkeerde informatie voedt hardhandig optreden tegen rechten

Dat heeft de VN-rechtenchef gewaarschuwd ‘venters van leugens en verkeerde informatie’ voedden anti-rechtenbewegingen, vooral tegen LGBTQI+ mensen. Hij heeft alarm geslagen tegen de « belastering van segmenten van de samenleving », door te zeggen dat het altijd schadelijk is voor de samenleving als geheel om mensen tegen elkaar op te zetten.

De heer Türk betreurde met name de verzwaring van wetten die LGBTQI+-mensen strafbaar stellen, zoals de recente wetgeving in Oeganda, die hij eerder gebeld « verwoestend ».

Ook de Hoge Commissaris haatzaaien genoemd tegen migranten en vluchtelingen, evenals anti-migrantenwetten en -beleid, daarbij verwijzend naar recente ontwikkelingen in het VK, de VS, Italië, Griekenland en Libanon. Hij benadrukte de noodzaak van solidariteit en respect voor de rechten van alle mensen in kwetsbare situaties.

Demonstranten nemen deel aan een Black Lives Matter-protest in het centrum van Londen, VK. (naar bestand)

« Systemisch racisme »

Herinnerend dat het donderdag precies drie jaar zal zijn sinds de moord op George Floyd door een politieagent in de Verenigde Staten, zei de heer Türk dat hij diep bezorgd was over de regelmatige meldingen van doden en gewonden van mensen van Afrikaanse afkomst « tijdens of na interacties ». met wetshandhaving in een aantal landen », en dat dit gericht politiegeweld duidde op « systemisch racisme ».

Racistische beschimpingen bij Real Madrid

Het benadrukken van het recente geval van Braziliaanse voetballer Vinícius Júnior als een ‘sterke herinnering’ aan de prevalentie van racisme in de sport, riep de mensenrechtenchef sportorganisatoren op om hun inspanningen om rassendiscriminatie uit te roeien te verdubbelen en benadrukte hij de noodzaak om te luisteren en mensen van Afrikaanse afkomst te betrekken bij het zoeken naar oplossingen.

Real Madrid-speler Vinícius Júnior was vorige week het slachtoffer van racistische beledigingen van voetbalfans. De Spaanse politie heeft dinsdag verschillende verdachten gearresteerd voor hun betrokkenheid bij vermeende haatmisdrijven tegen de voetballer.

Een versterkt systeem van rechten

Nu de mensenrechten op zoveel plaatsen in de wereld in het gedrang komen, zei Türk dat hij het dringend nodig vond om het VN-mensenrechtenbureau te versterken (OHCHR) met extra geld.

Hoge Commissaris van de Verenigde Naties Volker Türk besluit zijn bezoek aan Colombia met een persconferentie in Bogota.

Hij zei dat het zijn ambitie was om het budget te verdubbelen tot $ 800 miljoen, wat zou kunnen versterken OHCHRzijn aanwezigheid in het veld. Hij herinnerde eraan dat hoewel mensenrechten een van de drie pijlers van de Verenigde Naties waren, hij er slechts één mobiliseerde zeer kleine portie uit de reguliere begroting van de organisatie.

De Hoge Commissaris bevestigde zijn vertrouwen in de aanwezigheid van OHCHR in het veld en zei dat hij « grote waarde » zag in een OHCHR die optrad als « de brug tussen het maatschappelijk middenveld, mensenrechtenverdedigers, slachtoffers en staatsinstellingen”.

‘Terug naar de basis’

De heer Türk benadrukte de universaliteit van mensenrechten en noemde het « een zaak van iedereen, overal ».

“Alle staten kunnen en moeten beter doen op het gebied van mensenrechten”, benadrukte hij.

De heer Türk sprak ook zijn « vurige » hoop uit dat de 75ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensdit jaar gemarkeerd, “zal ons allemaal de ruimte en inspiratie bieden om terug te gaan naar de basis – om de wortels van mensenrechtenwaarden in elk van onze culturen, geschiedenissen en religies te vinden, en ons te verenigen om de instrumentalisering en politisering van mensenrechten binnen en tussen landen”.

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Douane neemt 2.757 kg cocaïne in beslag

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief E-mail ...

Start van de haalbaarheidsstudie voor de interieurrestauratie van het Justitiepaleis in Brussel

Om deze ingrijpende restauratie en renovatie voor te bereiden, zal een voorbereidende haalbaarheidsstudie worden opgestart. Dit onderzoek zal een overzicht geven van de algemene staat van het gebouw. Het zal zich vooral richten op de technische aspecten...

18 ‘Ontmoetingen’

السودانو بوركينا فاسو van و مالي Dit is het geval أعلى مستوى تنبيه, انضمام Hoe u uw geld kunt verdienen و اليمن. النينيو المحتملة – وهي ظاهرة تح في وسط تثير أيضًا المخاوف من التق Het is mogelijk om het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.